Prethodni članak
Sljedeći članak

Covid potvrde bit će potrebne za sve zaposlenike, ali i za građane koji dolaze u državne i javne službe

Odluka o covid potvrdama stupa na snagu 16. listopada


Ministar Božinović na konferenciji za medije potvrdio da je Stožer donio odluku obaveznog testiranja svih zaposlenika javnog sektora te da odluka stupa na snagu u utorak 16. listopada. - Uvodi se sigurnosna mjera testiranja prilikom dolaska na posao javnih ustanova i organizacija čiji je osnivač RH. Odluka stupa na snagu u utorak kako bi se svi stigli pripremiti. Svi će se morati testirati najmanje dvaput tjedno. Oni na koje se odnosi odluka, moći će se testirati na 6407 testnih mjesta, a popis mjesta je na službenim stranicama HZJZ-a. Mjera se uvodi iz epidemioloških razloga, a covid potvrda je dokaz da je osoba cijepljenja, negativna ili preboljela, rekao je Božinović, prenosi Jutarnji.hr.

Oni koji odbiju pokazati covid-potvrdu ili odbiju testiranje, neće moći ući u prostorije. - Covid potvrde bit će potrebne za sve zaposlenike, ali i za građane koji dolaze u državne i javne službe, među kojima su i škole. No ne i vrtići. Što se tiče studenata, odluka o covid potvrdama donijet će se na razini svakog pojedinog fakulteta, rekao je Božinović.
Testiranje će biti 2 puta tjedno, a svaki poslodavac odlučuje koji su to dani. Popis svih mrežnih mjesta bit će dostupan na službenim stranicama institucija.

"Dužnosnici, službenici i zaposlenici obavezni su EU potvrdu ili odgovarajući dokaz predočiti prilikom ulaska u prostorije i dati je na uvid osobi koju poslodavac odredi. Ista odluka odnosi se na sve stranke koje tu dolaze, sve pružatelje usluge koji pružaju usluge u tim prostorima ili druge osobe koje tu dolaze po bilo kojoj osnovi. Oni koji odbiju predočiti potvrdu ne mogu ulaziti u prostorije", kaže.

"Ovo se ne odnosi na studente, učenike, na osobe mlađe od 16 godina, na osobe koje dovode dijete ili učenika u školu i u vrtić, osobe koje prate osobu koja se ne može brinuti za sebe, na osobe koje u područje HZZO donose podići svoju covid potvrdu, na korisnike poštanskih usluga koji moraju preuzeti pošiljke čije bi nepreuzimanje imalo pravne posljedice, na osobe koje imaju kontraindikaciju na cjepivo", rekao je Božinović, prenosi Index.hr.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook