Prethodni članak
Sljedeći članak

Zbog covid potvrda, u Zagorju će se morati testirati više od 1200 ljudi, raspored testiranja bit će objavljen tijekom dana

Imamo sve veći broj hospitaliziranih trudnica, a obzirom da je trudnoća sama po sebi imunokompromitirajuća, one su dodatne ugrožene, stoga ih pozivam da se cijepe, rekla je dr. Mahmutović


Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite KZŽ Stjepan Skuliber izvijestio je na konferenciji za novinare da je u Zagorju 187 novozaraženih osoba. Radi se o osobama s područja sljedećih jedinica lokalne samouprave: Grad Donja Stubica (15), Grad Klanjec (6), Grad Krapina (12), Grad Oroslavje (15), Grad Pregrada (16), Grad Zabok (13), Grad Zlatar (9), Općina Bedekovčina (17), Općina Budinščina (9), Općina Desinić (2), Općina Đurmanec (4), Općina Gornja Stubica (4), Općina Hum na Sutli (4), Općina Jesenje (2), Općina Konjščina (7), Općina Kraljevec na Sutli (3), Općina Krapinske Toplice (4), Općina Kumrovec (1), Općina Lobor (7), Općina Mače (5), Općina Marija Bistrica (10), Općina Mihovljan (4), Općina Novi Golubovec (1), Općina Petrovsko (1), Općina Radoboj (2), Općina Stubičke Toplice (4), Općina Sveti Križ Začretje (3), Općina Tuhelj (2), Općina veliko Trgovišće (3), Općina Zagorska Sela (1) i Općina Zlatar Bistrica (1). 41 osoba se oporavila, aktivnih je 2087 aktvnih, a 1558 u samoizolaciji. Preminule su 3 covid pozitivne osobe.

– I dalje raste broj zaraženih na 100 tisuća stanovnika u 7 dana, koji je 1115, a prošlog tjedna bio je 796. U OB Zabok 67 osoba pozitivnih na koronavirus na lječenju, 16 na respiratoru, a dnevni prosjek covid pozitivnih na bolničkom liječenju je 65, dok je tjedan prije bio 46, dakle rast od 41 posto – rekao je Skuliber, dodajući da udio pozitivnih među testiranima raste i iznosi 49 posto, dok je prošli tjedan bilo 44 posto.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Tomislav Jadan rekao je da je trećom dozom cijepljeno 1966 osoba.
Na ukupan broj stanovnika, cijepljenje je završeno na 42,5 posto stanovnika, a što se odraslog stanovništva tiče, 50,7 posto. – Raste interes za cijepljenje, u odnosu na prošli tjedan, utrošili smo 3845 doza cjepiva, duplo više nego u pretodnom tjednu – rekao je Jadan i pozvao na cijepljenje.

Ravnatelj OB Zabok Tihomir Vančina rekao je da je na covid odjel u Krapinskim Toplicama premješteno 9 pacijenata, a tijekom dana ići će ih još 4. - Imamo sreću da imamo novu bolnicu pa imamo svagde priključke za kisik. Imamo 20 respiratora, u toku dana ćemo još 2 respoiratora dobiti iz Dubrave. Mislim da za sad imamo dovoljan broj respiratora, 6 je pacijenata na high flow uređajima. Nije sjajno stanje pacijenata, imamo i dvije trudnice, jedna  trudnicu će biti poslana na Rebro, necijepljena je i na kisiku. Kliničke slike su dosta teške i strašne. Na odjelu intenzivne imamo 38 godišnjaka bez komorbiditeta u teškom stanju. Virus je nepredvidiv i jako opasan, delta soj je jako opasan i ostavlja teške posljedice. Svi koji su cijepljeni, prema našem iskustvu, ako su bez komorbiditeta, nisu završili na respiratoru niti su jako bolesni – upozorio je Vančina te istaknuo da je na bolničkom liječenju 20 posto pacijenata koji su cijepljeni. 


Ravnateljica Doma zdravlja KZŽ Nada Dogan pozvala je sve Zagorke i Zagorce da se odazov masovnom cijepljenju u subotu u ordinacijama obiteljske medicine. - 34 liječnika obiteljske medicine sa sestrama će sudjelovati u akciji, ove i sljedeće subote. Tko ne može doći, nema problema, može se javiti kod svoga liječnika, dobit će termin i vrijeme za cijepljenje. Stanovnicima Mača, Đurmanca i Budinščine isprike, liječnici su bolesni i nema akcije cijepljenja, ali se mogu javiti u susjednu ordinaciju – rekla je Dogan.

Ravnatelj zavoda za hitnu medicinu KZŽ Krešimir Božić pridružio se pozivu na cijepljenje u subotu. – Intervencije u Hitnoj nisu pale, i dalje je 15 do 20 intervencija vezano za covid, a to nije jedino stanje koje obavljamo. Cijepite se. Morali smo u sustav uvesti za vikend dodatnog dispečera, jer je bilo preko 200 posto povećanje poziva ovog vikenda. Dodatni je liječnik i u timu T2 u Klanjcu, da pacijentima možemo što prije pružiti medicinsku pomoć.


Epidemiologinja Bojana Mahmutović iz Zavoda za javno zdravstvo KZŽ pozvala jer sve trudnice da se cijepe. – Imamo sve veći broj hospitaliziranih trudnica, a obzirom da je trudnoća sama po sebi imunokompromitirajuća, one su dodatne ugrožene, stoga ih pozivam da se cijepe. Razumljiv je njihov strah i ovdje smo ukoliko se žele dodatno savjetovati. Preporuke su da mogu biti cijepljene neovisno o trimestru trudnoće, a prema dosadašnjim studijama u Europi i Americi koje su rađene na preko 200 tisuća cijepljenih trudnica, sve su trudnoće iznijete uredno do kraja – rekla je dr. Mahmutović.


Župan Željko Kolar, osim poziva na cijepljenje, zamolio je ljude za strpljenje, obzirom da se sada na testiranje čeka u redovima. Također, rekao je kako se analizira situacija u OB Zabok oko toga hoće li biti potrebna nabava još uređaja za covid odjel. Istaknuo je kako je na covid odjelu u Specijalnoj bolnici Krapinske toplice 13 pacijenata lakših zdravstvenih stanja, ali koji nisu za otpust kući. Unatoč tome, svi ostali tamošnji odjeli nastavljat će obavljati sve poslove vezane uz stacionarne i dnevne pacijente, bez ikakvog rizika miješanja pacijenata ili djelatnika ostalih odjela s covid odjelom, koji je strogo odvojen.


Nastava će se i idućeg tjedna odvijati po modelu A, odnosno u školskim klupama. Trenutno je 200 covid pozitivnih učenika u 37 škola te 37 djelatnika u 24 škole, ali, kaže župan, nema velikih žarišta.


Obzirom da su donesene nove upute od strane nacionalnog Stožera vezano na potrebne covid potvrde u javnim ustanovama, koje kreću od utorka, morat će se napraviti novi raspored testiranja, koja će necijepljeni djelatnici moći od idućeg tjedna obavljati. Procjena je da će to biti potrebno za oko 1200 ljudi. – Mi smo danas napravili prijedlog testiranja, računajući da ljudi koji dolaze na posao u javnim službama u ponedjeljak moraju donijeti potvrde, no kako je objavljeno da će to ipak biti od utorka, morat ćemo raditi novi raspored. Ono što znamo jest da će to biti omogućeno u Krapini, Klanjcu, Pregradi, Donjoj Stubici i Zlataru, u prijepodnevnim i poslijepodnevnim satima, a točne informacije dat ćemo kada napravimo novi raspored – zaključio je Kolar.
Na novinarsko pitanje, župan je odgovorio da će testiranje vršiti primarna zdravstvena zaštita, Hitna, Crveni križ, Zavod za javno zdarvstvo, ljekarne i Opća blnica.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook