Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorska policija ovog vikenda pojačano testira vozače na drogu i alkohol

Policija je dala i nekoliko savjete vozačima koji namjeravaju konzumirati alkohol


U cilju povećanja razine sigurnosti u prometu i ovog vikenda na području Policijske uprave krapinsko-zagorske provodit će se pojačani nadzor prometa, priopćila je PU krapinsko - zagorska.


"Tijekom nadolazećeg vikenda policijski službenici svih policijskih postaja na području Policijske uprave krapinsko-zagorske pojačano će nadzirati vozače koji upravljaju vozilima pod utjecajem alkohola i/ili droga.
Pojačanim nadzorom policija će također provoditi mjere i radnje u cilju sprječavanja prekršaja iz tzv. skupine „četiri glavne ubojice u prometu“ i zaštite najugroženijih skupina sudionika u prometu.

Savjeti vozačima koji namjeravaju konzumirati alkoholna pića :
- pod utjecajem alkohola ne sjedajte za volan,
- koristite usluge javnog prijevoza jer će to biti daleko sigurnije i jeftinije,
- idite pješice,
- ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag ili zamolite nekoga tko je trijezan da vas odveze,
- ostanite prespavati (pazite, ako ste više popili, alkohol ćete imati u krvi i sljedeće jutro, unatoč osjećaju trijeznosti),
- ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića,
- u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste,
- ne dopustite da budete crna statistička brojka,
- pijani vozač ne dovodi u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu.

Savjeti sudionicima u prometu
S obzirom kako su kolnici mokri i skliski zbog čega je i prianjanje pneumatika na podlogu znatno otežano, produžava se zaustavni put prilikom kočenja, odnosno na takvom kolniku vrlo lako može doći od gubitka kontrole nad vozilom i slijetanja vozila s kolnika. Zbog takvih uvjeta, posebno upozoravamo vozače da brzinu kretanja vozila prilagode vremenskim prilikama i uvjetima na kolniku", naveli su u priopćenju.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook