Prethodni članak
Sljedeći članak

Poznati prognostičar upozorava na ono što nas čeka ovog ljeta: 'Pripremite se'


Kao i veljača, i ovogodišnji ožujak bio je kojekakav - i kišan i sušan, ponegdje čak i ekstreman, a i po temperaturi zraka među najtoplijima u znanoj povijesti mjerenja, mjestimice čak i rekordan. Naravno, takav je i 1. kvartal ove godine, a ostvare li se trenutačno najvjerojatnije dugoročne prognoze - podjednaka "meteopriča" se nastavlja, prognozira meteorolog Zoran Vakula u svojoj preliminarnoj meteoanalizi ožujka i prvog ovogodišnjeg tromjesečja.

"Može se zaključiti kako je ovaj ožujak nastavio dugi niz mjeseci sa srednjom mjesečnom temperaturom zraka barem malo višom od prosječne, i to iz posljednjeg klimatološkog razdoblja, od 1990. do 2020. godine, koje je najtoplije od kad postoje instrumentalna mjerenja", navodi Vakula, piše Jutarnji.

Što se oborina tiče, u Osijeku je ovo bio jedan od sušnijih ožujaka posljednjih desetljeća, a u Zadru nikad kišovitiji.

Po srednjoj temperaturi zraka prva tri mjeseca, ova je godina posvuda prva ili druga u nizu najtoplijih, uz odstupanje od prosječne tromjesečne temperature zraka uglavnom za 3-4 °C.

I srednja temperatura zraka sljedeća dva kvartala bit će barem malo viša od prosječne, pri čemu ne treba začuditi ni ako ponegdje opet bude i ekstremna. No, gdje i kada - ne može se pouzdanije prognozirati.

Najveće su šanse za izraženiju iznadprosječnost u travnju, tijekom kojeg će nam sljedećih dana samo prolazno i kratkotrajno osvježiti, a već prema kraju ovog tjedna slijedi novo zamjetnije zatopljenje, posebice u hrvatskim kontinentalnim krajevima.

Vakula također napominje da se ne bi bilo loše pripremiti i prilagoditi za, u većini Hrvatske, sušnije ljeto, posebice kolovoz.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook