Prethodni članak
Sljedeći članak

ZAGORSKO UKAZANJE ILI MIT: 'Okapajući kukuruz, Rozika je na drvetu vidjela Gospu'

Gospa se, navodno, ukazala između kuća Muranića i Taborca (Lepeja) na jednom drvetu u obližnjem šumarku i to Gorupovoj Roziki, koja je tada u blizini ukazanja okopavala kukuruz


U svom novom tiskanom izdanju Zagorski list donosi današnjoj javnosti uglavnom nepoznatu priču iz Gornjeg Prosenika kod Tuhlja, gdje se prije stotinjak godina jednoj seljanki, navodno, ukazala Gospa, da bi je potom vidjelo još nekoliko njezinih suseljana.

Današnje izdanje Zagorskog lista, između ostalog, donosi i razgovor s 96-godišnjom Štefkom Moguljak, najstarijom živućom Proseničankom, koja je prepričala svoja sjećanja, odnosno, priču o ukazanju koju je njoj ispričala njezina majka.

- Gospa se, navodno, ukazala između kuća Muranića i Taborca (Lepeja) na jednom drvetu u obližnjem šumarku i to Gorupovoj  Roziki, koja je tada u blizini ukazanja okopavala kukuruz. Prvo joj nitko nije vjerovao. Kasnije se na vidikovac sjatilo na desetine mještana kako bi vidjeli Gospu pred kojom je klečala Rozika i u molitvi nešto nerazgovijetno govorila, navodno je razgovarala s Gospom. Na vijest o ukazanju pristigla je skupina suseljana koji su također vidjeli Gospu te kleknuli i molili, a oni koji su pristigli kasnije i nisu više mogli vidjeti Gospu, pozvali su žandare koji su nazočne Proseničane rastjerali pucajući puškama u pravcu gdje je stajala Gospa. U tom bijesu jedan je od žandara poginuo od vlastite puške.(?) Nakon stanovitog vremena na izrešetanom drvetu na kojem se ukazala Gospa, pojavio se oblik ljudske glave. Mještani su odsjekli oblik glave s drveta. Pokušali su ju spiliti i zapaliti, ali je glava uvijek ostajala cijela. Djeca su se s tom "loptom", tvrdom kao kamen igrala, kotrljajući je niz padine. Došao je i Prvi svjetski rat i glava je netragom nestala. Navodno se pojavila nakon rata, ispod drveta ukazanja... to je sve što sam čula od moje mame - ispričala je Štefka Moguljak za Zagorski list.

Štefkina kćerka Terezika Glogoški novinarima Zagorskog lista ispričala je i priču o kapelici koja je na ulazu iz Tuhlja u Prosenik izgrađena u čast Gospe.

- U svezi s kapelicom "Kraljica svibnja" na ulazu iz Tuhlja u Prosenik, posvećenoj Gospi, mama kaže da su je sagradili seljani Donjeg i Gornjeg Prosenika. Svi su pomogli u izgradnji i financijski. Mama misli da je kapelica bila blagoslovljena 1928. kada je ona išla u 1. razred i da je bilo veliko slavlje na blagoslovu. Nismo sigurni da li su podaci točni, ali je to ono što nam je rekla – ispričala je Terezika za Zagorski list.

 (Više o čitavoj ovoj priči pročitajte u tiskanom izdanju Zagorskog lista)

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook