Prethodni članak
Sljedeći članak

[Zbrinjavanje otpada u Oroslavju] Iz Grada pozivaju: 'Uključite se svojim prijedlozima, cilj nam je smanjiti miješani komunalni otpad selektiranjem i kompostiranjem'

Prijedlog je na javnom savjetovanju do kraja mjeseca siječnja


Radi usklađivanja s novim zakonskim odredbama, prema kojima jedinice lokalne samouprave trebaju donijeti odluke o zbrinjavanju otpada na svom području, Grad Oroslavje uputio je na javno savjetovanje prijedlog odluke kojom će se regulirati odvoz i zbrinjavanje otpada u narednom razdoblju. Kako kažu iz Grada, ova će odluka omogućiti znatno kvalitetniju uslugu odvoza i zbrinjavanja otpada, ali i prihvatljiviju cijenu mjesečnog troška odvoza otpada, na koju će građani moći sami utjecati, ovisno o tome koliko će miješanog komunalnog otpada dati na odvoz te hoće li sami kompostirati biootpad.

Cilj je smanjiti miješani otpad

Kako kaže predsjednik Gradskog vijeća Kristijan Sojč, bit će to korak naprijed u zbrinjavanju otpada u gradu Oroslavju. – Dosadašnji način odvoza i zbrinjavanja otpada bio je daleko ispod standarda koje predviđa novi zakon i prijedlog ove odluke. Cilj je smanjiti količinu miješanog komunalnog otpada koji je glavni problem, i to selektiranjem otpada te odvajanjem biootpada – pojasnio je Sojč. Prema ovom prijedlogu, građani Oroslavja na raspolaganju bi imali četiri spremnika za otpad: za plastiku i metal (kantu od 360l), za papir i karton (kantu od 240l), za miješani komunalni otpad (kantu od 120l) te za biootpad (kantu od 80l). Spremnike od 360 litara Grad ima u svojem vlasništvu te će se dostaviti svim domaćinstvima za sakupljanje plastike i metala. Spremnici koji sada služe za selektivni otpad koristit će se za papir i karton, kante od 120 litara i dalje će imati svrhu prikupljanja miješanog komunalnog otpada, a građanima će se ponuditi i mogućnost kante za odvajanje biootpada, ukoliko ga ne žele ili nemaju mogućnost sami kompostirati.

Novitet – zbrinjavanje biootpada

Također, prema ovom prijedlogu, kanta za plastiku i metal te kanta za papir i karton odvozila bi se jednom mjesečno, svaki drugi tjedan jedna od kanti, miješani komunalni otpad dva puta mjesečno (svaki drugi tjedan), a biootpad četiri puta mjesečno, odnosno svaki tjedan, iz higijenskih razloga. Regulirano je i odvoženje glomaznog otpada koji bi se odvozio jednom godišnje, kao i staklo. Obzirom da količina staklenog otpada ne opravdava zasebni spremnik i redoviti odvoz, prijedlog je da se staklo odvozi jednom godišnje, kao i da Grad u suradnji s koncesionarom osigura dovoljan broj spremnika za staklo na zelenim otocima, ali i na nekim drugim punktevima u gradu, koji će biti građanima pristupačni i usput, primjerice kod trgovina, Doma zdravlja i slično. – Tendencija je da se nakon nekoliko mjeseci, kada se provede analiza količine odvoza mješovitog otpada, koji bi se trebao uvelike smanjiti ukoliko građani budu pravilno selektirali, odvoz mješovitog komunalnog otpada smanji s dva odvoza na jedan odvoz mjesečno. Mislim da je to itekako moguće, ako se pravilno odvaja i ako se iz mješovitog otpada izuzme biootpad, koji će građani moći sami kompostirati ili zatražiti kantu za biootpad – pojasnio je Sojč.

Kazne za neselektiranje otpada

Što se tiče cijene usluge odvoza, Sojč kaže kako će ona ovakvom dinamikom odvoza biti manja nego do sada. Cijena odvoza do sada je bila 94 kune mjesečno po kućanstvu (74 kune plus varijabilni dio od 5 kuna x četiri odvoza mjesečno), a nova cijena bila bi 82 kune (bez biootpada). Naime, fiksni dio usluge iznosio bi 62 kune mjesečno, što bi pokrivalo odvoz selektivnog otpada, glomaznog otpada i stakla. Ako se na to doda varijabilni dio cijene za miješani komunalni otpad koji bi po kanti iznosio 10 kuna, dolazi se do cijene od 82 kune mjesečno (za dva odvoza mjesečno na početku). Ta bi cijena vrijedila za one koji su u mogućnosti sami kompostirati biootpad, a za one koji bi zatražili spremnik za biootpad, cijena bi porasla za 30 kuna mjesečno. – Ovakvim se odvozom i zbrinjavanjem otpada smanjuje količina mješovitog komunalnog otpada koji je završavao na odlagalištima. Obzirom da je biootpad činio veliki udio u mješovitom otpadu, on sada postaje sirovina koja se koristi pri uzgoju biljaka, stoga je preporuka građanima da izrade vlastite kompostere. Također, Grad razmatra mogućnost organiziranja gradskog prostora za kompostiranje, kako bi se omogućilo svima, koji ne žele ili ne mogu sami kompostirati, da odlažu biootpad na gradskom kompostištu, kako bi uštedjeli 30 kuna mjesečno, a proizvedeni kompost koristio bi se za potrebe gradskih zelenih površina, a u slučaju viška bio bi i na raspolaganju građanima – rekao je Sojč te dodao i kako će se uvesti kazne za nepoštivanje odvajanja otpada. – Vršit ćemo kontrole sadržaja spremnika u suradnji gradskih djelatnika i koncesionara, tako da će se nasumično kontrolirati spremnici na dan odvoza te će se video zapisom konstatirati sadržaj spremnika. Za nepoštivanje će se izricati zakonske kazne, koje su predviđene i za odbacivanje otpada u prirodu – zaključio je Sojč. Odluka se mora donijeti do 31. siječnja 2022. godine i započeti najkasnije do 1. svibnja, stoga se mole svi građani da se uključe u ovo javno savjetovanje koje traje tijekom mjeseca siječnja. - Do sad smo kroz rasprave na društvenim mrežama zaključili da građani predlažu više puta godišnje odvoz glomaznog otpada, to ćemo naravno razmotriti i u skladu sa prijedlozima uskladiti Odluku. Molimo građane da se uključe u javno savjetovanje, tema je iznimno važna i potrebno joj je pristupiti konstruktivno – za kraj je rekao Sojč.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook