Prethodni članak
Sljedeći članak

Koreografija Senke Jurine uvrštena je na repertoar poznatog Ansambla Lado

Da bismo taj dio što kvalitetnije napravili, sa sobom sam dovela plesačie Ansambla Zabok. Lucija Mlakar i Petar Deak potpuno vladaju tom tehnikom plesa, dugo plešu i autohtoni su Zagorci pa smo zaista imali originalnu demonstraciju što je i meni olakšalo posao – rekla je Senka


Senka Jurina, naša istaknuta folkloristkinja i folklorna koreografkinja, proteklog je tjedna nekoliko dana provela u Ansamblu Lado.Povod boravku u Ladu bio je postavljanje njene koreografije „Plesovi sutlanskog kraja“, koja je uvrštena je na program jedinog profesionalnog, hrvatskog folklornog ansambla.

U Zaboku postavljena 2009. godine
Ovu koreogarfiju, autorica je prvotno postavila 2009. godine u Ansamblu Zabok. Iste godine na Festivalu folklorne koreografije u Vodicama osvojila prvu nagradu što je bila prva potvrda da se radi o izvrsnom koreografskom djelu. Autorica je time dokazala svoju kreativnost i originalnost u stvaralačkom smislu i umjetničkim dosezima. Karakteru i vjerodostojnosti „Plesovima sutlanskog kraja“ nesumnjivo je doprinjela glazbena obrada koju potpisuje Zdravko Završki, a naročito autentična i maestralna izvedba plesača i svirača Ansambla Zabok. Time je, kao i zahvaljujući osebujnom autorskom rukopisu Senke Jurina javnosti prezentirana sva ljepota i bogatsktvo folklorne baštine Hrvatskog zagorja. U 68 godina postojanja Lada na repertoaru je bilo malo koreografija zagorskih plesova, tako da ova koreografija predstavlja svojevrsni izazov i za profesionalne folkloraše. - Najprije, za svakog folkloraša, plesača ili svirača, a naročito koreografa, Lado je san. Folklorni koreografi u našoj državi su amateri, mi radimo isključivo s amaterima, a uvjete u kojima radimo, ne treba ni spominjati. Stoga kad uspijete napraviti nešto takvo da bude odabrano i postavljeno na profesionalnoj razini, onda se pitate je li to stvarno istina – rekla nam je Jurina. Priča, nakon silnog istraživanja, učenja i rada na terenu i u dvoranama, njen je san zaista postao stvarnost.

Premijera u Areni
Izazov joj je bio, kako je rekla, doći pred profesionalce i raditi s njima jer za to nikad nije imala priliku i nije znala kako će se snaći u toj situaciji. - Sreća je što smo radili zagorske plesove, a to je ipak moj teren pa je u startu meni bilo lakše. Većina plesača se prvi put susrela s ovim plesovima i stilom plesanja koji je od presudne važnosti za vrsnoću i vjerodostojnost izvedbe. Da bismo taj dio što kvalitetnije napravili, sa sobom sam dovela plesačie Ansambla Zabok. Lucija Mlakar i Petar Deak potpuno vladaju tom tehnikom plesa, dugo plešu i autohtoni su Zagorci pa smo zaista imali originalnu demonstraciju što je i meni olakšalo posao – rekla je Senka dodajući da su plesači izvrsno prihvatili koreografiju, a i mnogi su mi osobno rekli da im se jako sviđa i da će im biti gušt plesati. Članovima Ansambla Lado sad predstoji daljnje uvježbavanje s njihovim plesnim voditeljima. Notni materijal je Krešimir Završki iz Ansambla Zabok već prije proslijedio orkestru, pripremaju se narodne nošnje, a koreografiju će prvi put izvesti na koncertu u Areni Zagreb 20.svibnja ove godine kao pretposljednja točka u programu. „Plesovi sutlanskog kraja“ bit će na programu Lada godinu dana, izvodit će se na svim koncertima u Hrvatskoj i inozemstvu, što znači i u Americi kamo Lado ide ove godine na jednomjesečnu turneju. Uvjereni smo da će izvedbe biti vrhunske i sretni što će dašak Zagorja pronositi svijetom.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Na većini cesta promet teče bez posebnih ograničenja, osim na dionicama gdje traju radovi. Najava radova za večeras, 24./25. veljače: -do 06:00 sati ujutro zatvorena je dionica autoceste A7 od čvora Rupa do čvora Jurdani (smjer Križišće...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program