Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorska bolnica europskim će novcem opremiti čak pet dnevnih bolnica operacijskim salama, rendgenima i CT - om


U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana u ponedjeljak je održana novinska konferencija na kojoj su javnosti predočeni rezultati projekta 'Opremanje dnevnih bolnica i dnevne kirurgije' putem kojeg je županijska bolnica dobila čak 15,7 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Projekt je pripremala Ivana Šalković ispred Zagorske razvojne agencije u suradnji s timom iz bolnice koja je i prijavila projekt, a uz svesrdnu pomoć Županije.

20 novih usluga


Župan Željko Kolar naglasio je kako je Županija pokazala da osim što je spremna za povlačenje velikih sredstava iz EU fondova, ujedno i brine o svojim stanovnicima te o njihovoj zdravstvenoj zaštiti. – Natječaj pod nazivom 'Poboljšanje isplativosti i pristupnosti dnevnih bolnica i dnevne kirurgije' bio je otvoren 18. srpnja prošle godine, a već 19. rujna smo ga mi prijavili. Čak 28 bolnica imalo je mogućnost prijave na ovaj natječaj, a njih 12, uključujući i našu, je dobilo sredstva u prvom krugu natječaja – rekao je Kolar ističući kako zagorska bolnica ima odličan medicinski kadar, vrlo dobre smještajne uvjete, ali opreme uvijek nedostaje. O samom projektu nešto je više rekla i Ivana Šalković iz ZARE koja ga je pripremala. Kaže, čim je natječaj raspisan krenulo se s analizom problema te se ustanovilo kako je potrebno smanjiti broj prijema na krupne bolničke odjele te ih preusmjeriti u dnevne bolnice koje je potrebno opremiti. – Zahvaljujući onome što će se napraviti dobivenim sredstvima, u bolnicu će se uvesti čak 20 novih usluga, a valja reći da će se održati i dvije edukacije zaposlenika te da će se bolnička web stranica prilagoditi slabovidnim osobama – istaknula je Šalković.

 

Novi CT, rendgen i operacijske sale

Zadovoljstvo zbog uspješno realiziranog projekta izrazio je i ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina rekavši kako je bolnica u svojim počecima trebala dobiti opremu u vrijednosti 180 milijuna kuna, no na kraju je dobila opremu u vrijednosti samo 57 milijuna kuna, pa je svaka ovakva novčana injekcija itekako potrebna da bi se zanovila oprema.  – Mi ćemo zahvaljujući ovim novcima nabaviti aparate i opremu za dnevnu bolnicu interne medicine, dnevnu bolnicu za neurologiju , dnevnu bolnicu za pedijatriju, dnevnu bolnicu za ginekologiju te za jednodnevnu kirurgiju. Jedan od važnijih aparata koje ćemo kupiti je svakako novi CT, ali i još jedan digitalni rendgen koji je prijeko potreban – naglasio je ravnatelj Vančina. Ističe, u dnevnim bolnicama za ginekologiju i kirurgiju opremit će se operacijske sale što je također vrlo važno ulaganje. Župan je na kraju medije obavijestio o tome da je Županija prijavila još jedan sličan projekt na natječaj Europske unije. Ovaj puta je riječ o poboljšanju uvjeta u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. – Dobili smo potvrdu da nam je i taj projekt 'prošao' i zapravo čekamo poziv ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijele Žalac i ministra zdravstva Milana Kujundžića za potpisivanje ugovora . Dobit ćemo 8 milijuna i 286 tisuća kuna od čega je 7 milijuna i 330 tisuća kuna bespovratnih sredstava – otkrio je Kolar. Ta će se sredstva, kako je rekao, iskoristiti za građevinske radove, nabavu opreme te za poboljšanje rada dentalne medicine. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook