Prethodni članak
Sljedeći članak

[ZNANSTVENI PIKNIK U GORNJOJ STUBICI] Preko tisuću školaraca na stotinu štandova otkriva zašto je znanost zabavna

Znanstveni piknik možete posjetiti i sutra, u subotu, 25. rujna


Perivoj dvorca Oršić u Gornjoj Stubici danas i sutra ugošćuje jubilarni 10. znanstveni piknik. Manifestacija je svečano otvorena danas, a okupila je pedesetak škola i fakulteta te na desetke drugih udruga i institucija, prijatelja i pokrovitelja znanstvenog piknika.

Kako funkcioniraju zakoni fizike, zbog čega se događaju određeni kemijski procesi, što krije prostranstvo Svemira, kako je znanost implementirana u medicinu i stomatologiju, kakve veze imaju fizika i nogomet, izložbu plakata za piknik… i još mnogo, mnogo toga možete vidjeti, saznati i otkriti posjetite li danas i sutra zanimljive izložbene prostore koje su pripremili izlagači.

Naime, znanstveni piknik je projekt popularizacije znanosti i umjetnosti, međunarodno događanje čiji je cilj promovirati znanost u najširem smislu te zainteresirati mnoge da odaberu znanost kao svoj životni poziv. Održavaju se brojne radionice, prezentacije, izložbe, predstave i predavanja te mnogi slični formati gostiju iz Hrvatske i inozemstva.

Jedan od izlagača bio je i Stomatološki fakultet u Zagrebu. Buduće stomatologinje na svom su štandu predstavile fakultet, ali i struku kojom se kane baviti. – Danas to ovdje predstavljamo kroz tri znanosti, biologiju, fiziku i kemiju, jer su sve te tri znanosti one koje se koriste u struci i našem daljem studiranju. Od biologije predstavljamo modele i presjeke zuba, a mikroskopski možete vidjeti i karijese, te imamo i rendgenske snimke zuba. u onom dijelu fizike pričamo o polimerizaciji svjetlom i načinu na koji stomatolog radi ispun u ustima pacijentu, dok u dijelu kemije govorimo o procesima kojima dobivamo radni model za izradu bilo protetskih nadomjestaka ili neke terapije – ispričala nam je Izidora Pavetić iz Zlatar Bistrice, studentica 4. godine Stomatološkog fakulteta u Zagrebu te je dodala kako je odaziv odličan, posjetitelje itekako zanima ta struka te su se mnogo raspitivali o samom razvoju mliječnih i trajnih zuba, liječenju zuba i samoj našoj struci i poslu.

Otvorenju su prisustvovali brojni uzvanici te predstavnici organizatora, svi istaknuvši ponos zbog toga što je ovo događanje još jednom pokazalo da je najveća manifestacija popularizacije znanosti u Hrvatskoj.

Istaknula je to i Jadranka Žarković, savjetnica predsjednika Republike za odgoj i obrazovanje te je čestitala organizatorima. – Izuzetno je vrijedno promovirati znanost i kreativnost, podržati darovite učenike, njihove mentore, a ovaj piknik to radi, vrlo uspješno, već desetu godinu, na izvrsnim lokacijama gdje istovremeno promovira i kulturnu baštinu – rekla je Žarković.

Pomoćnica ravnatelja Instituta Ruđer Bošković Ivanka Jerić istaknula je kako Institut zajedno s Udrugom Profesor Baltazar radi već godinama, na aktivnostima koje imaju za cilj popularizaciju znanosti. – Cilj nam je raširiti tu neku dobru vibraciju o znanosti i stem disciplinama među mladim ljudima, a uvijek je dobro kada se u ovakva događanja uključi i lokalna zajednica, onda je to garancija uspjeha – rekla je Jerić.

Davor Komerički iz Udruge Profesor Baltazar, koji je ujedno i osmislio program znanstvenog piknika, ponosan je, kaže, što je ovo već 10. izdanje te da je danas ovdje mnogo zadovoljnih klinaca i profesora te ljudi koji uživaju u znanosti. – Imamo stotinu izlagačkih punktova, 40 škola izlagača, a stiglo nam je i pedesetak buseva škola iz cijele Hrvatske, koji su nas došli psojetiti. Ponosan sam najviše što okupljamo klince koji sami prenose na svoje vršnjake svoje znanje, a ujedno i sami uče od onih iskusnijih sa instituta – rekao je Komerički, dodavši kako se nada da će se u sljedeće tri godine izgraditi Znanstveno – edukativno – zabavni centar u dvorcu Stubički Golubovec.

Upravo zbog toga što je dvorac Golubovec, gdje se piknik održavao prije, oštećen u potresu, a radovi na sanaciji trebali su krenuti ovih dana, Gornja Stubica je domaćih znanstvenog piknika ove godine, pojasnio je gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić. – Javili smo se na natječaj za protupotresnu obnovu i dobili sredstva te su radovi već trebali krenuti, malo kasne. Za znanstveni piknik tražili smo lokaciju u Gupčevom kraju, stoga zahvaljujemo Muzeju Seljačkih buna i načelniku Gornje Stubice Jasminu Krizmaniću što sdu nam privremeno dali dom na znanstveni piknik – rekao je Gospočić, dodavši kako se nada da će se kroz dvije – tri godine otvoriti planirani Znanstveno – edukativno zabavni centar.

O tom je projektu upravo govorio i župan Željko Kolar, istaknuvši kako će izgradnja ZEZ – a promijeniti sliku Zagorja kao destinacije. – Taj će nam projekt omogućiti dodatni rad s našom nadarenom djecom te dodatno obrazovanje i osposobljavanje našeg nastavničkog kadra. Potres nas je vratio dva koraka unatrag, no mi smo osigurali 12.6 milijuna kuna za obnovu i rekonstrukciju dijela dvorca oštećenog u potresu, a nakon toga slijedi i osiguravanje europskih sredstava za provedbu kompletnog projekta – rekao je Kolar, dodavši kako je ovaj program koji se održava danas i sutra pripremljen upravo kako bi iskakao iz onog obrazovanja kojega imamo u neko  zatvorenom klišeju. – Sve je otvoreno, znanost je u prvom planu i poziva djecu da budu kreativni, slobodni, da propitkuju i to je ono što smo željeli – dodao je župan.

Nakon svečanog otvorenja odigrana je predstava Profesor Baltazar – put oko svijeta, u izvedbi nezavisnog kazališta Tvornica lutaka.

Program će se danas odvijati do 17 sati, a znanstveni piknik možete posjetiti i sutra, od 10 do 17 sati. Organiziran je i besplatni prijevoz za građanstvo na relaciji Zagreb – Gornja Stubica – Zagreb s polascima iz Zagreba ispred gradskog poglavarstva na Trgu Stjepana Radića 1 u 9, 11 i 13 sati, te povratkom u 14, 16 i 18 sati.

Organizator manifestacije je Udruga Profesor Baltazar, a partneri su Krapinsko-zagorska županija, Hrvatska akademska istraživačka mreža – CARNET, Institut Ruđer Bošković, FabLab, Hrvatska zajednica tehničke kulture i udruga Virtualci.

Ulaz na manifestaciju i u Muzej seljačkih buna u dvorcu Oršić je slobodan.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook