Prethodni članak
Sljedeći članak

ZIMSKA SLUŽBA U KZŽ: ‘Spremni smo za zimu!’

Održavat će se 668 kilometara županijskih i lokalnih cesta, prema kategorijama prednosti, za što je osigurano 27 voznih jedinica, mehanizacije i ljudskih kapaciteta u pet pripravnih mjesta, odnosno u Krapini, Zaboku, Pregradi, Donjoj Stubici i Zlatar Bistrici



Na konferenciji za medije, koja je danas održana u Krapini, predstavljen je plan rada zimske službe na području Krapinsko – zagorske županije, u sezoni 2021./2022., odnosno od 15.studenoga 2021. do 30. ožujka 2022.

Ravnatelj Županijske uprave za ceste KZŽ Stjepan Sirovec rekao je kako su u izvedbenom planu dogovorene sve pripremne radnje, aktivnosti i mjere koje se provode na održavanju županijskij i lokalnih cesta u zimskom razdoblju, kako bi se osigurala protočnost prometa i sigurnost za sve sudionike u prometu.


Održavat će se 668 kilometara županijskih i lokalnih cesta, prema kategorijama prednosti, za što je osigurano 27 voznih jedinica, mehanizacije i ljudskih kapaciteta u pet pripravnih mjesta, odnosno u Krapini, Zaboku, Pregradi, Donjoj Stubici i Zlatar Bistrici. Planirana je potrošnja 2 i pol tisuće tona soli i 5 tisuća metara kubičnih sipine. – Potrošnja će ovisiti o vremenskim prilikama, što je teško predvidjeti, kao i financijska sredstva, ali temeljem prošlih sezona planirano je 5,5 milijuna kuna za rad zimske službe – rekao je Sirovec, dodavši kako će ŽUC zajedno sa svojim ugovorenim izvođačem radova, Županijskim cestama Zagrebačke županije, pratiti vremenske prilike i stanje na cestama i poduzimati sve potrebne radnje kako bi samo prometovanje bilo što sigurnije. Apeliram i na sve sudionike u prometu da odrade svoje pripremne radnje, na koriste zimsku opremu koja je obavezna na osobnim i teretnim vozilima i da prilagode vožnju uvjetima na cesti i vremenskim prilikama – zaključio je Sirovec.


Voditelj tehničke ispostave Hrvatskih cesta Božidar Šnajder rekao je da Hrvatske ceste na području Krapinsko – zagorsk ežupanije gospodare s 315 km državnih cesta te je za potrebe zimske službe predviđeno 3 tisuće tona soli, što je rangu najveće potrošnje u zimi 2017./2018. – Uspostavljen je informatički sustav obavješćivanja o stanju i prohodnosti cesta, tamo imamo dežurnog djelatnika od 0-24 svaki dan, koji unosi podatke i prosljeđuje ih na javnost, HAK, Ministarstvo prometa i Ministarstvo unutarnjih poslova, kako bi svi bili informirani o stanju i prohodnosti cesta – rekao je Šnajder.

Miroslav Majsec ispred Autoceste Zagreb – Macelj istaknuo je da se autocesta proteže se od čvora Jankomir do GP Macelj. - Autocesta se održava iz dvije baze, jedne u Krapini i druge u Mokricama, a iz njih se oizlazi na 4 poddionice. Radaovi se koordiniraju iz baze u Krapini odnosno kontorole prometa, koja koordinira uz pomoć sustava meteoroloških postaja, sustava videonadzora, prognoza DHMZ – a i ostalih sustava. Koordinira se sa svim hitnim i žurnim služabama u slučaju nekih većih problema. U obje baze od 0 do 24 imamo ophodore koji direktno koordiniraju s radovima na cesti prilikom pospipanja cesta i uklanjanja snijega – rekao je Majsec.

Dodao je da ove godine imaju ugovor s 2 tvrtke što se tiče dobave soli i sol se uvijek predviđa u količini 20 posto većoj od maksimalne potrošene u sezoni 2012./2013. - Na početku ove zimske službe naši kapaciteti su puni, spremni smo što se tiče zimske službe. Osigurana sredstva za ovu godinu su u iznosu od 6,5 milijuna kuna, a ako to ne bude dostatno, zimsko održavanje neće prestati, osigurat će se i dodatna sredstva i napraviti sve da se promet autocestom Zagreb – Macelj odvija sigurno – zaključio je Majsec.


Ispred Županijskih cesta Zagrebačke županije, ugovornog izvoditelja radova, govorio je Josip Kralj, šef Stožera zimske službe. - Prije početka zimske službe proveli smo pripremne radove, testiranje opreme, nabavku materijala, posipača, naručili oko 2400 tona soli, 1400 kubika kamenog agregata za posipavanje. Što se tiče kapaciteta, pored navedenih prometnica na području KZŽ, održavamo sve skupa oko 2500 km prometnica i na području Zagrebačke županije i dijelu Sisačko – moslavačke županije. Za to moramo imati angažirane i podizvoditelje, 50 posto naših i 50 posto vanjskih izvođača – rekao je Kralj.


Župan Željko Kolar zahvalio je svima koji su napravili izvedbeni plan za zimsku službu. - Siguran sam da su naši gradonačelnici i načelnici za lokalne i nerazvrstane ceste napravili plan i da nas neće snijeg iznenaditi. Spremni smo za zimsku službu. Sigurnost naših ljudi koji putuju je uvijek na prvom mjestu i time smo se vodili. Zima je napredvidljiva, može se dogoditi s velikim padalinama, koji proteklih par godina nije bilo, ali je bilo niskih temperatura i morali smo posipavati. Nismo imali neku uštedu u ukupnoj svoti novaca. Sigurnost je uvjejk na prvom mjestu, kao i kvaliteteno i odgovorno upravljanje resursima – rekao je župan te uputio poruku žiteljima Krapinsko – zagorske županije: - Spremni smo za zimsku službu.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook