Prethodni članak
Sljedeći članak

Zbog nadvožnjaka Gubaševo i Bračak, Zabok pozvao Hrvatske ceste na odgovornost


Na sjednici Gradskog vijeća Grada Zaboka, održanoj u četvrtak navečer, nezavisni vijećnik Krešimir Končevski, pod točkom Vijećnička pitanja i prijedlozi, pokrenuo je raspravu o problemu s, u najmanju ruku, nemarom Hrvatskih cesta, koje svojim načinom (ne)rada stvaraju velike probleme ne samo građanima Zaboka, već i stanovnicima velikog dijela čitave Krapinsko – zagorske županije.


-Imamo problema s gradilištima koja nisu pod ingerencijom Grada Zaboka, a izvode se na području grada i tiču se direktno građana Zaboka. Spomenut ću sada samo dva slučaja. Jedan je nadvožnjak Gubaševo iznad pruge. Bilo je rečeno da će radovi biti završeni 4. rujna. To nije u nadležnosti Grada Zaboka, međutim u nadležnosti Grada Zaboka su uvjeti života građana. Htio bih da Gradsko vijeće zaduži Gradsku upravu, ali i da podrži Gradsku upravu, da se pokušaju raspetljati problemi s tim radovima, jer čisto sumnjam da će se ispoštovati novi, produljeni rok, koji istječe 30. listopada. Ono što je također sporno je što zbog tog kašnjenja ne vidim nikakvih posljedica za investitora, Hrvatske ceste. Ne vidim da je itko snosio odgovornost što je prekoračen rok građenja. Ne vidim da su Hrvatske ceste imenovale, a kamoli otpustile onog tko je planirao gradilište, a da nije ishodio sve dozvole za gradnju. Jer je potpuno neprihvatljivo da se 4. rujna, kad je trebalo biti gotovo, obrazlaže da nemaju dozvolu za zatvaranje pruge. Pa zar to nisu znali u svibnju kada je to počelo? Pa kako je uopće moguće da je gradilište otvoreno, a da nisu pribavljene sve potrebne dozvole. Eto, ja apeliram da se Grad angažira na rješavanju tog problema, da pozove na odgovornost i primjeni pri tome sva moguća pravna sredstva. Pa ako treba i prisilu građana. Zanima me, konkretno, tko je odgovoran za gradnju, koje su garancije da će to biti gotovo 30. listopada i kakve su sankcije za Hrvatske ceste. Naime, mi moramo jednom zauvijek dati do znanja investitorima na području grada Zaboka da tu postoji nekakav red i da smo mi zainteresirani da kad netko na području grada nešto radi, da to mora na nešto ličiti i u dogovorenom roku biti dovršeno – rekao je Končevski.


Također, spomenuo je i drugu bitnu investiciju, kod koje se također pokazala neozbiljnost i neprofesionalnost Hrvatskih cesta. – Riječ je o gradilištu na Bračku. Zadnje što sam čuo je da je ponovno otklizao onaj dio terena. Pa tko bi rekao da će to otklizati? Vjerojatno nisu znali da je tamo klizište pa su se sad ponovno jako iznenadili kad se taj vrag opet otklizal – u svom je poznatom, sarkastičnom stilu počeo Končevski te nastavio u ozbiljnom tonu. – Naime, ja nisam geolog da bi proučavao te slojeve zemlje, ali ako se išlo u vrlo skupu sanaciju, koja je onda opet odgovornost tih službi koje su angažirane da taj teren nije ispitan? U Sloveniji i okolnim zemljama rade čuda i ne događaju im se takve stvari, a mi jedan brijeg pijeska ne možemo sanirati tri godine. Pa to je nevjerojatno. I opet nitko ne odgovara. Ponovno se produljuju rokovi i nitko ne odgovara za loše projektiranje i loše ispitivanje terena – ogorčen je Končevski te pozvao Gradsku upravu da pokrene pitanje privremene regulacije prometa na tom području preko mosta koji je od nedavno jednosmjeran, što dodatno otežava prometovanje dok je sanacija u tijeku. – Ako je sto godina mogao biti dvosmjeran, onda može biti još deset godina, dok Hrvatske ceste ne završe sanaciju – rekao je Končevski.


Gradonačelnik Hanžek zahvalio je vijećniku Končevskom na pokretanju te teme jer, kako je rekao, na sve to su na vrijeme upozoravali Hrvatske ceste. – Mi u Zaboku imamo izrazito negativno iskustvo sa svim državnim institucijama i poduzećima, jer jedni ne shvaćaju, a druge nije briga, da svi koji ulaze ili izlaze iz Zagorja, moraju proći kroz Zabok. Kada se kretalo u projekt modernizacije željezničke pruge Zaprešić – Zabok, mi smo sugerirali Hrvatskim cestama da se krene u rekonstrukciju tog nadvožnjaka, koji je najuži nadvožnjak na svim državnim cestama koje ja poznajem. Sugerirali smo iz razloga jer smo vidjeli kakvo je stanje, upozorili smo na ulegnuća na pristupnim rampama i trušenje nosivog betona. Međutim, ništa se nije poduzimalo i ni u jedan plan to nije ušlo, dok nije došlo u fazu kad je trebao biti interni tehnički pregled pruge. I kad je pruga stavljena pod napon, kad ne možete vršiti radove zbog sigurnosti ljudi, onda su Hrvatske ceste tražile isključenje napona od HŽ-a, tako da sad mogu raditi samo noću. I jednako kao Končevski, ne da sumnjam, nego sam siguran da se to ne može odraditi u roku do 30. listopada – rekao je Hanžek.

 

Također, kad je u pitanju klizište na Bračku, kaže Hanžek, bilo je poznato i prije početka gradnje da je riječ o trusnom području, klizištu, zbog čega je predlagao projektantima da se taj spoj napravi na drugoj lokaciji, kod igrališta NK Rudar Dubrava. – Imali smo u tome podršku gradonačelnika Donje Stubice i Oroslavja, načelnika Bedekovčine, Gornje Stubice i Stubičkih Toplica. Naime, na toj lokaciji unutar 65 metara je željeznica, tada državna cesta i pruga. Međutim, ne znam u čijem je interesu bilo da se ovdje ide graditi 600 metara raznih nadvožnjaka. I kad je počelo kliziti, opet smo sugerirali Hrvatskim cestama rješenje koje smo vidjeli u Mariboru, gdje je na obilaznici pilotirano na način da je pilot do pilota. Ovdje je projekt predvidio pilote s razmakom od dva metra. I naravno, sad je kroz to opet klizište počelo izbijati van. I nažalost, sve to ima posljedicu i za nas, i za sve koji kroz Zabok prolaze. Ponavljam opet: mi nismo niti obaviješteni, niti dajemo suglasnost. Mi samo dobijemo mail s obavijesti kad kreću radovi. Nadam se da će se u ovoj državi nešto promijeniti na pozitivno, no, činjenica je da, ono što je rekao vijećnik Končevski, da ćemo morati oko tih određenih stvari zajednički 'zakričati' i 'graknuti' da to više tako ne ide. Tu nisu u pitanju političke opcije, niti politički interesi ili stranke. Tu je u pitanju struka, od koje moramo tražiti da uvaži nešto što mi iskustveno znamo. Vi koji ste bili u bivšoj vojsci sjećate se onoga 'Kartu čitaj i seljaka pitaj'. Ako je negdje vjekovima klizište, a ti to ne uvažiš, jer nisi pitao, nego projektiraš na temelju karata, onda nam je tako kako je. Zato, Krešo, hvala na sugestiji – rekao je gradonačelnik Hanžek u svojoj reakciji na inicijativu Krešimira Končevskog, a nezadovoljstvo načinom rada Hrvatskih cesta je iznio i predsjednik Gradskog vijeća Grada Zaboka, Dragutin Črnjević.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook