Prethodni članak
Sljedeći članak

'Spašavanje životinja uvijek nosi povećani rizik za spašavatelje, jer su reakcije prestrašenih i ozlijeđenih životinja nepredvidive'

Prošle godine Stanica HGSS Zlatar Bistrica odradila je 30 različitih akcija, potraga i intervencija, a među njima i su i dvije akcije spašavanja životinja


Služba koja je zadnjih godina i na području Zagorja postala važna i neizostavna karika u sigurnosti građana zasigurno je HGSS Stanica Zlatar Bistica.

Gorski spašavatelji

U prošloj je godini ova Stanica imala 32 člana. Od ukupnog broja članova 14 njih su gorski spašavatelji, dok su preostali članovi u raznim fazama obuke i na putu su prema stjecanju naslova spašavatelj i gorski spašavatelj. - Gorski spašavatelj je naslov kojeg naši članovi stječu nakon što prođu tri iznimno zahtjevna tečaja, nakon čega svoje znanje moraju pokazati pred ispitivačima na cjelodnevnom ispitu, koji se sastoji od usmenog i praktičnog dijela. Osim osnovnih tečajeva (zimske tehnike spašavanja, ljetne tehnike spašavanja, tečaj speleospašavanja) pripadnici HGSS-a moraju proći tečaj prve pomoći u neurbanim sredinama, koji je uvjet da bi mogli pristupiti na osnovne tečajeve, a mogu se opredijeliti i za čitav niz specijalističkih tečajeva (vođenje potraga, upravljanje bespilotnim letjelicama, digitalna kartografija, rad sa psima, spašavanje na divljim vodama i poplavama i dr.) – kaže tajnik Tomislav Zrinski. Važno je za naglasiti da je HGSS, a samim time i Stanica Zlatar Bistrica operativna snaga Civilne zaštite, što je propisano Zakonom, pa stoga članovi djeluju u Stožerima civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije te općina i gradova koji su ih oformili. Stanica sudjeluje i u trogodišnjem projektu Sigurna HR koji se financira iz EU fondova.

Potrage za zrakoplovima

U 2022. godini Stanica je odradila 30 različitih akcija, potraga i intervencija. - Neke od ovih aktivnosti odvijale su se izvan granica KZŽ, a tada smo surađivali s pripadnicima HGSS-a iz drugih Stanica. Od takvih akcija važno je izdvojiti dvije potrage za zrakoplovima na području Rakovice i Voćina. Važno je znati da u slučaju zahtjevnijih akcija ili elementarnih nepogoda na nekom području, domicilna stanica ima na raspolaganju sve resurse čitavog HGSS-a, odnosno preko 1000 njegovih članova – kaže Zrinski. U nekoliko prošlogodišnjih potraga zbog višednevne aktivnosti i sami su koristili ispomoć pripadnika HGSS-a iz ostalih dijelova Hrvatske. - Neke potrage, nažalost, nisu rezultirale pronalaskom nestalih osoba, a u takvim slučajevima najčešći je razlog što od samog nestanka osobe ili nepoznatog mjesta gdje se to dogodilo do dojave HGSS-u je preveliko vremensko razdoblje koje znatno proširuje područje kojeg treba pretražiti, a često puta nemamo ni prave informacije koje su važne smjernice za tijek potražne akcije – napominje Zrinski te dodaje da u akcijama spašavanja HGSS redovno surađuje s policijom, vatrogascima i hitnom medicinskom pomoći. Uz ljude, HGSS povremeno, kada je to potrebno, spašava i životinje pa su tako u 2022. godini imali dvije takve akcije. Spašavanje životinja uvijek nosi povećani rizik za spašavatelje, jer su reakcije prestrašenih i ozlijeđenih životinja nepredvidive – napominje.

Helikoptersko dežurstvo tijekom sezone

Uz vježbe i akcije Stanica je tijekom godine odradila 20 dežurstava na različitim manifestacijama diljem KZŽ, ali i izvan nje. Tako su npr. članovi HGSS – a Zlatar Bistrica dežurali u NP Paklenica, ali i u Splitsko-dalmatinskoj županiji na helikopterskom dežurstvu tijekom ljetne sezone, a pomagalo se i susjednim stanicama, pa čak i na otoku Mljetu. Kroz godinu je odrađeno preko 40 vježbi različitih karaktera, čija je svrha održavanje spremnosti članstva na visokoj razini, ali i priprema pojedinih članova za tečajeve i ispite. - Članstvo naše stanice sudjelovalo je na 10 različitih tečajeva, a jedan je član stekao naziv Gorskog spašavatelja. Odradilo se preko trideset aktivnosti preventivnog karaktera (različita predavanja), te deset redovnih mjesečnih sastanaka važnih za organizaciju Stanice, 3 sastanka IO-a, i dvije skupštine. Od ostalih aktivnosti važno je spomenuti da se je, po prvi puta u povijesti HGSS-a, svečano obilježavanje Dana sv. Bernarda, sveca zaštitnika gorskih spašavatelja i planinara, održalo u našoj Mariji Bistrica. Pojedini članovi stanice angažirani su u tijelima, odjelima i komisijama HGSS-a na nacionalnoj razini. Kada bi se sve aktivnosti zbrojile, bilo staničnih ili onih HGSS-a, članovi Stanice Zlatar Bistrica u prošloj su godini sudjelovali u preko 150 različitih aktivnosti, od kojih su neke trajale i više dana. U 2022. godini imali smo dobru suradnju sa sva 32 grada i općine, te naravno s KZŽ, koja redovno prati i podupire rad HGSS Stanice Zlatar Bistrica te na taj način brine za sigurnost i dobrobit svih ljudi na području Županije, i na tome smo im vrlo zahvalni – zaključuje.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook