Prethodni članak
Sljedeći članak

Održan okrugli stol na temu održivog poslovanja u ugostiteljstvu: 'Budućnost održivog turizma leži u još snažnijem povezivanju lokalnih proizvođača'


Uspješno održan okrugli stol na manifestaciji "Dani turizma i ugostiteljstva u Zagorju"koja je izazvala veliki interes turističkog sektora, okupila veliki broj sudionika i posjetitelja te stručnjake na okruglom stolu na temu održivo poslovanje u ugostiteljstvu i turizmu u okviru projekta ReCeZa – Regionalni centar Zabok financiranom iz Europskog socijalnog fonda.

Temu održivog poslovanja analizirali su profesionalciiz privatnog i javnog sektora te u dinamičnoj raspravi predstavili i primjere iz prakse koje primjenjuju u svojim objektima i svakodnevnom poslovanju, a sve s ciljem održivog poslovanja u turizmu.

Na okruglom stolu sudjelovali su ravnateljica Srednje škole Zabok Draženka Jurec, PR Managerica Valamar Riviere Deana Stipanović, poduzetnica i vlasnica tvrtke Bernarda Nova Bernarda Cecelja, vlasnik Vinarije Bolfan Tomislav Bolfan, vlasnik izletišta "Jelenov Greben" Borut Ježovnik idirektor Termi Tuhelj Vasja Čretnik.

Ističući održivost poslovanja, sudionici okruglog stola osobit su naglasak stavili na odgovornost prema lokalnoj zajednici – kroz suradnju s drugim poslovnim subjektima, korištenje lokalnih namirnica i očuvanje okoliša.

Poduzetnica Bernarda Cecelja istaknula je kako budućnost turizma vidi u još snažnijem povezivanju lokalnih proizvođača, a izvrstan primjer toga su pansion i restoran na bazi biodinamičke proizvodnje iz vlastitog uzgoja, te hotel u Varaždinskim toplicama koji gospođa Cecelja uskoro otvara.

Sudionici su se složili da je velika i važna uloga turizma i ugostiteljstva u kružnom gospodarstvu, a rješenja mogu biti vrlo praktična i ostvariva – vlastitim uzgojem ili odabirom lokalnih namirnica, ekološkim i biodinamičkim uzgojem, osjećajem odgovornosti prema lokalnoj zajednici, ali i učenjem iz uspješnih primjera u kojima je održivost dio doživljaja.

Deana Stipanović, PR Managerica Valamar Riviere koja slovi za jednu od kompanija koje su otišle najdalje s razvojem održivog poslovanja u turizmu i povezivanja s lokalnom zajednicom, istaknula je: “Potrebno je maksimalno poduprijeti održivost i osvijestiti da je održivost uistinu nužnost velikih, ali i malih kompanija.”

Održivo poslovanje ugostiteljstva i održiv razvoj turizma neki od imperativa s kojima se struka danas susreće te da je nužno da se na njih dobro pripreme i budući profesionalci, na čemu radi Srednja škola Zabok – Regionalni centar kompetentnosti, istaknula je ravnateljica Srednje škole Zabok Draženka Jurec.

Pozitivna iskustva održivog poslovanja u turizmu iz Slovenije prenio je vlasnik izletišta "Jelenov greben" Borut Ježovnik te naglasio: „U Olimju je izuzetno prisutna dobra međusobna suradnja raznih ponuđača turističkih usluga što je jedna od presudnih faktora za uspjeh razvoja Olimja kao turističke destinacije.“"Jelenov greben" oko kojeg se nalazi dom pitomih jelena, upravo je zbog sinergije s prirodom popularno turističko odredište.

Tomislav Bolfan, vlasnik Vinarije Bolfan i restorana Vinski vrh,  podijelio je s ostalim sudionicima konferencije iskustvo rada u skladu s prirodom te naglasio važnost samodostatnosti proizvodnje i ulogu autohtonih lokalnih proizvoda za turizam kraja.

O ulozi lokalnih proizvoda za autentičnost turističke ponude govorio je i Vasja Čretnik, direktor Termi Tuhelj, jednog od najvećih poslodavaca i turističkih subjekata u Zagorju: “Radimo male, ali i velike korake prema održivom poslovanju kako bismo što bolje sačuvali okoliš – od sakupljanja kišnice do smanjenja korištenja plastike.“

Sudionici okruglog stola složili su se kako budućnost održivog turizma leži u sve snažnijem povezivanju i suradnji koje svako turističko poslovanje čini još održivijim te da svaki dionik turizma destinacije može dati svoj doprinos lokalnoj zajednici.

Manifestacija „Dani turizma i ugostiteljstva u Zagorju“ provodi se unutar projekta  „ReCeZa – Regionalni centar Zabok“ ukupne vrijednosti 66.693.287,89 kn. Ukupan iznos projekta financiran je iz Europskog socijalnog fonda, u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020.

Više informacija nalazi se na: https://www.rcktu-zabok.hr/

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook