Prethodni članak
Sljedeći članak

ZARA postala dio Global Compact mreže Ujedinjenih naroda


Zagorska razvojna agencija postala je dio Global Compact mreže Ujedinjenih naroda, inicijative koja je s ciljem pružanja podrške poslovnoj zajednici na području održivog razvoja okupila više od 12.000 članica u 160 država diljem svijeta.

Zamjenica ravnateljice Zagorske razvojne agencija Helena Matuša istaknula je kako UN Global Compact mreža okuplja brojne dionike iz gospodarstva, javnog i civilnog sektora koji su se obvezali u svoje poslovanje ugraditi deset načela za odgovorno poslovanje, na području ljudskih prava, okoliša, rada i borbe protiv korupcije. „Zagorska razvojna agencija je u ovoj svjetskoj inicijativi prepoznala one vrijednosti kojima se sama rukovodi već dugi niz godina. Pristupanjem posebnoj mreži Ujedinjenih naroda smo ih i formalno usvojili te ćemo ih u narednom razdoblju nastaviti implementirati kroz razvojne strategije i planove, a ujedno ćemo poticati i poduzetnike, gradove i općine, organizacije civilnog društva i druge partnere s kojima surađujemo da ih uključe u vlastite strategije i poslovne planove“ – rekla je zamjenica ravnateljice Matuša.

Župan Željko Kolar čestitao je Zagorskoj razvojnoj agenciji na pristupanju još jednoj međunarodnoj inicijativi te istaknuo da se ponosi činjenicom što je ona prva i zasada jedina razvojna agenicja koja se nalazi među 48 članica ove inicijative Ujedinjenih naroda u Republici Hrvatskoj. „Upravo u načelima ove svjetske inicijative prepoznajemo neke vrijednosti za koje se u Krapinsko-zagorskoj županiji borimo dugi niz godina i za koje smatramo da su univerzalne i trajne – nultu stopu tolerancije na korupciju, borbu protiv diskriminacije, za očuvanje ljudskih prava i zaštitu okoliša te dakako pravo na pošteno plaćen rad“ – naglasio je župan Kolar i dodao kako je važnost održivog razvoja, na kojem počiva i Globa Compact mreža Ujedinjenih naroda, već ugrađena u osnovnu županijsku razvojnu strategiju.

Načela Global Compact mreže Ujedinjenih naroda predstavljaju univerzalni okvir za odgovorno i održivo poslovanje usmjereno prema praksama, koje osiguravaju da se financijska dobit ne generira nauštrb ljudi, društva ili okoliša. Budući da su načela izvedena iz temeljnih deklaracija i konvencija UN-a (Opće deklaracije o ljudskim pravima, Deklaracije Međunarodne organizacije rada o temeljnim načelima i pravima na radu, Deklaracije iz Ria o okolišu i razvoju i Konvencije Ujedinjenih naroda protiv korupcije), ona su relevantna i primjenjiva u cijelom svijetu.

LJUDSKA PRAVA

1. Tvrtke bi trebale podupirati i poštivati zaštitu međunarodno priznatih ljudskih prava;

2. Tvrtke bi se trebale pobrinuti se da ne sudjeluju u kršenjima ljudskih prava

RAD

3.Tvrtke bi trebale podržavati slobodu udruživanja i stvarno priznavanje prava na kolektivno pregovaranje;

4. Dokidanje svih oblika prisilnog rada;

5. Stvarno ukidanje dječjeg rada;

6. Ukidanje diskriminacije u vezi sa zapošljavanjem i izborom zanimanja

OKOLIŠ

7.Tvrtke bi trebale podupirati predostrožan pristup izazovima na području okoliša;

8. Pokrenuti inicijative radi promicanja veće odgovornosti prema okolišu;

9. Poticati razvoj i širenje ekološki prihvatljivih tehnologija

BORBA PROTIV KORUPCIJE

10. Tvrtke bi trebale raditi na suzbijanju korupcije u svim njenim oblicima, uključujući iznudu i podmićivanje

Više o UN Global Compact-u potražite ovdje.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Vremenski uvjeti povoljni su za vožnju. Zbog radova i privremene regulacije prometa moguće su povremene smetnje i zastoji. Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama. PRIVREMENA REGULACIJA PROMETA NA CESTAMA:...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program