Prethodni članak
Sljedeći članak

Župan: Imamo tri bolnice i dovoljno kapaciteta pa nema potrebe za šatorima. Od ponedjeljka i covid odjel u Krapinskim Toplicama

Za sada o šatorima ne razmišljamo. Kada bi došli do tog scenarija, to bi značilo da imamo 300, 400 zaraženih dnevno, a vjerujem da se to neće dogoditi, to bi značilo kompletan raspad zdravstvenog sustava, ne samo na području KZŽ, već cijele Hrvatske.


Na covid odjelu Specijalne bolnice u Stubičkim Toplicama imamo 60 kreveta, u OB Zabok na 80 posto smo kapaciteta i ako se ovako nastavi u sljedeća dva tjedna, mi nećemo imati kud s pacijentima. S obzirom da se to ne može, neće i ne smije dogoditi, dao sam nalog u SB Krapinske Toplice da pripreme covid odjel koji će biti spreman od ponedjeljka za primanje srednje teških pacijenata, kako bi se rasteretila OB Zabok, dok se u Stubičkim Toplicama kapaciteti mogu povećati za još 30 kreveta – rekao je župan Željko Kolar na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite KZŽ.

'Ako treba predložit ću strože mjere'
Župan je rekao i da je jučer na sastanku s premijerom dogovoreno da će Stožer danas predložiti niz novih mjera koje će biti strože od postojećih. - Ako ću procijeniti sa Stožerom i našim liječnicima da te mjere nisu dovoljno učinkovite, da prekinemo ovaj trend broja zaraženih na području KZŽ, ja ću bez pardona, zatražiti strože mjere – naglasio je župan.


Nova oprema
U OB Zabok imamo 78 pacijenata, a službeno 75 kreveta. Danas su stigla dva nova respiratora. - Mi smo od početka covida kupili opreme za OB Zabok za 925.000 kuna: 4 respiratora, tri instrumenta za visoki pritok kisika i pet monitora za praćenje životnih funkcija. Međutim, to nije dovoljno, tako da sam ja donio odluku o nabavku novih pet novih aparata za praćenje životnih funkcija i pet aparata za visoki protok kisika jer praktički svim pacijentima koji su u OB Zabo je potreban kisik, a svaki dan između 11 i 13 pacijenata je respiratoru. I očigledno da ove mjere koje su kod nas u županiji bile strože od mjera koje je donio Nacionalni stožer nisu dovoljne – izjavio je župan Kolar na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite KZŽ.

Pitanja
Župan Kolar istaknuo je da imamo sreću da na području naše županije imamo tri bolnice, OB Zabok i specijalne bolnice u Stubičkim i Krapinskim Toplicama, pa imamo dovoljno kapaciteta da se ne trebaju postavljati vojni šatori. – Zatraženo je preko nacionalnog Stožera da se aktivira i jedan odjel u Specijalnoj bolnici Krapinske toplice kao covid odjel. Za sada o šatorima ne razmišljamo. Kada bi došli do tog scenarija, to bi značilo da imamo 300, 400 zaraženih dnevno, a vjerujem da se to neće dogoditi, to bi značilo kompletan raspad zdravstvenog sustava, ne samo na području KZŽ, već cijele Hrvatske. Kada smo imali proboje u bolnice, sve smo rješavali vlastitim snagama. 11 medicinskih sestara iz Krapinskih Toplica je na ispomoći kolegama u Međimurju – odgovorio je na pitanje novinara župan Kolar.


O mogućnostima lockdowna
O mogućnosti lockdowna, župan je rekao da iz onoga što govori premijer, klasični lockdown nije dio scenarija. - Mi smo već djelomično bili u nekoj vrsti lockdowna jer nam je ušao virus u pojedine proizvodne pogone, to je bilo u velikim firmama, no više se ne događa. Loše je da je virus ušao u 13 socijalnih ustanova, pa smo zato imali povećan broj pacijenata u viskoj životnoj dobi s popratnim bolestima koje su dovele do veće smrtnosti. Nadam se da smo došli do kraja tog rasta – komentirao je Kolar.

30 posto zaraženih
Što se tiče testiranja, kaže da se testira jednako ili više nego prije. – Jučer smo uzeli 517 uzoraka, a imamo 167 zaraženih, što je oko 30 posto. Nismo smanjivali broj testiranja nego povećali, a uveli smo i 1000 testova koje smo podijelili na punktove Hitne zbog prevencije. Preko Zavoda za javno zdravstvo brzi testovi kreću najkasnije idući tjedan – kaže župan.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook