Prethodni članak
Sljedeći članak

''Životna mi je želja romane izdati u SAD-u ili Velikoj Britaniji''

Iva Šaronja iz Bedekovčine promotorica je izdavačke kuće Alfa d.o.o. No, osim što Iva knjige promovira ona ih i piše. Do sad je napisala dva romana pod pseudonimom, a trenutno radi i na trećem čiji se izlazak očekuje u 2023. godini


Naša simpatična sugovornica s pisanjem romana započela je sasvim slučajno:

– To je bilo prije, sad već 9 godina. Iako u životu pretpostavljam da ništa nije slučajno, ja sam stvarno počela. Nisam jedna od onih pisaca ili spisateljica koji su oduvijek nešto pisali, zapisivali ili jednostavno pisuckali. Ja stvarno nisam. Ali rekla bih da je taj poriv nekako spontano došao iznutra – ispričala nam je o svojim književnim počecima Iva.

„Moji romani bi se mogli svidjeti svima onima koji ne ljube sustav u kojem živimo“

Do sad je Iva napisala dva romana koje je žanrovski dosta teško definirati, jer se isprepliću različiti elementi:

– S obzirom da imam problem sa stavljanjem svojih romana u određenu žanrovsku ladicu, definirala sam ih kao real-fi. Zvuči pomalo oksimoronski iako zapravo nije, jer koristim realne elemente i to one koje čine društvo s početka 21. stoljeća, po pitanju ideologije, klase i rase, koje zatim stavljam u hipotetske ili fikcijske situacije. Ali žanrovski, ima elemenata socijalne fikcije, soft sci-fi elemenata, zombie apokalipse u prvom dijelu i postapokalipse odnosno distopije u drugom dijelu. U nekakvom podžanru isprepliću se elementi trilera, horora, pa čak i akcije. Romani su namijenjeni svima koji i inače preferiraju gore navedene žanrove, iako nosi snažan politički naboj u smislu kritike neoliberalnog kapitalizma, što je posebno vidljivo po stavovima i načinu razmišljanja glavne junakinje, tako da bi se mogao svidjeti i svima onima koji ne ljube sustav u kojem živimo, a opet nisu nužno ljubitelji žanrovske književnosti.– opisala je svoje stvaralaštvo Iva.

Iako radi u izdavačkoj kući romane Iva još, što je pomalo i ironično, nije objavila:

– Prvenstveno zbog toga jer mi je cilj (a i životna želja) romane izdati u SAD-u ili Velikoj Britaniji, dakle na engleskom govornom području. Radnja romana je smještena u SAD-u, likovi su Amerikanci s američkim mindsetom u glavi. Ponekad maštam kako bi bilo lijepo da mi roman objavi jedna od „big five“ izdavačkih kuća - Penguin Random House, HarperCollins, Hachette, Macmillan ili Simon&Schuster, ali bila bih posve zadovoljna i s nekim puno manjim izdavačem (smijeh). Zasad u Hrvatskoj nisam ni pokušavala izdati.  Jednom kad budu izdani, vjerujem da bi mogli biti objavljeni i na hrvatskom, ali kao prijevod. Pišem na hrvatskom, ali prvi roman, odnosno prvi dio romana sam u vlastitoj režiji prevela na engleski jezik – ispričala nam je Iva.

„Ljudi koji su imali priliku pročitati romane jako su zadovoljni“

Romane koji još nisu objavljeni imao je priliku pročitati uski krug ljudi, a dojmovi su vrlo pozitivni:

–  Dvoje urednika koji su imali prilike pročitati romane, između ostalog rekli su da definitivno nose potencijal, što sam, naravno shvatila kao pozitivnu kritiku. Moji beta čitači su jako zadovoljni. I obitelj i prijatelji su mi velika podrška. Ne samo podrška, nego i vjerni beta čitači, a po potrebi i žestoki kritičari. Neke kritike zaista stoje pa ih uvažim i po potrebi korigiram rukopis, neke naravno s gnjušanjem odbacim (smijeh). Teško je biti objektivan kod čitanja vlastitog rukopisa tako da je svaki beta čitač zlata vrijedan – kaže spisateljica iz Bedekovčine.

„Treći roman bit će poprilično provokativan“

Trenutno Iva radi na svojoj 3. knjizi koja je nešto sasvim drugačije:

–  Za razliku od prva dva, relaksirana je. U pitanju je onako tipičan ženski chick litich (čik litić) sa snažnom erotskom komponentom, ali pisan kao struja svijesti. Izuzetno je zabavan, odnosno meni ga je izuzetno zabavno pisati. S obzirom da bih taj roman pokušala izdati u Hrvatskoj, zasad ne bih ulazila u detalje. Neki bi mogli reći kako je za još uvijek poprilično konzervativno podneblje i poprilično provokativan. Na sreću ja nisam jedna od tih – opisala nam je roman na kojem trenutno radi autorica.

Svoje je romane autorica odlučila objaviti pod pseudonimom:

– Mislim da, barem što se pisanja tiče, nije toliko važno tko je pisao, nego što je napisano. To se posebno odnosi na romane prvijence i ne etablirane pisce. Tako da je u tom smislu sasvim ne važno je li nešto napisala Iva Šaronja ili xyilonka. A i meni osobno lakše je biti skrivena iza pen imena. Ne volim nepotrebna isticanja. Ali tko zna, kad dođe trenutak objavljivanja, možda se i predomislim – kaže Iva.

Iako kaže da ne voli baš planirati jer se planovi često izjalove Iva bi romane željela objaviti:

– Predugo već skupljaju prašinu na hard discu. U perspektivi mi je i želja napisati i treći dio. Tako bih imala zaokruženu trilogiju. Zapravo to mi je bio plan od samog početka, jer i prvi i drugi dio romana završavaju sa cliff hangerom. Što se tiče romana na kojem trenutno radim, ako će sve ići po planu (kojeg nemam - smijeh) njega bih, kao što sam rekla, voljela izdati ovdje u Hrvatskoj. Mogu se samo nadati da će tako i biti. Uz malo sreće možda još ove godine – ispričala nam je autorica kojoj želimo puno uspjeha u spisateljskoj karijeri.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook