Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorje uskoro dobiva najsuvremeniji šoping centar u Europi. Evo kako će izgledati

U suradnji s Gradom Varaždinom i Varteksom, investitor SES Spar European Centers napravio je prvi korak u stvaranju jedinstvenog parka posvećenog industrijskoj baštini Varteksa.


U lipnju 2021. godine, revitalizacija prostora tekstilne industrije Varteks proglašena je strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske pod nazivom „VARTEKS kvart – urbana regeneracija“. Upravo u sklopu tog projekta od velikog gospodarskog značaja za Varaždin i sve stanovnike, suradnjom Grada Varaždina, Varteksa i austrijskog investitora SES Spar European Shopping Centers, sjeveroistočni dio stare tvornice postat će S-PARK Varaždin, centralni dio revitaliziranog VARTEKS kvarta, zaključeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj vijećnici Grada Varaždina, gdje su partneri potpisali ugovor za izgradnju kružnog toka u Zagrebačkoj ulici koji će biti prvi korak novog projekta, te sporazum o suradnji u realizaciji strateškog investicijskog projekta „VARTEKS kvart – urbana regeneracija“.

„Grad Varaždin pozdravlja dolazak S-PARK-a u Varaždinu u sklopu projekta „VARTEKS kvart – urbana regeneracija“ kojeg je Vlada Republike Hrvatske proglasila strateškim investicijskim projektom. Ovo neće biti još samo jedan trgovački centar u gradu, nego će to biti revitalizacija vrijednog prostora koji je izgubio svoju prvotnu gospodarsku namjenu. Nama Varaždincima je važno da će arhitektonsko rješenje u potpunosti uvažavati našu industrijsku baštinu i brend koji je svojevrsni simbol Varaždina, a stvarao se godinama od nekadašnjeg Tivara do današnjeg Varteksa. Smatramo neophodnim i podržavamo regeneraciju tog vrijednog prostora jer je u funkciji očuvanja radnih mjesta i zadržavanja proizvodnje u Varteksu. Istovremeno S-PARK znači otvaranje novih radnih mjesta u trgovini te pružanje bolje ponude i novih sadržaja svim građanima“ – zaključio je dr.sc. Neven Bosilj, gradonačelnik Varaždina.

“S-PARK Varaždin bit će prvi i jedinstveni maloprodajni park u Hrvatskoj koji će se razvijati na povijesno značajnom industrijskom mjestu. Jako sam ponosan što mi kao SES imamo priliku ovdje razviti kvalitetno, novo mjesto susreta s maloprodajnim, gastronomskim i uslužnim sadržajima za ljude u Varaždinu i okolici. Pritom ćemo se voditi važnom povijesnom baštinom ovog mjesta što će nam biti inspiracija za dizajn novog S-PARKA“, izjavio je mag. Christoph Andexlinger, glavni operativni direktor SES Spar European Centers.

Predstavnik SES Hrvatska i voditelj projekta Boštjan Brantuša je otkrio da će u sjeveroistočnom dijelu Varteksa biti kompleks trgovačkih, gastronomskih i uslužnih sadržaja, te prvi Interspar u Varaždinu što će znatno podići standard dostupnih sadržaja građanima.

Predsjednik uprave Varteksa, mr.sc. Tomislav Babić, izrazio je zadovoljstvo što i grad Varaždin prepoznaje vrijednost i kvalitetu Varteksovog projekta te se zalaže za očuvanje građevina značajnih u industrijalizaciji Varaždina, kao i što iskazuje interes za revitalizaciju središnjeg dijela kompleksa sadržajima bitnim za građane.

“Od početka restrukturiranja 2019. godine Varteks radi na prodaji imovine koja se ne koristi i koja pored toga što je neiskorišten kapital generira dodatne troškove. Aktivacijom tog kapitala Varteks planira podmiriti dugove, modernizirati poslovanje i proširiti maloprodajnu mrežu. Varteks se ne namjerava baviti nekretninama već osnovnim poslom, a to je moda, dok smatramo da Varteksov kompleks svakako treba dobiti sadržaje prilagođene modernom životu, s puno zelenila i funkcionalnih prometnica te svim ostalim sadržajima koji će osigurati veći standard života. Drago nam je da i SES, sestrinska firma SPAR-a ima identičnu viziju i da će kao kupac značajnog dijela kompleksa izgraditi moderne, lijepe i funkcionalne sadržaje koji će se savršeno uklopiti u karakterističnu arhitekturu grada Varaždina njegujući njegovu povijesnu baštinu“ – zaključio je Babić.

Projekt kružnog toka u Zagrebačkoj ulici financiranog od strane austrijskog investitora po završetku će doprinijeti boljoj regulaciji prometa za veću sigurnost građana te njegovo nesmetano odvijanje uz nove sadržaje u gradu.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook