Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorska bolnica europskim će novcem opremiti čak pet dnevnih bolnica operacijskim salama, rendgenima i CT - om


U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana u ponedjeljak je održana novinska konferencija na kojoj su javnosti predočeni rezultati projekta 'Opremanje dnevnih bolnica i dnevne kirurgije' putem kojeg je županijska bolnica dobila čak 15,7 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Projekt je pripremala Ivana Šalković ispred Zagorske razvojne agencije u suradnji s timom iz bolnice koja je i prijavila projekt, a uz svesrdnu pomoć Županije.

20 novih usluga


Župan Željko Kolar naglasio je kako je Županija pokazala da osim što je spremna za povlačenje velikih sredstava iz EU fondova, ujedno i brine o svojim stanovnicima te o njihovoj zdravstvenoj zaštiti. – Natječaj pod nazivom 'Poboljšanje isplativosti i pristupnosti dnevnih bolnica i dnevne kirurgije' bio je otvoren 18. srpnja prošle godine, a već 19. rujna smo ga mi prijavili. Čak 28 bolnica imalo je mogućnost prijave na ovaj natječaj, a njih 12, uključujući i našu, je dobilo sredstva u prvom krugu natječaja – rekao je Kolar ističući kako zagorska bolnica ima odličan medicinski kadar, vrlo dobre smještajne uvjete, ali opreme uvijek nedostaje. O samom projektu nešto je više rekla i Ivana Šalković iz ZARE koja ga je pripremala. Kaže, čim je natječaj raspisan krenulo se s analizom problema te se ustanovilo kako je potrebno smanjiti broj prijema na krupne bolničke odjele te ih preusmjeriti u dnevne bolnice koje je potrebno opremiti. – Zahvaljujući onome što će se napraviti dobivenim sredstvima, u bolnicu će se uvesti čak 20 novih usluga, a valja reći da će se održati i dvije edukacije zaposlenika te da će se bolnička web stranica prilagoditi slabovidnim osobama – istaknula je Šalković.

 

Novi CT, rendgen i operacijske sale

Zadovoljstvo zbog uspješno realiziranog projekta izrazio je i ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina rekavši kako je bolnica u svojim počecima trebala dobiti opremu u vrijednosti 180 milijuna kuna, no na kraju je dobila opremu u vrijednosti samo 57 milijuna kuna, pa je svaka ovakva novčana injekcija itekako potrebna da bi se zanovila oprema.  – Mi ćemo zahvaljujući ovim novcima nabaviti aparate i opremu za dnevnu bolnicu interne medicine, dnevnu bolnicu za neurologiju , dnevnu bolnicu za pedijatriju, dnevnu bolnicu za ginekologiju te za jednodnevnu kirurgiju. Jedan od važnijih aparata koje ćemo kupiti je svakako novi CT, ali i još jedan digitalni rendgen koji je prijeko potreban – naglasio je ravnatelj Vančina. Ističe, u dnevnim bolnicama za ginekologiju i kirurgiju opremit će se operacijske sale što je također vrlo važno ulaganje. Župan je na kraju medije obavijestio o tome da je Županija prijavila još jedan sličan projekt na natječaj Europske unije. Ovaj puta je riječ o poboljšanju uvjeta u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. – Dobili smo potvrdu da nam je i taj projekt 'prošao' i zapravo čekamo poziv ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijele Žalac i ministra zdravstva Milana Kujundžića za potpisivanje ugovora . Dobit ćemo 8 milijuna i 286 tisuća kuna od čega je 7 milijuna i 330 tisuća kuna bespovratnih sredstava – otkrio je Kolar. Ta će se sredstva, kako je rekao, iskoristiti za građevinske radove, nabavu opreme te za poboljšanje rada dentalne medicine. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Vremenski uvjeti povoljni su za vožnju. Zastoji su povremeno na dionicama cesta gdje traju radovi. Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama. Zbog radova večeras (15./16.srpnja): -od 23:30 do 05:30 ujutro kroz t...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program