Prethodni članak
Sljedeći članak

Župan Kolar: „Očekujemo da će popis stanovništva pokazati da nas ima manje“

Ove će se godine popis stanovništva provoditi od 13. rujna do 17. listopada, a realno je očekivati da će pokazati da je Zagoraca sve manje


Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar i županijska pročelnica Upravnog odjela za opću upravu i imovinsko-pravne poslove, Silvija Profeta Fabijančić, na današnjoj su konferenciji za medije najavili održavanje popisa stanovništva ove jeseni.

- Popis stanovništva trebao se održati od 01. travnja do 07. svibnja ove godine, a referentni trenutak popisa trebao je biti 31.03. ove godine. Obzirom na epidemiološku situaciju, popis stanovništva je pomaknut, tako da će nam referentni dan biti 31. kolovoz 2021. godine, a popisivanje će se provoditi od 13. rujna do 17. listopada 2021. godine – najavio je župan Kolar.

Popis stanovništva se provodi svakih deset godina radi prikupljanja osnovnih podataka o broju, prostornom rasporedu i sustavu stanovništva prema njegovim demografskim, ekonomskim, obrazovnim, migracijskim i ostalim obilježjima, kao i podacima o kućanstvima, stanovima i njihovim obilježjima. Posljednji put popis se provodio 2011. godine, a župan Kolar sa žaljenjem je istaknuo kako očekuje da će ovogodišnji popis pokazati pad broja stanovnika.

-Znate da, nažalost, u čitavoj Republici Hrvatskoj, pa tako i u Krapinsko-zagorskoj županiji, nakon svakog popisa stanovništva utvrdimo da nas ima manje. Nažalost, naša očekivanja su da će i ovaj puta biti tako. Nekakve su procjene da ćemo s 132 tisuće stanovnika, koliko smo imali 2011. godine, ove godine mogli imati negdje oko 126 tisuća stanovnika. Nažalost, to je demografska slika koja prati čitavu Hrvatsku pa i nas. Samo se nadam da zbog dobre gospodarske situacije na području Krapinsko-zagorske županije, zbog toga što smo otvorili ogroman broj novih radnih mjesta, obzirom da nam je prosječna plaća od 2017. do 2021. u postotu rasla najviše u Republici Hrvatskoj, nadam se da su to sve nekakvi konkretni rezultati, koji su ipak smanjili broj odlazaka ljudi. No, demografska slika nam je isto kao i na području čitave RH loša. Mortalitet nam je veći od nataliteta. Demografska politika Vlade, usudio bih se reći i čitavog društva, treba biti vrlo precizno i jasno osmišljena i nju bi trebali provoditi sljedećih desetak godina u kontinuitetu, da bi se mogli vidjeti nekakvi konkretni rezultati – rekao je župan Kolar te napomenuo kako su u KZŽ pripreme za popis stanovništva, počele u desetom mjesecu prošle godine te da su napravljene sve potrebne radnje i donesene odluke kako bi se popis mogao nesmetano provesti.

Pročelnica Silvija Profeta Fabijančić objasnila je da se popis provodi u dvije faze, od 13. do 26. rujna samostalnim popisivanjem stanovništva kroz elektronički sustav e-građanin, a od 27. rujna do 17. listopada putem osobnog intervjua sa stanovništvom. Iznimno, rekla je, može se provodi do 29. listopada ako se ustanovi da do 17. listopada nisu popisane sve popisne jedinice.

-Kad je organizacijski dio u pitanju, postoji županijsko popisno povjerenstvo, šest ispostava, 19 popisnih centara, a u popisu sudjeluje šest instruktora, 27 kontrolora i 239 popisivača. Objavljen je javni poziv kojeg je raspisala glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku zainteresiranim kandidatima za podnošenje prijava za posao popisivača i kontrolora i to u drugoj fati provedbe popisa stanovništva. Zainteresirani kandidati za sudjelovanje u popisu trebaju na mrežnim stranicama popisa popuniti prijavu za popisivača odnosno kontrolora od danas do 17. 7.. Za područje Krapinsko – zagorske županije traži se 27 kontrolora i 239 popisivača. Njihova obuka provodit će se online, s obzirom na sadašnju situaciju. Pri popunjavanju prijavnica kandidati su obavezni priložiti obostrano skeniranu osobnu iskaznicu. Kad je o uvjetima riječ, to je hrvatsko državljanstvo s prebivalištem ili reguliranim boravištem u RH, navršenih 18 godina u trenutku popunjavanja prijave, najmanje završeno srednjoškolsko obrazovanje, poznavanje rada na računalu te valjana adresa elektroničke pošte. Bodovnu prednost ostvarit će kandidati koji imaju višu razinu obrazovanja, iskustvo rada na prijašnjim popisima odnosno anketama, dobro poznavanje rada na računalu te nezaposleni i studenti- rekla je Profeta Fabijančić te dodala kako je također važna i mogućnost korištenja vlastitog prijevoza, a što se tiče pitanja, ona će se odnositi na osobne podatke, na iskustvo u anketiranju, informatičku pismenost i demografska pitanja.

Isto tako, naglasila je da primitci koje će ostvariti popisivači i kontrolori nisu oporezivi, a isplatit će im se na tekući račun, a koliko će im biti plaćeno, ovisi o pojedinačnom angažmanu. -Za ispunjeni upitnik za osobu osam kuna, za ispunjeni upitnik za kućanstvo, odnosno stan četiri kune i preuzimanje kontrolne šifre, ako je provedeno takozvano kali popisivanje, odnosno da je građanin svoju obitelj sam popisao u sustavu e-građanin, osam kuna - rekla je pročelnica.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Prometna nesreća na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče između čvora NOVIGRAD i odmorišta VUKOVA GORICA u smjeru Dubrovnika. Molimo korisnike za strpljenje. Prometna nesreća na autocesti A4 Goričan-Zagreb između čvora BREZNIČKI HUM i čvora KOMIN...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program