Prethodni članak
Sljedeći članak

Zlatarščani su Noć muzeja obilježili predstavljanjem knjige Srebrna zlatarska paleta


Zamjenica župana Jasna Petek dio ovogodišnje Noći muzeja, u petak, provela je u zlatarskoj Galeriji izvorne umjetnosti, koja je šestu godinu obilježila tradicionalnu manifestaciju što ju organizira Hrvatsko muzejsko društvo. S razlogom, jer je predsjedniku Udruge likovnih umjetnika „Zlatarska paleta“, Darku Vargi, uručila Zahvalnicu za izniman doprinos kulturi Krapinsko-zagorske županije povodom 25 godina uspješnog djelovanja i plodonosnog stvaralaštva.

Naime, Zlatarščani su Noć muzeja obilježili predstavljanjem povjesnice, knjige Srebrna zlatarska paleta, koja je trebala izaći još prije pet godina kada je i bila srebrna obljetnica spomenute Udruge. No, niz događaja, među kojima je i pandemija covida, odgodili su tiskanje i predstavljanje knjige, čije su izlaženje financijskom potporom omogućili Grad Zlatar i KZŽ. U kreiranju vrijedne publikacije sudjelovali su Darko Varga, Zvjezdana Jembrih, Jure Kokeza, Tanja Kokanović Rod i Tina Marušić, koja je imala i najzahtjevniju zadaću- obraditi golemu arhivsku građu i dokumentaciju. U glazbenom dijelu programa kajkavskim repertoarom sudjelovala je ženska vokalna skupina DORA.

Prema podacima Hrvatskog muzejskog društva u Noć muzeja bilo je uključeno 184 muzeja, galerija i drugih institucija s ukupno 449 programa. U KZŽ obilježena je u dva muzeja, Pregrada i „Radboa“ Radoboj, te u tri galerije, u Krapini, Zaboku i Zlataru. Prvi put Noć muzeja obilježena je u novootvorenoj zavičajnoj zbirci u Strmcu Humskom, s temom rudarskoga života. 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook