Prethodni članak
Sljedeći članak

Zambija: Ročište otkazano jer tužiteljstvo nije uspjelo osigurati svjedoke


Na visokom sudu u Ndoli trebalo je biti nastavljeno suđenje Hrvatima koji su u pritvoru još od prosinca zbog sumnje na trgovinu djecom.

Danas nitko nije svjedočio jer zambijsko tužiteljstvo nije uspjelo osigurati svjedoke, pa je sutkinja novu raspravu sazvala za petak, piše HRT.

Četiri para iz Hrvatske otputovala su krajem prošle godine u Zambiju kako bi preuzela djecu iz DR Konga u dobi od jedne do tri godine kojima su hrvatski sudovi potvrdili odluke o posvojenju, a MUP izdao hrvatske dokumente za djecu, no uhićeni su 7. prosinca u zračnoj luci u Ndoli kad su s djecom namjeravala napustiti Zambiju zbog sumnje u autentičnost dokumenata i trgovinu djecom.

Proveli su u zambijskom zatvoru gotovo sedam tjedana, do 23. siječnja, kad su pušteni da se brane sa slobode. Sudac je na ročištu 6. veljače odlučio prekinuti suđenje te naložio da Hrvati u 48 sati napuste Zambiju, no već sljedeći dan parovi su ponovo vraćeni u pritvor zbog širenja optužnice za ista kaznena djela koja im se stavljaju na teret. Nedugo nakon toga ponovno su pušteni da se brane sa slobode, a suđenje im je premješteno na viši sud.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook