Prethodni članak
Sljedeći članak

Zbog odličnih pokazatelja do sada iz HTZ najavili: 'Očekujemo jako dobru, još bolju sezonu'


U Hrvatskoj je u prva tri mjeseca ove godine ostvareno više od 1.1 milijun turističkih dolazaka i preko tri milijuna noćenja, što je 16 posto više dolazaka i 15 posto više noćenja nego lani, a tijekom produženog uskrsnog vikenda ostvareno više od 380 tisuća noćenja, prenosi danas Hrvatska turistička zajednica (HTZ).

HTZ se poziva na prve podatke eVisitora, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru. Na Jadranu je prema tim podacima ostvareno 2.2 milijuna noćenja što je 20 posto više nego lani, a na kontinentu 415 tisuća noćenja što predstavlja rast od sedam posto, dok je tijekom prvog kvartala u gradu Zagrebu ostvareno 440 tisuća noćenja, što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast od pet posto, piše Index.

U prvom kvartalu najviše noćenja ostvareno je u Istri (772 tisuće noćenja), na Kvarneru (534 tisuće noćenja) te u Splitsko-dalmatinskoj županiji (333 tisuće noćenja), a gledano prema destinacijama u Zagrebu, Rovinju, Dubrovniku, Splitu, Opatiji, Poreču te Zadru.

Gledano prema tržištima, tijekom prva tri mjeseca najviše su noćenja ostvarili gosti s domaćeg tržišta, a slijede Slovenci, Nijemci i Austrijanci. Prema vrstama smještajnih objekata, najaviše je noćenja ostvareno u hotelima, objektima u domaćinstvu te u kampovima.

Prvi podaci eVisitora pokazuju i kako je u Hrvatskoj tijekom produženog uskrsnog vikenda, odnosno u razdoblju od 29. ožujka do 1. travnja ostvareno 120.436 dolazaka i 380.970 noćenja. Uz domaće goste koji su bili najbrojniji, tijekom produženog vikenda u Hrvatskoj je bilo najviše gostiju s tržišta Njemačke, Austrije, Italije, Slovenije, Slovačke i dr.

Od smještaja su najtraženiji bili hotelski kapaciteti, a među odredištima najviše gostiju za produženi vikend imali su Poreč, Dubrovnik, Zagreb, Rovinj i Split.

"Hrvatska je u prvom kvartalu ostvarila odlično prolazno vrijeme, bilježimo stabilan i dvoznamenkasti rast prometa što je direktan pokazatelj jačanja naše ukupne ponude u predsezoni, odnosno sve bolje prepoznatljivosti hrvatskih destinacija kao cjelogodišnjih i atraktivnih odredišta", izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

"Pozitivni trendovi koje bilježimo u turizmu, od fizičkih pa do financijskih pokazatelja, rezultat su sustavnog rada i svih aktivnosti koje smo poduzeli u posljednjem razdoblju kako bismo hrvatski turizam usmjerili prema cjelogodišnjem i održivom razvoju", rekla je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

"Podatak da već drugu godinu zaredom bilježimo rekordnu posjećenost u predsezoni potvrda je da nas turisti već prepoznaju kao cjelogodišnju destinaciju, ali i da naše destinacije u tom razdoblju nude sve više sadržaja i bogatiju ponudu", dodala je.

"Nakon većine turističkih sajmova po Europi, ali i u SAD-u ove i krajem prošle godine, na kojima su HTZ i drugi predstavili turističku ponudu i razgovarali s partnerima, jasno je da Hrvatska kao turistička destinacija u svijetu ima odličan imidž i nastavlja pozitivan trend", kazao je Staničić.

Najavljuje da bi ove godine Hrvatska trebala imati više od 500 aviolinija u ljetnoj sezoni ili desetak više nego lani, a još se pregovara za neke nove, čime će zračno biti povezana s više od 130 gradova, piše Jutarnji list.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook