Prethodni članak
Sljedeći članak

U zagorskim osnovnim i srednjim školama COVID pozitivna 42 učenika

Tragedija je da dijete treći tjedan ne ide u školu i tragedija je što nisu na vrijeme institucije reagirale, osvrnuo se Kolar na situaciju u OŠ Krapinske Toplice


Na konferenciji za novinare županijskog Stožera civilne zaštite načelnik Stjepan Skuliber istaknuo je da broj oboljelih na 100 tisuća stanovnika i dalje raste.

- Do sad smo u rujnu na 475 novooboljelih, za usporedbu, prošle godine u prva 24 dana rujna imali smo 127..Dnevni prosjek broja hospitaliziranih u zadnjih 7 dana je 13, skoro više nego dvostruko u odnosu na tjedan prije, kada je bilo 6. Zabilježen je prvi pad u zadnjih 7 tjedana rasta što se tiče postotka pozitivnih u ukupnom broju testiranih, sada je 16 posto, prošli tjedan je bio 18 – rekao je Skuliber.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo KZŽ Tomislav Jadan govorio je o cijepljenju. U odnosu na odraslo stanovništvo, prvom dozom cijepljeno je doza 49,9%, drugom 44,7 posto, a postotak završenog cijepljenja je 46,6 posto. Prosjek RH je 49,9 posto – rekao je Jadan te pozvao građane da iskoriste mogućnost cijepljenja kod liječnika ili u Zavodu, od ponedjeljka do subote od 8 do 11 sati bez naručivanja.

Ravnatelj OB Zabok Tihomir Vančina rekao je da se očekuje daljni porast broja hospitaliziranih osoba. Cijepljeno je 465 djelatnika, po evidenciji preboljelo je COVID 268 ljudi, od tih 268 njih 130 se cijepilo, dakle 600 djelatnika imamo koji su ili cijepljeni ili preboljeli, od 650 zaposlenih. Samo jedan djelatnik je u samoizolaciji, nemamo proboja, sve radimo normalno, no od srijede smo centralnu jedinicu intenzivnog liječenja zatvorili i pretvorili je u covid intenzivnu, a kardiološku intenzivnu smo pretvorili u čistu intenzivnu, tako da smo malo smanjili kirurški program i pogon. To je ono što će se sigurno povećanjem bolesnika smanjivati, pa pozivam sve da doprinesu kako bi mi u zdravstvenom sustavu mogli liječiti ne samo covid bolesnike, već sve bolesnike kojima je potrebna zdravstvena zaštita. S obzirom na povećani dotok pacijenata produljili smo testiranje do 10 sati, sat vremena više. Ako će biti potrebo, produljit ćemo i više – rekao je Vančina.

Župan Željko Kolar izvijestio je da je u 15 škola, 8 osnovnih i 7 srednjih, 42 COVID pozitivna učenika. -268 učenika je u samoizolaciji, od toga 138 učenika osnovnih škola i 130 učenika srednjih škola. Imamo i 3 covid pozitivna djelatnika u školama, 2 u osnovnim i 1 u SŠKrapina, a za 8 djelatnika je izrečena mjera samoizoacije. Što se razrednih odjela tiče, 4 su u samoizoalciji u OŠ, a 4 u srednjim školama, 4 online razred u osnovnim, i 2 online u srednjim školama. Došla nam je jesen i ulazimo u vremenski nepovoljniju situaciju i ako smo ovoliko rasli u ljetnim jesecima, kako će biti u zimskim? Broj hospitaliziranih, na respiratoru i na žalost preminulih, pokazuju da su ipak i za one koji su najveći skeptici nepobitna činjenica da cijepljeni puno manje obolijevaju i rjeđe dolaze na respirator. Iskoristite priliku, ima dosta cjepiva, cijepite se. Ako ćemo ovako rasti, vjerojatano će doći i strože mjere – pozvao je župan na cijepljenje.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook