Prethodni članak
Sljedeći članak

ŽENE I PODUZETNIŠTVO: 'Omjer žena u poduzetništvu i obrtništvu je otprilike 70:30 u korist muškaraca'

Danas se u Poduzetničkom centru u Krapini održava Konferencija „Žene i poduzetništvo u Krapinsko-zagorskoj županiji 2021.“, na kojoj zanimljive govornice otkrivaju svijet poduzetništva kroz svoje priče uspjeha


Danas se u Poduzetničkom centru u Krapini održava Konferencija „Žene i poduzetništvo u Krapinsko-zagorskoj županiji 2021.“. „Kako sam uspjela?“ „Kako doći do dobre ideje i pretvoriti je u uspješan business?“ „Kako razvijati uspješnu karijeru?“ teme su kojima zanimljive govornice otkrivaju svijet poduzetništva kroz svoje priče uspjeha. Sudjeluju obrtnice, poduzetnice, vlasnice OPG-ova, managerice, ravnateljice, direktorice, i sve žene koje se bore za rodnu ravnopravnost.

Domaćin, zamjenik direktorice Poduzetničkog centra Denis Ranogajec poželio je svima dobrodošlicu. Rekao je kako su kod njih većina zaposlenika žene. Također, i u Poslovno - tehnološkom inkubatoru imaju 4 žene poduzetnice, a jedna potencijalna prijava stigla je također od žene poduzetnice.

Organizatorica konferencije i direktorica tvrtke SL komunikacije Snježana Leljak rekla je da je ovo treća godina da se druže i tematski bave problemima žena kada se odluče ući u svijet obrtništva poduzetništva, politike, tj. kada odluče graditi neku svoju karijeru.

- Vjerojatno bi velika većina istaknula da prevelikih problema nema, kako smo sigurno ravnopravne, kako se gleda kako je netko sposoban, učinkovit i sl. No, osobno mogu reći kako je ženama veliki izazov uspjeti se izboriti u poslovnom svijetu. Ako je žena glasna, teži ispunjavanju zadataka, i ako vodi svoj tim, bude kritizirana kako je agresivna, dok je muškarac za isto takvo ponašanje okarakteriziran kao odlučan i dobar menager. S druge strane, ako u tišini čekate da dođe vaš red za riječ, i da se priznaju zasluge za nešto što ste odradili, vjerujte da ćete jako dugo čekati - istaknula je Leljak.

-Nadam se da će ova, kao i konferencije sljedećih godina pokazati da nas ima, i da si zajedno možemo pružiti podršku, mentorirati jedna drugu, umrežiti se i pomoći, jer smo zajedno zaista jače. Drage žene, vjerujte u sebe i svoje ideje, slijedite ih hrabro, nosite se sa svojim izazovima i budite uspješne poduzetnice - poručila je Leljak.

Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović istaknuo je da postoje i primjeri dobre prakse jer u Gradu Krapini, gradskim ustanovama i tvrtkama su muškarci podzastupljeni spol. - Od svih pročelnika u Gradu sve su žene, od svih ravnatelja ustanova od škola, vrtića, knjižnice, Pučkog otvorenog učilišta, pa čak i u komunalnom poduzeću sve su žene, a muškarci samo u vatrogastvu i vodovodu - rekao je gradonačelnik Gregurović.

Uime Obrtničke komore Krapinsko – zagorske županije predsjednik Darko Varga također je kazao kako mu je čast što dolazi iz institucije gdje su također zastupljene žene jer u Obrtničkoj komori rade tri dame, a u svih devet udruženja su tajnice, a i na njegovo mjesto predsjednika Obrtničke komore Zlatar došla je žena, predsjednica Ceha frizera Krapinsko – zagorske županije Višnja Loparić.

- Imamo i ženu kao zamjenicu dožupana, imamo žene u svim porama društva, institucijama, poduzetništvu, obrtništvu i to nas ohrabruje. Od 2815 obrta u Krapinsko – zagorskoj županiji, 834 žene su vlasnice obrta. 46 ih je više u odnosu na 2020. godinu, 171 obrt je otvoren više u odnosu na prošlu godinu što nas ohrabruje je imamo trend otvaranja obrta. Žene su zastupljene u svim mogućim vrstama obrta od uslužnih, proizvodnim, prijevozu, ugostiteljstvu, frizerskom obrtu, proizvodnji tekstila i tradicijskim obrtima - rekao je Varga.

Pri tome je prisjetio da su žene i majke koje čuvaju obitelj, da su inovativne, poduzetne i u sve su u  tome jako uspješne. No, uz sve to, u ovim djelatnostima je važno i cjeloživotno obrazovanje, rekao je Varga, jer ono treba postati dio poslovne kulture i šire kako bi se pridonijelo stvaranju društva znanja koje odlikuje težnja za napretkom i održivim rastom i razvojem u duhu doprinosa i zajedničkog djelovanja. - Ženama poduzetnicama i obrtnicama treba dati više slobode, više šanse, ravnopravnosti, a mi muškarci trebamo više otvarati svoj klub i davati mogućnost ženama da uđu u taj krug i budu ravnopravnije - istaknuo je Varga.

Josip Grilec, predsjednik HGK- Županijske komore Krapina i ovog puta je ponovio da postoji uspješno i neuspješno poduzetništvo bez obzira vodi li ga žena ili muškarac jer oboje moraju biti uspješni da bi opstali, dodavši da je on u Županijskoj komori Krapina jedini muškarac. Kazao je da je Komora na usluzi jednako u Krapini i u Zagrebu i svaka pomoć koja je potrebna da bi se biznis pokrenuo ili usavršio, da bi dodale dodatnu vrijednost tom biznisu kojeg već imate ili tek namjeravate započeti, dobrodošle su u Komoru. - Vjerujem da za godinu, dvije dana više nećemo pričati o tom tipu muško – ženskog, već o poduzetništvu, i da neće trebati nitko tko brani bilo koje spolove jer se mi nećemo boriti za ravnopravnost kad smo jednaki, završavamo iste škole i učilišta i to je naša osobna preporuka da budemo uspješni u svijetu biznisa. Ako tako to shvatimo, bit ćemo svi ravnopravni - zaključio je Grilec.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova u RH Višnja Ljubičić istaknula je zadovoljstvo što je Republika Hrvatska još 2007. prepoznala da žene nemaju iste startne pozicije kao muškarci kada se govori o poduzetništvu i osobnom angažmanu, jer postoji niz prepreka na koje nailaze isključivo žene. - Kada je Vlada RH kreirala Nacionalnu strategiju za žensko poduzetništvo, radila sam u Vladi i znam da je to bila sjajna inicijativa koja je kasnije na lokalnoj razini izrodila jedan senzibilitet i županija i gradova da krenu u LAG – ove, inkubatore, da imaju malo više senzibiliteta i poticaja prema ženama koje su motivirane, koje žele iskoračiti i same pokazati svoje afinitete, pa čak i u nekim područjima koji su tzv. muška područja – istaknula je Ljubičić.

Dodala je da se kroz instituciju za ravnopravnost spolova sagledava da je pitanje tržišta rada iznimno turbulentno i da se žene na tržištu rada suočavaju s nizom prepreka koje su specifične i isključivo za njih. - To je ostvarivanje majčinstva i njihova dob, uvjetno rečeno da li su premlade ili prestare za bavljenje određenim poslom, zadržavanjem pozicije ili opstankom na određenom radnom mjestu. Uz sve to dolaze i drugi problemi koji pogađaju i mušku populaciju – rekla je pravobraniteljica.

Zamjenica župana Jasna Petek istaknula je da je još uvijek u Krapinsko – zagorskoj županiji, a to je trend u cijeloj Hrvatskoj, omjer žena u poduzetništvu i obrtništvu otprilike 70:30, 70 u korist muškaraca. - Na upravljačkim funkcijama još je uvijek definitivno puno veći broj muškaraca. Za žene su rezervirana ona 'ženska' zanimanja, u području obrazovanja, zdravstva, socijalne skrbi i zapravo u vrijeme pandemije vidjeli smo da su žene te koje su posebno pogođene upravo tom situacijom. To su razlozi zašto moramo govoriti o ženama i poduzetništvu i moramo se međusobno hrabriti i osnaživati i na primjerima dobrih praksi vidjeti na koji način i kako možemo preuzeti život ne samo sebe nego i svoje okoline u svoje ruke, pokazati veću odgovornost i spremnost, jer mi smo za to sposobne. Istraživanja su pokazala da tvrtke koje vode žene su uspješnije, financijski sigurnije, da su žene sklonije timskom radu, a samim time povećavaju osobno zadovoljstvo svojih zaposlenika i time i produktivnost – istaknula je Petek.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook