Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorska policija traga za ovih 17 nestalih; za nekima već više od 30 godina

Među 2762 osobe koliko ih se trenutno nalazi u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba je i njih sedamnaest za kojima traga Policijska uprava krapinsko – zagorska. I dok se za neke od njih pretpostavlja da će se vrlo brzo pronaći, za nekima se traga već nekoliko desetljeća, a najdulje, čak više od četrdeset godina, traga se za Božidarom Lihtarom iz Velikog Bukovca kod Mača, koji je nestao davne 1981. godine


Posljednjih je desetak dana jedna od najaktualnijih tema u svim hrvatskim medijima, ali i medijima čitave regije, bila potraga za nestalim mladim Splićaninom, koji je na Silvestrovsko jutro nestao u Beogradu, kamo je sa svojim prijateljima iz Splita stigao na novogodišnji doček. Dvadesetsedmogodišnji Matej Periš do sad još nije pronađen, a velika medijska pažnja, kao i interes javnosti koji je izazvao nestanak mladog Splićanina, ponukala nas je da se zamislimo nad sudbinama preostale 2762 nestale osobe, koliko ih se trenutno nalazi u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba.

Konstantno traganje

Među njima se u ovom trenutku nalazi i sedamnaest osoba za kojima traga Policijska uprava krapinsko-zagorska, a ono što je posebno zanimljivo jest da među njima ima i onih za kojima se traga i više od dvadeset, pa i trideset godina. Među svima njima najdulje, čak više od četrdeset godina, traga se za Božidarom Lihtarom iz Velikog Bukovca kod Mača, koji je nestao davne 1981. godine. – Policijski službenici nikad ne obustavljaju potragu za nestalima. Mi stalno i aktivno tragamo za svim nestalim osobama, pa tako i za onima koji su nestali prije trideset ili četrdeset godina. Svake godine radi se novi plan i program rada i barem jednom godišnje obavljaju se razgovori s osobama koje bi možda mogle imati neka nova korisna saznanja o nestaloj osobi ili se provjeravaju određena nova saznanja do kojih smo eventualno došli. Isto tako, ukoliko se pronađe tijelo nepoznate osobe bilo gdje u Hrvatskoj, kao i u drugim zemljama, ukoliko bi prema nekim podacima iz evidencije postojala mogućnost da je riječ o tijelu nestale osobi za kojom tragamo, uvijek nam se to dojavi i mi odmah krećemo s provjerom – rekao nam je Zoran Lončar, glasnogovornik PU krapinsko – zagorske.

Nestali

Spomenutih sedamnaest osoba za koje se nestanak sada vodi u PU krapinsko – zagorskoj su Dubravko Čanžek iz Krapinskih Toplica, Verona Havoj iz Zlatara, Andro Horvat iz Pregrade, Božidar Lihtar iz Mača, Stjepan Medvedec iz Mihovljana, Marija Odak iz Zagreba, Siniša Pavlović iz Desinića, Dragutin Ricijaš iz Klanjca, Božidar Seljan iz Velikog Trgovišća, Milan Smrkulj iz Krapinskih Toplica, Katica Šurina iz Velikog Trgovišća, Gjuro Vukman iz Lobora, Ivica Smodila iz Novih Dvora Klanječkih, kao i četiri maloljetne osobe koje su nestale iz Centra za odgoj i obrazovanje Zajezda, Željana Đurđević koja je nestala 31. srpnja prošle godine te Ilija Čabraja, Stela Delić i Lucija Filko, koji su, prema svema svemu sudeći, zajednički 'pobjegli' iz Zajezde upravo istoga dana, 23.12. 2021. godine. No, bježanje, odnosno, nestanci iz odgojnih domova, kao i nestanci iz domova za starije i nemoćne nisu rijetkost i, srećom, mladi koji nestanu iz domava obično se vrlo brzo pronađu, dok kod starijih osoba koje napuste dom, pogotovo ukoliko boluju od demencije ili drugih poremećaja pamćenja, nažalost nije rijedak slučaj da potraga završi tragičnim pronalskom.

Najstariji slučaj

Da potrage i nakon dugo vremena znaju biti uspješno, iako nesretno i tragično završene, zagorski policajci uvjerili su se i sami u nekoliko navrata. – Posebno pamtimo slučaj kada je prije desetak godinama u šumi na Hušnjakovom kod Krapine, na dosta nepristupačnom terenu, pronađeno raspadnuto tijelo mlađe muške osobe. Ustanovilo se da je riječ o osobi za kojom se tragalo dvije godine. Isto tako, imali smo i slučaj na području Tuhlja u kojem je jedna dementna starica odlutala i zalutala u jednu klijet, čiji je vlasnik bio u Njemačkoj i dugo nije dolazio u Zagorje. Kad je došao u Zagorje, u svojoj je klijeti pronašao tijelo te starice za kojom smo tragali također oko dvije godine – prisjeća se Lončar. No, kako smo već napisali, i dalje postoji velik broj 'starih slučajeva' kod koji potraga još uvijek traje. Spomenut ćemo u ovom tekstu tek nekoliko najintrigantnijih i najstarijih, a sigurno da je posebno interesantan slučaj več spomenutog Božidara Lihtara, rođenog 1957. godine, a čiji je nestanak prijavljen 1981., kada je Božidar imao svega 24 godine. Kako piše u evidenciji, napustio je mjesto boravišta u Zagrebu i udaljio se u nepoznato. Navedeno je kako ima pomorsku knjižicu Lučke kapetanije Rijeka, gdje je bio zaposlen kao mornar. Mještani Velikog Bukovca sjećaju se tog razdoblja kada je njihov sumještanin nestao.  Bio je oženjen, kažu, no ne sjećaju se točno je li imao jedno ili dvoje djece. Radio je u Zagrebu i jednog se dana jednostavno nije vratio kući. Kružile su tada kojekakve priče, da se možda utopio, da je možda nekome bio dužan pa su ga ubili, da je možda otišao u inozemstvo, no s vremenom se o tome prestalo govoriti, a Božidar ili njegovo tijelo do danas nisu pronađeni.

Božidar Lihtar

Misteriozni nestanak

Jedan od najmisterioznijih nestanaka posljednjih nekoliko godina zasigurno je nestanak Stjepana Medvedeca iz Kuzminca kod Mihovljana, inače, kriminalista u mirovini, koji je nestao u srpnju 2016. godine. Zadnje je viđen na području Gornje Šemnice, gdje je ostavio auto kod svoje klijeti, nakon čega mu se gubi svaki trag, a njegova kći je tada rekla kako je Stjepan neko vrijeme prije nestanka bio dosta utučen i depresivan.  Klijet je bila zaključana, a ključevi su bili u Stjepanovom autu, koji je također bio zaključan. U potrazi su sudjelovali,  policija, lovci, HGSS… no bezuspješno. I dan danas, a prošlo je od tada više od 5 godina, obitelj ne zna njegovu sudbinu. U policiji kažu da ne postoji neki rok od kojeg trenutka se osoba smatra nestalom, već se nestanak evidentira odmah po prijavi, a od zaprimanja prijave policija odmah poduzima radnje na pronalasku nestale osobe. Primjerice, nestanak Marije Odak, rođene 1953., prijavljen je tek nakon 25 godina, od strane oca, a nestala je na novu godinu 1984. godine, udaljivši se s mjesta prebivališta u Zagrebu. Katica Šurina iz Ravnica u Velikom Trgovišću nestala je u Velikoj Erpenji 1989. godine. Iz kuće u Čretu se 1951. godine u nepoznatom smjeru i iz nepoznatog razloga udaljio Milan Smrkulj i to prije 31 godinu, a među nestalima se još uvijek vodi  i Gjuro Vukman iz Petrove Gore, rođen 1906. godine, koji je nestao 1999. godine, udaljivši se od kuće u nepoznatom smjeru, hodajući uz pomoć palice.

Stjepan Medvedec

Nestanak prijavljen nakon 7 godina

Jedan od najmlađih za kojim se već dugo traga je Dubravko Čanžek iz Krapinskih Toplica čiji je nestanak prijavljen u rujnu 1995. godine. U trenutku nestanka imao je samo 23 godine, a ni nakon 23 godine od nestanka o njemu se ne zna ništa. Da je Andro Horvat iz Pregrade nestao prijavljeno je, kako piše u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba, tek sedam godina nakon nestanka i to javnim pogovorom. Dakle, sudeći prema tim informacijama, Andro je nestao 1985. godine, a policiji je nestanak prijavljen 1992. Okolnosti njegovog nestanka nepoznate su do danas, a Andro koji je rođen 1953. godine, u trenutku nestanka bio je mladić star tek 32 godine. Još jedan od misterioznih nestanaka o kojem smo također već pisali jest i onaj Božidara Seljana iz Jezera Klanječkog. Prije desetak godina Zagorski list je razgovarao s njegovom sestrom Nevenkom koja nam je rekla kako od 22. svibnja 2011. godine o Božidaru nema nikakvih konkretnih informacija. - Dakle, on je oko 12 izašao iz birtije, a u periodu od dvanaest sati do dvanaest i trideset dva su prijatelja stupila s njim u kontakt. Onome koji je pričao s njim oko dvanaest i trideset je rekao da se nalazi u automobilu s nekim ljudima. Poslije kad smo zvali, mobitel više nije radio. To je zadnje što smo čuli o njemu – rekla nam je tada setra Božidara Seljanja o kojem se do danas još uvijek ništa ne zna. No, sudeći prema tvrdnjama policije, na svim slučajevima koje smo u ovom tekstu detaljnije opisali, kao i svima ostalima koje smo samo nabrojali, sveukupno njih 17, policija će aktivno raditi i dalje jer, kako kažu, potraga traje sve dok se osoba smatra nestalom. Ma koliko god da je vremena od nestanka prošlo.

Tko i kada može prijaviti nestanak?

Da bi prijavili nečiji nestanak ne morate čekati protek određenog vremena, na primjer 24 ili 48 sati. Nestanak osobe može prijaviti svatko tko ima saznanja ili opravdanu sumnju da je određena osoba nestala. Kad su u pitanju djeca i maloljetnici, prijavu o nestanku podnosi roditelj, zakonski zastupnik ili skrbnik.

Popis i fotografije svih nestalih za kojima traga PU krapinsko - zagorska pogledajte OVDJE.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook