Prethodni članak
Sljedeći članak

'Žene su svjesne da mogu biti napadnute i to je strah s kojim žive'

U Zaboku se održao trening samoobrane za žene


SOS telefon i savjetovalište za žene žrtve nasilja KZŽ danas je na Zivtovom trgu organizirao trening samoobrane za žene. Ovo je drugi trening koji je organiziran, a zbog situacije COVID-a 19 i mjere opreza i zaštite, održan je na otvorenom. Trening su vodili kineziolozi Lucija Valent i Marko Žigman, dok su žene imale priliku probati pokrete sa svojom trening partnericom.

 

- Ovim simboličnim treningom želimo osvijestiti građanstvo o rodno uvjetovanom nasilju, o važnosti borbe protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji za cjelokupno društvo te o važnosti osnaživanja žena te pružanju pomoći ženama koje su žrtve nasilja – rekla je Tena Sambolić Petrišić, voditeljica SOS telefona i savjetovališta KZŽ.

 


Kineziolog Marko Žigman rekao je kako se na ovaj način, treningom samoobrane ženama želi pokazati na koji način se mogu nositi u nekim neugodnim situacijama, a tiču se obiteljskog nasilja. - Žene bi trebale obratiti pažnju na četiri bolne točke koje ima svaka osoba, a to su oči, nos, vrat i međunožje – objasnio je Žigman naglašavajući da kada bi došlo do eventualnog napada, da bi u ta mjesta trebala osoba udariti napadača.
Tajana Broz, članica Povjerenstva za ravnopravnost spolova i volonterka na SOS telefonu sa svojim dvjema kćerima sudjelovala je na treningu.

 

- Došla sam pružiti podršku jer je važno osnaživati žene, stukturalno mijenjati stvari, a da se u krajnjoj nuždi žene mogu i fizički obraniti. Svaka žena iskusila je onaj osjećaj kad se navečer vraća sama doma, u ruci ima mobitel s brzim biranjem ili kada se u tramvaju osjećate nesigurno. To su sve situacije kojih smo mi žene konstantno svjesne mogućnosti  da nam se nešto desi i to je strah s kojim živimo. Moja poruka mojoj djeci je da se ne moraju bojati, ali bi voljela da su svjesna realnosti da ako dođu u situaciju da ih netko napadne, da se mogu obraniti – naglasila je Broz.

 

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook