Prethodni članak
Sljedeći članak

[ŽUPAN KOLAR] "Ono što smatramo da nije dobro i da nije funkcionalno su propusnice koji izdaju stožeri općina i gradova"

Ispred Stožera civilne zaštite KZŽ predloženo je Nacionalnom stožeru civilne zaštite RH da se propusnice izdaju samo za van područja bivših općina


Danas je u Krapini održana pressica Stožera civilne zaštite Krapinsko zagorske županije. Tom prilikom župan KZŽ Željko Kolar zahvalio je svima koji se svakodnevno bore u suzbijanju zaraze koronavurusa. - Prije svega zahvala svim zdravstvenim djelatnicima koji rade jedan sjajan posao, doktorici Ljilji koja koja je odradila preko 30 sati u komadu, medicinska sestra Blaženka koja je odradila isto tako preko 30 sati u komadu... da ne nabrajam više, takvih ima još mnogo u našoj županiji. Oni se svakodnevno žrtvuju, svjesni su poteškoća u kojima smo se našli i pružaju pomoć svim pacijentima koji su u bolnici zbog koronavirusa ili neke druge bolesti. Posebna zahvala također dr. Lipovcu, Zavodu za javno zdravstvo, našoj Hitnoj medicinskoj pomoći, Domu zdravlja i djelatnicima Crvenog križa – zahvalio se je župan.

- Ono što smatramo da nije dobro i da nije funkcionalno, to su propusnice koji izdaju stožeri općina i gradova. Praktički administrativne granice između pojedninih gradova i općina zapravo ne prate život. Imamo npr. situaciju da svaki stanovnik Gornje Stubice, koji ide tankirati 500 metara dalje u Donju Stubicu, mora imati propusnicu jer imate jednu cestu, s jedne strane je Gornja Stubica, a s druge strane je Donja Stubica - kazao je župan Kolar te rekao kako su ispred Stožera civilne zaštite KZŽ predložili Nacionalnom stožeru civilne zaštite RH da se te propusnice izdaju za  područja bivših općina. - Znači, npr. da unutar bivše općine Klanjec, gdje spadaju Klanjec, Zagorska Sela, Kraljevec na Sutli, Tuhelj i Kumrovec, ne treba propusnica, a ako bi izašli s tog područja trebala bi propusnica. To su bivše općine unutar koje osoba može obaviti i doktora, posao u poreznoj upravi, u katastru, sve institucije koje bi mu eventualno zatrebale za zadovoljavanje osnovnih životnih potreba. S obzirom da je prošlo 48 sati kako smo poslali taj prijedlog, a nismo dobili odgovor, danas smo ponovno poslali požurnicu u Nacionalni stožer kako bi vidjeli da li je tu moguće nešto napraviti – kazao je župan i pozvao je sve da se pridržavaju mjera koje su donesene.

- Zovu nas ljudi u županiju s pojedinih područja da su dobili informacije od svojih općina da im je rečeno da je ograničen broj potvrda i da ih ne mogu dobiti. To nije točna informacija, mi smo to još jednom provjerili s Nacionalnim stožerom. Nema ograničenog broja, ako osoba mora ići kod doktora, onda mora ići, ako mora ići nekamo da zadovolji neku potrebu koja je opravdana, onda tu potvrdu treba i dobiti – istaknuo je župan i kazao da ne smijemo zaboraviti sve one koji trenutno rade i medije koji prenose sve informacije Stožera do ljudi. - Pozivam i one trgovine koje rade da se strogo pridržavaju uputa koje su dobili od epidemiologa i Zavoda za javno zdravstvo, ali i sve stanovnike KZŽ pozivam, molim i tražim da se strogo pridržavaju uputa, pogotovo onih koji su u samoizolaciji i oni koji su ostali kod kuće, a zaraženi su u onom najblažem obliku. Od 32 jedinice lokalne samouprave, u njih 5 imamo zaražene, a to su Hum na Sutli, Pregrada, Krapina, Zabok i Donja Stubica. Nadamo se da nećemo biti tako visoko na rang listi zaraženih, sada smo po županijama treći, a po broju stanovnika kad idemo računati, onda smo zapravo prvi, a to sigurno nije dobro. Dobro je to što držimo zarazu pod kontrolom i da nema lokalne transmisije i ne širi nam se zaraza po ostalim dijelovima Zagorja. Neka tako i ostane – zaključio je župan.

Župan je također rekao je da Krapinsko – zagorska županija ima u pripremi objekt koji može primiti 180 ljudi, ako bi bilo potrebno. – Objekt možemo aktivirati u roku 24 sata i pripremiti ga za prijem tih ljudi, tu varijantu imamo razrađenu, no nismo je aktivirali jer za to nema nikakvog razloga. Nema straha da se dogodi da bilo kome od zaraženih osoba, tko treba smještaj, taj smještaj ne bi bio osiguran na području Krapinsko – zagorske županije – istaknuo je župan. Na novinarsko pitanje bi li, ako će biti potrebno, Krapinsko – zagorska županija prihvaćala oboljele i iz drugih područja, župan je odgovorio da okolne županije imaju manje zaraženih od Krapinsko – zagorske. – Bitno je da mi imamo tri zdravrtvene ustanove, dvije specijalne bolniec, tri privatne klinike, s kojima smo već obavili razgovor i napravili određen protokol tko će prihvatiti koju vrstu pacijenata. Pripremili smo se za nekoliko različitih scenarija i najbitnije je da će za svakog pacijenta biti osigurano mjesto i skrb, a okolne županije imaju manje zaraženih od nas pa ta potreba ne postoji. No ako bi postojala, solidarnost ne poznaje granice i ako ćemo biti u mogućnosti, primit ćemo druge, to je jasno – istaknuo je župan.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook