Prethodni članak
Sljedeći članak

Koreografija Senke Jurine uvrštena je na repertoar poznatog Ansambla Lado

Da bismo taj dio što kvalitetnije napravili, sa sobom sam dovela plesačie Ansambla Zabok. Lucija Mlakar i Petar Deak potpuno vladaju tom tehnikom plesa, dugo plešu i autohtoni su Zagorci pa smo zaista imali originalnu demonstraciju što je i meni olakšalo posao – rekla je Senka


Senka Jurina, naša istaknuta folkloristkinja i folklorna koreografkinja, proteklog je tjedna nekoliko dana provela u Ansamblu Lado.Povod boravku u Ladu bio je postavljanje njene koreografije „Plesovi sutlanskog kraja“, koja je uvrštena je na program jedinog profesionalnog, hrvatskog folklornog ansambla.

U Zaboku postavljena 2009. godine
Ovu koreogarfiju, autorica je prvotno postavila 2009. godine u Ansamblu Zabok. Iste godine na Festivalu folklorne koreografije u Vodicama osvojila prvu nagradu što je bila prva potvrda da se radi o izvrsnom koreografskom djelu. Autorica je time dokazala svoju kreativnost i originalnost u stvaralačkom smislu i umjetničkim dosezima. Karakteru i vjerodostojnosti „Plesovima sutlanskog kraja“ nesumnjivo je doprinjela glazbena obrada koju potpisuje Zdravko Završki, a naročito autentična i maestralna izvedba plesača i svirača Ansambla Zabok. Time je, kao i zahvaljujući osebujnom autorskom rukopisu Senke Jurina javnosti prezentirana sva ljepota i bogatsktvo folklorne baštine Hrvatskog zagorja. U 68 godina postojanja Lada na repertoaru je bilo malo koreografija zagorskih plesova, tako da ova koreografija predstavlja svojevrsni izazov i za profesionalne folkloraše. - Najprije, za svakog folkloraša, plesača ili svirača, a naročito koreografa, Lado je san. Folklorni koreografi u našoj državi su amateri, mi radimo isključivo s amaterima, a uvjete u kojima radimo, ne treba ni spominjati. Stoga kad uspijete napraviti nešto takvo da bude odabrano i postavljeno na profesionalnoj razini, onda se pitate je li to stvarno istina – rekla nam je Jurina. Priča, nakon silnog istraživanja, učenja i rada na terenu i u dvoranama, njen je san zaista postao stvarnost.

Premijera u Areni
Izazov joj je bio, kako je rekla, doći pred profesionalce i raditi s njima jer za to nikad nije imala priliku i nije znala kako će se snaći u toj situaciji. - Sreća je što smo radili zagorske plesove, a to je ipak moj teren pa je u startu meni bilo lakše. Većina plesača se prvi put susrela s ovim plesovima i stilom plesanja koji je od presudne važnosti za vrsnoću i vjerodostojnost izvedbe. Da bismo taj dio što kvalitetnije napravili, sa sobom sam dovela plesačie Ansambla Zabok. Lucija Mlakar i Petar Deak potpuno vladaju tom tehnikom plesa, dugo plešu i autohtoni su Zagorci pa smo zaista imali originalnu demonstraciju što je i meni olakšalo posao – rekla je Senka dodajući da su plesači izvrsno prihvatili koreografiju, a i mnogi su mi osobno rekli da im se jako sviđa i da će im biti gušt plesati. Članovima Ansambla Lado sad predstoji daljnje uvježbavanje s njihovim plesnim voditeljima. Notni materijal je Krešimir Završki iz Ansambla Zabok već prije proslijedio orkestru, pripremaju se narodne nošnje, a koreografiju će prvi put izvesti na koncertu u Areni Zagreb 20.svibnja ove godine kao pretposljednja točka u programu. „Plesovi sutlanskog kraja“ bit će na programu Lada godinu dana, izvodit će se na svim koncertima u Hrvatskoj i inozemstvu, što znači i u Americi kamo Lado ide ove godine na jednomjesečnu turneju. Uvjereni smo da će izvedbe biti vrhunske i sretni što će dašak Zagorja pronositi svijetom.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook