Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorski šampioni: OPG Mario Kranjec sa sokom od aronije i OPG Franjo Korade s octom od višnje

Zlatne medalje 'ubrali' su OPG Trgovec iz Poznanovca, OPG Slatko moje zeleno i OPG Andrija Drempetić iz Donje Stubice i OPG Vinceljak Ankica iz Radoboja


FOTO: Mario i Ivana Kranjec s djecom, Štefica i Franjo Korade

Iako svake godine zagorski OPG-ovci osvajaju nagrade na Sajmu zimnice i autohtonih proizvoda u Zagrebu, ove jeseni, mogli bi to tako nazvati, bila je 'berba' medalja. Na tradicionalnoj manifestaciji koja se održala na Svjetski dan hrane, dodijeljena su priznanja za najljepšu prezentaciju proizvoda i diplome s 2. Ocjenjivanja proizvoda na bazi voća i povrća. Ocjenjivanje je provela Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva, Ministarstva poljoprivrede. Ocijenjeno je 128 uzoraka u 9 kategorija te je dodijeljeno 107 diploma: 27 zlatnih, 33 srebrne, 15 brončanih i 32 priznanja. Po pojedinim kategorijama dodijeljeno je 9 šampionskih odličja.

Sok, ocat, ukiseljeno povrće, ajvar...
Iz Krapinsko – zagorske županije sudjelovalo je 12 poljoprivrednih proizvođača, a imamo i dva šampiona. Naslov Šampiona u kategoriji sokovi, s voćnim sokom aronije osvojio je OPG Mario Kranjec iz Zlatara, a u kategoriji octi, sa octom od višnje OPG Franjo Korade iz Petrove Gore kod Lobora. Uz titulu šampiona, OPG Korade dobio je i priznanje za voćni sok od višnje. U Zagorje je otišlo i nekolicina zlata. OPG Trgovec iz Poznanovca nagrađen je zlatnom medaljom za voćni sok od jabuka bistri i mutni te srebrom za voćni sok od aronije. Zlato je osvojio i OPG Slatko moje zeleno iz Donje Stubice za džem od gorke naranče te broncu za ukiseljeno povrće (kisele krastavce) i za ajvar kuhani blago ljuti.

Džem, rakija…
Zlatnu medalju osvojio je i OPG Andrija Drempetić iz Donje Stubice za džem od jagoda. Drempetić je osvojio i tri srebrne medalje za proizvode od ukiseljenog povrća: kisele krastavce, papriku i miješanu salatu, broncu za kisele patišone te priznanje za pasiranu rajčicu. Zlato putuje i u Radoboj na OPG Vinceljak Ankice iz Jazvina. Njezin džem od kruške također se okitio zlatnom medaljom. ' Ozlaćene' su im i dvije vrste rakije vilijamovke, a srebro su dobili za ocat od kruške. OPG Gazdek Krešo iz Belca osvojio je srebro za voćni sok od aronije, dok je srebro u kategoriji ukiseljeno povrće za kisele krastavce dobio je OPG Sinković iz Bedekovčine. Dodajmo kako je ovo bio 6. Sajam zimnice i autohtonih proizvoda, koji se održavao na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu od 16. do 18. listopada, gdje se predstavilo i prodavalo 100 tinjak domaćih proizvođača iz cijele Hrvatske. Zagorci čestitamo na kvaliteti, ponovo ste pokazali da imamo domaće i 'žmahne'proizvode.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook