Prethodni članak
Sljedeći članak

ZNANSTVENI PIKNIK U GOLUBOVCU: Predstavit će se znanstveni projekti i inovacije, a posjetitelji će se moći okušati u raznim pokusima i radionicama

Događanje će se održati u petak i subotu, 27. i 28. rujna, s ciljem popularizacije znanosti


Na konferenciji za medije u dvorcu Stubički Golubovec u Donjoj Stubici danas je najavljen 8. Znanstveni piknik, koji će se u perivoju dvorca održati ovoga petka i subote, 27. i 28. rujna.

Riječ je o najvećoj manifestaciji popularizacije znanosti u Hrvatskoj koja se kao neformalno druženje sa znanošću i umjetnošću provodi već osam godina.

Znanstveni piknik najavili su župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar, gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić i član programskog vijeća Znanstvenog piknika prof. Hano Uzeirbegović.

Privilegija da je znanstveni piknik organiziran upravo u Donjoj Stubici ove godine nije slučajna, rekao je župan Kolar, napomenuvši kako je Krapinsko – zagorska bila partner u organizaciji još lani, kada je dogovoreno da će sljedeći piknik biti upravo u dvorcu Golubovec, gdje će se izgraditi Znanstveno – edukativno – zabavni centar. – U postupku smo dobivanja građevinske dozvole i vjerujem da ćemo sve papire riješiti na vrijeme, da možemo aplicirati za EU sredstva. Centar moramo napraviti zbog djece, ali i kompletnog razvoja Hrvatske, jer inovacije su te koje jedan narod, ali i čitav svijet, tjeraju prema naprijed – rekao je Kolar.

Prvi puta je ovo da je znanstveni piknik održava van Zagreba. – Ovaj je dvorac dobio čast da ugosti znanstveni piknik na kojem će sudjelovati 70 izlagača s preko stotinu radionica, a poprimit će i međunarodni kartakter, jer nam stižu i kolege i kolegice iz znanstvenih centara iz Poljske i Italije, održati predavanja. Svake nam godine sudjeluje i sve više škola, tako će ove godine više od 30 škola održati radionice. Znanost nije bauk, može biti zabavna i to će ovdje biti prezentirano – najavio je prof. Hano Uzeirbegović.

Gradonačelnik Nikola Gospočić pozvao je sve Zagorke i Zagorce da posjete događanje. – Do prije godinu dana ovaj dvorac bio je uspavana ljepotica, a sad najavljujemo drugi veliki događaj u njegovoj perivoju. Prije nekoliko mjeseci imali smo uspješnu manifestaciju seljačku bunu ovdje i siguran sam da će i ovaj znanstveni piknik tako uspjeti. Pozivam sve da dođu i upoznaju se sa znanošću na zabavan i edukativan način. Ovaj će znanstveni piknik biti pokazatelj onoga što bi ovaj dvorac trebao postati u budućnosti i kakvu bi funkciju trebao imati svaki dan – rekao je Gospočić.

Znanstveni piknik u petak i subotu održavat će se od 10 do 18 sati, a ulaz je za sve posjetitelje besplatan. Na stotinjak edukacijskih pozicija brojne udruge, studentske sekcije, institucije, pojedinci kao i osnovne i srednje škole prezentirat će svoje projekte, programe, održati prezentacije i predavanja i sl., a posjetitelji će se moći okušati u pokusima, u interaktivnim radionicama i slično.

Manifestaciju organiziraju Udruga Profesor Baltazar, Krapinsko - zagorska županija, Grad Donja Stubica, Institut Ruđer Bošković i CARNET, a znanstveni piknik tradicionalno uživa i visoko pokroviteljstvo Predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva znanosti i obrazovanja i Grada Zagreba.

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook