Prethodni članak
Sljedeći članak

Župan Kolar uručio ugovore za potpore u vrijednosti 851.000 kuna, primilo ih 27 OPG-ova

Ono što mene posebno veseli je da nismo imali nikakvih problema u kontroli s provedbom što znači da imamo savjesne poljoprivredne proizvođače - istaknuo je župan Željko Kolar


Na Obiteljsko – poljoprivrednom gospodarstvu Danijel Sinković u Bedekovčini dodijeljeni su ugovori korisnicima koji su ostvarili pravo na županijsku potporu za ulaganje u modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednika u preradi i stavljanju na tržište poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Župan Krapinsko – zagorske županije potpisao je ugovore vrijedne 851 tisuće kuna sa 27 korisnika, a ovom su prigodom, s obzirom na epidemiološku situaciju, ugovori simbolično uručeni petorici korisnika, predstavnicima pojedine vrste proizvodnje.

 

U atmosferi proizvodno – seoske idile jedne male i mlade obitelji Sinković župan Željko Kolar istaknuo je da je ovaj OPG zapravo školski primjer izgleda OPG-ova na području naše županije. – Modernizacija proizvodnje i povećanje konkurentnosti su dvije ključne stvari koje su nam potrebne da bi naši poljoprivredni proizvođači opstali na našem vrlo zahtjevnom tržištu, opterećeni nepotrebnim uvozom koji je nelojalna konkurencija našim domaćim proizvođačima s jedne strane, a s druge, papirologija koja je vezana za povlačenje sredstava iz EU fondova i nacionalne razine je često, nažalost, slaba podrška našoj razvojoj agenciji i našem centru jer i njihovo znanje, koje se već prikupilo godinama, nekada je nepremostiva prepreka za povlačenje sredstava. Ono što mi nastojimo je da natječaji prije svega budu transparentni, da papirologija bude svedena na minuimum, a kontrola provedbe maksimalna. Ono što mene posebno veseli je da nismo imali nikakvih problema u kontroli s provedbom što znači da imamo savjesne poljoprivredne proizvođače koji se bave najtežom vrstom proizvodnje, proizvodnjom na otvorenom, da je zapravo sve ono što su planirali i za što su dobili sredstva kroz mjere, provode i u djelo. Izuzetno je bitno da će nam se bez domaće poljoprivredne proizvodnje država nalaziti u vrlo teškoj situaciji. Ova korona nam je pokazala da, kad se zatvore granice i štite države, niti članstvo u EU puno ne pomaže i sve se svodi na „uzdaj se u se i svoje kljuse. Ako nećemo imati svoju domaću proizvodnju, ako nećemo poticati svoju domaću proizvodnju moglo bi nam se dogoditi, možda ne sa SARS-om, ali sa nekim drugim virusom, kroz nekoliko godina da budemo gladni i uz državu koja ima Bogom dane uvjete za poljoprivrednu proizvodnju i da možemo hraniti 20 milijuna ljudi, mi nemamo u većini sektora dostatnu proizvodnju sami za sebe. S druge strane nikada više europskih sredstava za ruralni razvoj i poticanje poljoprivrednih proizvođača nije bilo na raspolaganju. To znači da nešto ne štima – kazao je tom prilikom župan Željko Kolar dodajući da je pred nama nova Vlada, nova financijska omotnica iz dva izvora, 22 milijarde na raspolaganju pa je pozvao Vladu da veći dio sredstava, uz zdravstvo, digitalizaciju i modernizaciju države i stvaranje pravednog pravosudnog sustava, usmjeri prema poljoprivrednoj proizvodnji.

 

– To zato što mi imamo proizvođače koji znaju, žele i mogu, ali moraju imati iste uvjete kakve imaju i kolege poljoprivredni proizvođači u ostalim europskim zemljama – istaknuo je župan Kolar. Zahvalio je i svim OPG-ovima, koji su se javili na natječaj i dobili potporu te vjeruje da je 851 tisuća kuna došlo u prave ruke. - Posebno me raduje da svi koji proizvode imaju i svoj krajnji proizvod, to je dodatna vrijednost i naravno veći prihod za OPG – istaknuo je župan Kolar i dodao ida oni OPG-ovi koji na godišnjoj razini prate županijske mjere su primjer kako bi se trebali ponašati na području Krapisko – zagorske županije. Posebno je izdvojio ekološku proizvodnju. – S obzirom da mi nemamo velikih poljoprivrednih površina i Zagorje je konfiguracijom terena Bogom dano za ekološku proizvodnju, posebno mi je drago što je maksimalnu potporu od 50.000 kuna dobio OPG Franjo Korade koji se bavi ekološkom poljoprivredom. Važno je naglasiti da tržište ima puno veće potrebe za ekološkim proizvodima nego što mi trenutno proizvodimo. Zato ćemo posvetiti jedan poseban okrugli stol upravo ekološkoj proizvodnji i izaći s posebnim mjerama za 2021. godinu za ekološku proizvodnju koja će se odvojiti u posebni natječaj i bit će izdvojena veća sredstva. Uz ekološku proizvodnju, uz proizvođače voća, povrća, mljekarstva imamo i bučine proizvođače, stočarsku proizvodnju i vjerujem da možemo biti 'ozbiljniji igrač' na hrvatskom tržištu nego što smo to danas – istaknuo je župan Kolar.

 

Predstavnike OPG-ova pozdravio je i načelnik Općine Bedekovčina, Darko Ban koji se zahvalio Županiji na prepoznatljivosti potreba za ulaganje u poljoprivredu, poticaje jer to jedna od važnijih grana razvoja osobito u Zagorju. Istaknuo je OPG Danijela Sinkovića čiji razvoj prati od samog početka, prije 12 godina, koji je sada došao do savršenstva u proizvodnji bučinog ulja s kojim je „pokupio“ brojne nagrade, a sada proširuje svoj razvoj proizvodnjom povrća. Zaželio mu je uspjeh u tome kao i u proizvodnji bučinog ulja.

 

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić kazala je da se ove godine na natječaj javilo 30 OPG-ova, a najveće zanimanje bilo je iz OPG-ova koji se bave voćarstvom, zatim ekološke poljoprivrede, povrćarstva, uzgajivača purana, mljekarska i jajomata. Podsjetila je i na trenutno otvorena još dva natječaja. – Riječ je o natječaju za promociju za izradu web stranice ili svoje druge marketinške aktivnosti, a drugi je za projektnu dokumentaciju gdje se također može ostvariti potpora kako bi ostavrili potporu iz EU fondova ili nacionalnim mjera – podsjetila je pročelnica Mihovilić.

 

Domaćin ovog događaja Danijel Sinković kao korisnik ove potpore istaknuo je njenu važnost i pohvalio Krapinsko – zagorsku županiju. – Županija je onaj dio koji kod potpora ne traži puno papira, sve se brzo rješava, svatko se može javiti i dobiti sredstva, a nama malim proizvođačima to su jako snažne potpore, za razliku od državnih natječaja. Mi smo korisnici tih poticaja već četvrtu godinu, javljamo se na sve natječaje i uvijek smo tu prisutni – pohvalio je rad Županije Danijel Sinković.

 

Obratili su se i drugi predstavnici OPG-ova koji su primili potpore. OPG Marijo Filipović dobio je 10.469 kuna, a kazao je da se njegovo gospodarstvo bavi uzgojem zagorskih purana, u postupku je certificiranje te ujedno otvaraju klaonicu za vlastite potrebe. Zahvalio je KZŽ na čelu sa županom Željkom Kolarom i suradnicima na dodjeli i potporama koje im puno znače.


OPG Bogović Neno bavi se voćarstvom, a proizvodi kupine, maline, trešnje i jagode i proizvodi prerađevine: sirove, džemove i sušeno voće. – Ova potpora pomoći će mi u kupnji linije za proizvodnju cjeđenih sokova – kazao je Neno Bogović koji je dobio 26.078 kuna.

 

OPG Sinović Danijel dobio je 39.840 kuna potpore, a OPG Ljubić Vladimir 45.000 kuna. – Bavimo se proizvodnjom mlijeka i preradom tog mlijeka na vlasitoj farmi. Imamo dva mljekomata u Zgarebu, jedan samoposlužni aparat na samoj farmi, korisnici smo županijskih potpora praktično od početka i moram priznati iskreno da nije bilo toga vrlo teško bi opstali u toj proizvodnji – kazao je Vladimir Ljubić

 

OPG Korade Franjo koji se bavi ekološkom proizvodnjom dobio je potporu od 50.000 kuna. – Bavimo se ekološkom proizvodnjom, imamo certifikat od 2007. godine. Zahvaljujem se Krapinsko – zagorskoj županiji na potpori jer nam ovo puno znači – kazao je Franjo Korade.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Životinja (uočen je pas) na autocesti A5 između čvora ČEPIN i odmorišta BEKETINCI. Molimo korisnike za dodatan oprez. Pojačan je promet na gradskim prometnicama, a zastoji su povremeno na dionicama cesta gdje traju radovi. Vozačima savjetu...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program