Prethodni članak
Sljedeći članak

Znanstvenici sa Sveučilišta Sjever među 2% najcitiranijih u svijetu


Sveučilište Stanford iz Sjedinjenih Američkih Država svake godine tradicionalno objavljuje listu 2% najcitiranijih svjetskih znanstvenika. Istraživački tim, predvođen profesorom Johnom P. A. Ioannidisom je na osnovu najveće svjetske baze znanstvenih publikacija Scopus, objavio listu koja obuhvaća više od 210 tisuća znanstvenika u 22 znanstvena polja i 174 znanstvene grane.

Među najcitiranijim znanstvenicima u 2022. godini ponovno su i dva profesora sa Sveučilišta Sjever. Prof. dr. sc. Predrag Putnik s Odjela za prehrambenu tehnologiju je na 20. mjestu, a izv. prof. dr. sc. Tomislav Meštrović s Odjela za sestrinstvo na 29. mjestu od 108 hrvatskih znanstvenika koji su uvršteni na listu najcitiranijih znanstvenika u svijetu u protekloj godini. U sklopu studije su objavljene dvije liste - najcitiranijih znanstvenika za 2022. godinu te lista najcitiranijih znanstvenika za cjelokupnu znanstvenu karijeru.


Ovakva priznanja rezultat su isključivo timskog rada, ističe prof. dr. sc. Predrag Putnik te naglašava važnost svog međunarodnog istraživačkog tima koji čine znanstvenici iz cijelog svijeta. „Snažan tim te kvalitetan timski rad od osobite su važnosti za razvoj vrhunske znanosti kao što je i četvrto uvrštavanje zaredom na prestižnu listu top 2% najcitiranijih znanstvenika koju zajednički kreiraju Sveučilište u Stanfordu i izdavač Elsevier. Dobra intelektualna sinergija, razvijena kreativnost, znanstveni entuzijazam te volja i povjerenje kolega, temelj su za postizanje ovakvih vrhunskih rezultata. Zato je snaga pravog tima neprocjenjiva u znanstvenoj profesiji”, naglašava prof. dr. sc. Putnik.

Obojica znanstvenika ističu važnost matičnog Sveučilišta Sjever te veliku podršku koju im u njihovom znanstvenom i istraživačkom radu daje Uprava Sveučilišta i kolege suradnici.

"Biti dio navedene liste istinska je čast i rezultat višegodišnjeg istraživačkog rada, a ključna je karika svakako suradnja s brojnim kolegama u vlastitoj instituciji te diljem Republike Hrvatske i svijeta. Želio bih naglasiti neizmjerno važnu ulogu i podršku Sveučilišta Sjever u omogućavanju međunarodne povezanosti, uspostavi suradnje s istaknutim znanstvenicima i pristupu resursima koji su znatno olakšali dostizanje ovog priznanja”, istaknuo je izv. prof. dr. sc. Tomislav Meštrović te dodao kako bi volio da ovakva priznanja budu poticaj studentima i mladim istraživačima da nikada ne prestanu slijediti svoje strasti i uvijek nastoje postići visoke ciljeve u svojim istraživanjima. “Naša budućnost ovisi o napretku u znanosti i inovacijama, a ovakav tip priznanja definitivno je poticaj za sve nas kako bismo nastavili stremiti razvoju znanstvene spoznaje”, zaključio je izv. prof. dr. sc. Meštrović.


Ovo je veliko priznanje i potvrda kvalitetnog i predanog rada profesora sa Sveučilišta Sjever. Njihov rad ujedno podiže i kvalitetu cijelog Sveučilišta te potvrđuje da su znanstvenici Sveučilišta Sjever u samom vrhu hrvatske znanstvene izvrsnosti.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook