Prethodni članak
Sljedeći članak

Zamjenik Marković primio mlade tehničare i njihove mentore iz Zajednice tehničke kulture grada Varaždina

Prijem povodom nedavno postignutih iznimnih rezultata na 64. natjecanju mladih tehničara Republike Hrvatske


Zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković u srijedu je s voditeljicom Odsjeka za kulturu Lucijom Dugandžić u Gradskoj vijećnici održao prijem za članove Zajednice tehničke kulture grada Varaždina povodom nedavno postignutih iznimnih rezultata na 64. natjecanju mladih tehničara Republike Hrvatske.

Na prijemu su uz učenike nazočili profesori Ivica Kolarić, Domino Jurišić, Marko Martinec, Danijel Labaš, Stjepan Androlić, Miroslav Kukec, Domjan Jurišić, tajnik Zajednice tehničke kulture grada Varaždina Darko Tomašek, predsjednik Zajednice Željko Hajdinjak i dobitnik najvećeg priznanja u Republici Hrvatskoj iz područja tehničke kulture, umirovljeni profesor Dragutin Labaš.

Naime, profesor Dragutin Labaš, član Zajednice tehničke kulture grada Varaždina, dobitnik je nagrade Faust Vrančić za životno djelo. Nagrada se dodjeljuje istaknutim pojedincima za trajan doprinos i ukupnu djelatnost u razvoju tehničke kulture, kao i za iznimne rezultate trajne vrijednosti na unapređivanju i razvoju znanstvenog i tehničkog opismenjivanja te u razvitku tehnologije i tehničkog stvaralaštva u Hrvatskoj i svijetu. Natječaj za dodjelu nagrada provodi Ministarstvo obrazovanja. Dragutin Labaš inicijator je osnivanja Zajednice tehničke kulture grada Varaždina i Zajednice tehničke kulture Varaždinske županije te još nekoliko udruga tehničke kulture. Kao nastavnik i profesor redovito je, više od 50 godina, najaktivniji sudionik svih natjecanja i smotri tehničkog stvaralaštva, a sa svojim učenicima osvajao je niz zapaženih rezultata.

Na prijemu su istaknuti rezultati učenika na državnim natjecanjima koji su Gradsku vijećnicu posjetili u pratnji svojih mentora. Na 64. natjecanju mladih tehničara Republike Hrvatske održanom u Primoštenu nastupilo je 18 učenika iz Varaždinske županije, a 9 učenika plasiralo se na jedno od prva 3 mjesta u Republici Hrvatskoj.

Iz varaždinskih škola tako su prva mjesta osvojili Marin Rođak iz VI. osnovne škole Varaždin s mentorom prof. Markom Martinecom te Tomo Androlić iz VII. osnovne škole Varaždin s mentorom prof. Dominom Jurišićem koji je nastupio u Modelarstvu uporabnih tehničkih tvorevina. Marin Rođak polaznik je i Centra izvrsnosti Varaždinske županije gdje mu je mentor prof. Ivica Kolarić iz Robotike. Drugo mjesto zauzeli su Jakov Crnički iz VI. osnovne škole Varaždin s mentorom prof. Markom Martinecom i mentorom prof. Darkom Tomašekom iz DPTK Varaždin na području Elektronike, zatim Mirta Obelić iz V. osnovne škole Varaždin s mentoricom prof. Ines Brckan te Franko Prikratki iz II. osnovne škole Varaždin s mentorom prof. Miroslavom Kukecom. Franjo Prikrati i Mirta Obelić polaznici su i Centra izvrsnosti Varaždinske županije gdje im je mentor prof. Ivica Kolarić - Franji iz Robotskog spašavanja žrtve, a Mirti iz Robotike. Treće mjesto pripalo je Matei Zeljko iz V. osnovne škole Varaždin s mentoricom prof. Ines Brckan iz Maketarstva. Nino Petek iz VI. osnovne škole Varaždin s prof. Markom Martinecom osvojio je sedmo mjesto. Nino je također polaznik Centra izvrsnosti Varaždinske županije gdje mu je mentor prof. Ivica Kolarić iz Robotike. Učenik Luka Bunić iz V. osnovne škole Varaždin s mentoricom prof. Ines Brckan nastupio je u Modelarstvu uporabnih tehničkih tvorevina i plasirao se na 11. mjesto.

Zamjenik gradonačelnika čestitao je profesoru Dragutinu Labašu na velikom priznanju za njegov dugogodišnji doprinos razvoju tehničke kulture te učenicima i njihovim mentorima na iznimnim uspjesima i postignutim rezultatima. „Na ponos ste našem gradu i čast mi je što vas mogu primiti u Gradskoj vijećnici. Uvijek ćemo poticati i promovirati zalaganje i trud, a gradonačelnik i ja svjesni smo koliko rada i truda stoji iza svih ovih uspjeha. Svjesni smo i važnosti tehničke kulture jer danas bez tehnike i tehničkih rješenja više nema razvoja, ona je temelj svega. Imate najbolje mentore koji rade sa srcem, a veliku ulogu tu ima i Centar izvrsnosti koji vam zasigurno puno znači. No, vaš predani rad, učenje i vrijeme koje ulažete u ovakve iznimne rezultate zasigurno su najveći ključ uspjeha.“ – rekao je zamjenik Miroslav Marković. Istaknuo je kako će se komunikacija između Grada i Zajednice još više intenzivirati sa zajedničkim ciljem da se podrže mladi koji svoju budućnost vide u područjima tehničke kulture.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook