Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorski poduzetnici u 5 godina udvostručili su svoju dobit!

Financijska agencija Hrvatske objavila je rezultate o poslovanju poduzetnika u 2017. godini, ali i statistiku kroz nekoliko godina

  • Vetropack Straža u protekloj je godini ostvarila najveću dobit

    Vetropack Straža u protekloj je godini ostvarila najveću dobit


O odličnim rezultatima zagorskih poduzetnika, ali i o njihovim iskorištavanjima sredstava iz nacionalnih i europskih fondova u posljednje se vrijeme mnogo govori. Da su uistinu, iz godine u godinu, njihovi poslovni rezultati sve bolji govore i nedavno objavljeni podaci Financijske agencije Hrvatske.

Najuspješniji

Kako stoji u njihovom priopćenju, u Registar godišnjih financijskih izvještaja svoje izvještaje za 2017. godinu predalo je 1975 poduzetnika. Od te ukupne brojke, njih 1466 (74,2%) poslovalo je s dobiti, a njih 509 (25,8%) iskazalo je gubitak u 2017. godini. Kod poduzetnika sa sjedištem u Krapinsko-zagorskoj županiji u 2017. godini bilo je zaposleno 20 203 radnika, koji su ostvarili ukupne prihode u iznosu nešto većem od 11,7 milijardi kuna, ukupne rashode od 11 milijardi kuna, dobit razdoblja u iznosu od 751,3 milijuna kuna, gubitak razdoblja od 173 milijuna kuna te neto dobit od 578,3 milijuna kuna. To je dvostruko više u odnosu na 2013. godinu. Prosječna mjesečna neto plaća zaposlenih kod poduzetnika iznosila je 4.645 kuna, što je 6,4 % više od prosječne plaće u 2016. godini. Ako sagledamo sve jedinice lokalne samouprave u našoj županiji, najviše poduzetnika imaju Zabok i Krapina, a prema broju zaposlenih kod poduzetnika, izdvajaju se Krapina, Zabok, Hum na Sutli, Oroslavje, Pregrada i Donja Stubica. Među prvih pet po neto dobiti poduzetnika je i Konjščina. U Krapinsko – zagorskoj županiji najbolje posluje Vetropack Straža tvornica stakla d.d., zatim slijede OMCO CROATIA d.o.o., obje tvrtke iz Huma na Sutli, zatim JEDINSTVO KRAPINA d.o.o., TRGOCENTAR d.o.o. iz Zaboka i Aquafil CRO iz Oroslavja.

Odlične rezultate komentirao je i predsjednik HGK – Županijske komore Krapina Josip Grilec.

- Mi smo porasli u zadnjih četiri godine za gotovo 30 posto, prije svega zahvaljujući radu poduzetnika i tih društava, a onda zahvaljujući situaciji oko ukidanja graničnih barijera, jer su uprave sve te rastuće firme izvoznici. Nestale su barijere tipa rađenja papira na carini, čekanja na graničnom prijelazu, a isto tako, sada i mali poduzetnici imaju mogućnost pristupa velikom tržištu, čime im se znatno olakšalo poslovanje - rekao je Grilec te dodao kako su u ovih nekoliko godina povećani ukupni prihodi i broj zaposlenih. S 9 milijardi 300 milijuna ukupnih prigoda došlo se na 11 milijardi 700 milijuna kuna. Grilec je napomenuo kako će se taj rast nastaviti i u ovoj godini, no nakon toga pojavit će se novi problem. – To je nedovoljan broj radne snage te bi se moglo dogoditi da će neki poduzetnici svoje proizvodne pogone seliti u druge zemlje, Sloveniju, Austriju i Njemačku, a tu imati eventualno podružnice. Prvi bi to mogli učiniti autoprijevoznici, a onda i svi ostali kojima će priroda posla to dozvoljavati. Svako radno mjesto košta. Ako niste ulagali ne možete otvoriti radno mjesto, ako niste ulagali ne možete očekivati veći ukupni prihod. Ulaganje mora biti prvo, pa nakon toga otvaranje radnih mjesta, a tek onda povećanje ukupnog prihoda i tek onda povećanje dobiti – naglasio je predsjednik HGK – Županijske komore Krapina.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Prometne nesreće na autocestama: -A1 na 151+800 km između čvora PERUŠIĆ i čvora OTOČAC u smjeru Zagreba: -A6 Rijeka-Zagreb na 80+000 km između čvora OREHOVICA i čvora ČAVLE u smjeru Zagreba promet se vodi jednom prometnom trakom, uz ograničenje...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program