Prethodni članak
Sljedeći članak

ŽENE I PODUZETNIŠTVO: 'Omjer žena u poduzetništvu i obrtništvu je otprilike 70:30 u korist muškaraca'

Danas se u Poduzetničkom centru u Krapini održava Konferencija „Žene i poduzetništvo u Krapinsko-zagorskoj županiji 2021.“, na kojoj zanimljive govornice otkrivaju svijet poduzetništva kroz svoje priče uspjeha


Danas se u Poduzetničkom centru u Krapini održava Konferencija „Žene i poduzetništvo u Krapinsko-zagorskoj županiji 2021.“. „Kako sam uspjela?“ „Kako doći do dobre ideje i pretvoriti je u uspješan business?“ „Kako razvijati uspješnu karijeru?“ teme su kojima zanimljive govornice otkrivaju svijet poduzetništva kroz svoje priče uspjeha. Sudjeluju obrtnice, poduzetnice, vlasnice OPG-ova, managerice, ravnateljice, direktorice, i sve žene koje se bore za rodnu ravnopravnost.

Domaćin, zamjenik direktorice Poduzetničkog centra Denis Ranogajec poželio je svima dobrodošlicu. Rekao je kako su kod njih većina zaposlenika žene. Također, i u Poslovno - tehnološkom inkubatoru imaju 4 žene poduzetnice, a jedna potencijalna prijava stigla je također od žene poduzetnice.

Organizatorica konferencije i direktorica tvrtke SL komunikacije Snježana Leljak rekla je da je ovo treća godina da se druže i tematski bave problemima žena kada se odluče ući u svijet obrtništva poduzetništva, politike, tj. kada odluče graditi neku svoju karijeru.

- Vjerojatno bi velika većina istaknula da prevelikih problema nema, kako smo sigurno ravnopravne, kako se gleda kako je netko sposoban, učinkovit i sl. No, osobno mogu reći kako je ženama veliki izazov uspjeti se izboriti u poslovnom svijetu. Ako je žena glasna, teži ispunjavanju zadataka, i ako vodi svoj tim, bude kritizirana kako je agresivna, dok je muškarac za isto takvo ponašanje okarakteriziran kao odlučan i dobar menager. S druge strane, ako u tišini čekate da dođe vaš red za riječ, i da se priznaju zasluge za nešto što ste odradili, vjerujte da ćete jako dugo čekati - istaknula je Leljak.

-Nadam se da će ova, kao i konferencije sljedećih godina pokazati da nas ima, i da si zajedno možemo pružiti podršku, mentorirati jedna drugu, umrežiti se i pomoći, jer smo zajedno zaista jače. Drage žene, vjerujte u sebe i svoje ideje, slijedite ih hrabro, nosite se sa svojim izazovima i budite uspješne poduzetnice - poručila je Leljak.

Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović istaknuo je da postoje i primjeri dobre prakse jer u Gradu Krapini, gradskim ustanovama i tvrtkama su muškarci podzastupljeni spol. - Od svih pročelnika u Gradu sve su žene, od svih ravnatelja ustanova od škola, vrtića, knjižnice, Pučkog otvorenog učilišta, pa čak i u komunalnom poduzeću sve su žene, a muškarci samo u vatrogastvu i vodovodu - rekao je gradonačelnik Gregurović.

Uime Obrtničke komore Krapinsko – zagorske županije predsjednik Darko Varga također je kazao kako mu je čast što dolazi iz institucije gdje su također zastupljene žene jer u Obrtničkoj komori rade tri dame, a u svih devet udruženja su tajnice, a i na njegovo mjesto predsjednika Obrtničke komore Zlatar došla je žena, predsjednica Ceha frizera Krapinsko – zagorske županije Višnja Loparić.

- Imamo i ženu kao zamjenicu dožupana, imamo žene u svim porama društva, institucijama, poduzetništvu, obrtništvu i to nas ohrabruje. Od 2815 obrta u Krapinsko – zagorskoj županiji, 834 žene su vlasnice obrta. 46 ih je više u odnosu na 2020. godinu, 171 obrt je otvoren više u odnosu na prošlu godinu što nas ohrabruje je imamo trend otvaranja obrta. Žene su zastupljene u svim mogućim vrstama obrta od uslužnih, proizvodnim, prijevozu, ugostiteljstvu, frizerskom obrtu, proizvodnji tekstila i tradicijskim obrtima - rekao je Varga.

Pri tome je prisjetio da su žene i majke koje čuvaju obitelj, da su inovativne, poduzetne i u sve su u  tome jako uspješne. No, uz sve to, u ovim djelatnostima je važno i cjeloživotno obrazovanje, rekao je Varga, jer ono treba postati dio poslovne kulture i šire kako bi se pridonijelo stvaranju društva znanja koje odlikuje težnja za napretkom i održivim rastom i razvojem u duhu doprinosa i zajedničkog djelovanja. - Ženama poduzetnicama i obrtnicama treba dati više slobode, više šanse, ravnopravnosti, a mi muškarci trebamo više otvarati svoj klub i davati mogućnost ženama da uđu u taj krug i budu ravnopravnije - istaknuo je Varga.

Josip Grilec, predsjednik HGK- Županijske komore Krapina i ovog puta je ponovio da postoji uspješno i neuspješno poduzetništvo bez obzira vodi li ga žena ili muškarac jer oboje moraju biti uspješni da bi opstali, dodavši da je on u Županijskoj komori Krapina jedini muškarac. Kazao je da je Komora na usluzi jednako u Krapini i u Zagrebu i svaka pomoć koja je potrebna da bi se biznis pokrenuo ili usavršio, da bi dodale dodatnu vrijednost tom biznisu kojeg već imate ili tek namjeravate započeti, dobrodošle su u Komoru. - Vjerujem da za godinu, dvije dana više nećemo pričati o tom tipu muško – ženskog, već o poduzetništvu, i da neće trebati nitko tko brani bilo koje spolove jer se mi nećemo boriti za ravnopravnost kad smo jednaki, završavamo iste škole i učilišta i to je naša osobna preporuka da budemo uspješni u svijetu biznisa. Ako tako to shvatimo, bit ćemo svi ravnopravni - zaključio je Grilec.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova u RH Višnja Ljubičić istaknula je zadovoljstvo što je Republika Hrvatska još 2007. prepoznala da žene nemaju iste startne pozicije kao muškarci kada se govori o poduzetništvu i osobnom angažmanu, jer postoji niz prepreka na koje nailaze isključivo žene. - Kada je Vlada RH kreirala Nacionalnu strategiju za žensko poduzetništvo, radila sam u Vladi i znam da je to bila sjajna inicijativa koja je kasnije na lokalnoj razini izrodila jedan senzibilitet i županija i gradova da krenu u LAG – ove, inkubatore, da imaju malo više senzibiliteta i poticaja prema ženama koje su motivirane, koje žele iskoračiti i same pokazati svoje afinitete, pa čak i u nekim područjima koji su tzv. muška područja – istaknula je Ljubičić.

Dodala je da se kroz instituciju za ravnopravnost spolova sagledava da je pitanje tržišta rada iznimno turbulentno i da se žene na tržištu rada suočavaju s nizom prepreka koje su specifične i isključivo za njih. - To je ostvarivanje majčinstva i njihova dob, uvjetno rečeno da li su premlade ili prestare za bavljenje određenim poslom, zadržavanjem pozicije ili opstankom na određenom radnom mjestu. Uz sve to dolaze i drugi problemi koji pogađaju i mušku populaciju – rekla je pravobraniteljica.

Zamjenica župana Jasna Petek istaknula je da je još uvijek u Krapinsko – zagorskoj županiji, a to je trend u cijeloj Hrvatskoj, omjer žena u poduzetništvu i obrtništvu otprilike 70:30, 70 u korist muškaraca. - Na upravljačkim funkcijama još je uvijek definitivno puno veći broj muškaraca. Za žene su rezervirana ona 'ženska' zanimanja, u području obrazovanja, zdravstva, socijalne skrbi i zapravo u vrijeme pandemije vidjeli smo da su žene te koje su posebno pogođene upravo tom situacijom. To su razlozi zašto moramo govoriti o ženama i poduzetništvu i moramo se međusobno hrabriti i osnaživati i na primjerima dobrih praksi vidjeti na koji način i kako možemo preuzeti život ne samo sebe nego i svoje okoline u svoje ruke, pokazati veću odgovornost i spremnost, jer mi smo za to sposobne. Istraživanja su pokazala da tvrtke koje vode žene su uspješnije, financijski sigurnije, da su žene sklonije timskom radu, a samim time povećavaju osobno zadovoljstvo svojih zaposlenika i time i produktivnost – istaknula je Petek.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program