Prethodni članak
Sljedeći članak

Zlatarski planinari: Premužićevom stazom po Velebitu


Otkako je Ivica Hanžek iz Belca prije tri godine izabran za predsjednika HPD „Oštrc“ iz Zlatara, ovdašnji planinari doživljavaju renesansu. Gotovo ne prođe vikend, a da negdje ne planinare. „Oštrc“ je tako postao jedna od najaktivnijih zlatarskih udruga. Protekli vikend 18 planinarki i planinara, među kojima su bili i članovi HPD-a „Gradina“ iz Konjščine , planinarili su Sjevernim  i Srednjim Velebitom. Premda im vrijeme nije bilo naklonjeno, nisu odustali od planiranoga izleta Premužićevom stazom.

Znano je kako je to jedna od najljepših staza, ne samo na Velebitu, nego i u cijeloj Hrvatskoj. Proteže se vršnim dijelom Sjevernog i Srednjeg Velebita. Dugačka je 57 kilometara i prolazi kroz Nacionalni park Sjeverni Velebit i Park prirode Velebit te se proteže od Zavižana do Baških Oštarija. Iskusni planinari kažu kako prolazi kroz najdivljiji i najnedostupniji velebitski krš, a trasirana je tako da nema velikih uspona. Stazu je 1930. projektirao i gradio inženjer šumarstva Ante Premužić, strastveni planinar i zaljubljenik u ljepote Velebita. Kasnije su je, graditelju u čast, hrvatski planinari prozvali njegovim imenom.

Premužićeva staza se najčešće prolazi u tri dana, no zagorski planinari prošli su je u dva dana. Najčešće se polazi sa Zavižana prema Alanu, a naši su planinari krenuli obrnutim putom, sa juga prema sjeveru. Ne iz Baških Oštarija nego od Dabarske kose prema Zavižanu, s noćenjem u planinarskoj kući Alan (1340 metara n/v ), nakon 10 sati hoda i prijeđenih 30 kilometara. Za drugi dan ostalo im je prijeći 18 km odnosno pet sati hoda do Zavižana. Tijekom dvodnevnog planinarenja po Velebitu izmijenila su se sva godišnja doba. Da skrenu s puta bilo je nemoguće, jer   Ivan Lončar i Ivica Hanžek provjereni su planinarski vodiči.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook