Prethodni članak
Sljedeći članak

ZAHTJEV ZA IZVANREDNOM SJEDNICOM SABORA: Zakonom o obnovi brži i učinkovitiji popravak zgrada nakon potresa

Vlada je danas na sjednici raspravila 14 točaka otvorenog dijela sjednice, među kojima i Konačan prijedlog zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije


Vlada je u Sabor uputila Konačan prijedlog zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije.

Državna tajnica u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Dunja Magaš kazala je da je cilj zakona stambeno zbrinjavanje osoba pogođenim potresom, kratkoročni cilj je smanjenje nastanka novih potencijalnih šteta i smanjenje daljnje ugroze zdravlja i života ljudi, što se ostvaruje bržim i učinkovitijim popravkom i pojačanjem konstrukcije zgrada. Kao dugoročni cilj zakona, naglasila je da se izrađuje program cjelovite obnove povijesne urbane cjeline Grada Zagreba. Zakonom se definira model po kojem će konstrukcijsku obnovu u udjelu od 60 posto financirati država, 20 posto jedinice lokalne samouprave i 20 posto vlasnici nekretnina, a novost u odnosu na prvo čitanje je uvrštavanje u zakon socijalnih kriterija, odnosno dohodovnog i imovinskog cenzusa.
Iznosa od 20 posto sufinanciranja obnove bit će oslobođeni vlasnici nekretnina čiji mjesečni dohodak po članu obitelji u protekloj godini nije prelazio iznos od 4000 kuna, koliko iznosi osobni odbitak, i oni koji na dan potresa nisu imali imovinu ukupne vrijednosti veće od 200.000 kuna. U potpunosti će se financirati i konstrukcijska obnova invalidima Domovinskog rata te korisnicima socijalne skrbi koji primaju pomoć za uzdržavanje.

Zaključkom o privremenom stambenom zbrinjavanju osoba čije su nekretnine stradale u potresu na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije, privremeno smještenih u Studentskom domu „Cvjetno naselje“ zadužuje se Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine da u suradnji s Gradom Zagrebom, pronađe odgovarajuće nekretnine za smještaj osoba privremeno smještenih u Studentskom domu „Cvjetno naselje“ te da poduzme odgovarajuće radnje za njihovo preseljenje. Nadalje, zadužuje se Ministarstvo unutarnjih poslova, Ravnateljstvo civilne zaštite da donese Nalog o demobilizaciji preostalih mobiliziranih paviljona u Studentskom domu, u svrhu normalizacije rada Studentskog doma, te Nalog o mobilizaciji drugog objekta u vlasništvu Grada Zagreba ili Republike Hrvatske, prikladnih za privremeno stambeno zbrinjavanje.

Svim osobama koje su privremeno smještene u Studentskom domu „Cvjetno naselje“ osigurat će se privremeno stambeno zbrinjavanje u drugom adekvatnom smještaju u vlasništvu Republike Hrvatske ili Grada Zagreba. U domu je smješteno 275 osoba, a sredstva za novi smještaj osigurat će se iz Fonda solidarnosti EU-a.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook