Prethodni članak
Sljedeći članak

ZAGORJE JE IDEALNA DESTINACIJA ZA BICIKLISTE: Imamo bike hotel, 'pametna' odmorišta, biciklističke vodiče te aplikaciju Ride&Bike

Kod biciklističkog odmorišta u Krapini održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljena ulaganja Krapinsko-zagorske županije u razvoj cikloturističke infrastrukture


Kod biciklističkog odmorišta u Krapini održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljena ulaganja Krapinsko-zagorske županije u razvoj cikloturističke infrastrukture. Krapinsko-zagorska županija intenzivno radi na razvoju cikloturističke infrastrukture te je u posljednjih nekoliko godina provela niz projekata u sklopu kojih su trasirane ključne biciklističke rute s pratećom signalizacijom, izrađene biciklističke karte, a još uvijek su u tijeku i uređenja više biciklističkih odmorišta. U cikloturističku infrastrukturu je kroz ove projekte i aktivnosti uloženo više od 2 milijuna kuna.

 

V.d. pročelnica Ureda župana Ana Pavić kazala je kako je danas, na Svjetski dan bicikla, pravi trenutak da se predstavi sve što je Županija radila u području cikloturizma. – Krapinsko – zagorska županija, Zagorska razvojna agencija i Turistička zajednica KZŽ već dugi niz godina radi na razvoju cikloturističke infrastrukture. Sve su to projekti koje smo radili uz potporu ili Ministarstva turizma ili EU fondova. 2013. godine smo trasirali 21 kružnu biciklističku rutu, dakle umrežili smo cijelu našu županiju, negdje ukupno oko 700 kilometara ruta. Napravljene su i biciklističke karte sa svim detaljima i uputama za cikloturiste za njihovo snalaženje na ovom području. U tom projektu izradili smo i web stranicu cikloturizma pod nazivom Zagorje bike.com.hr gdje su svi podaci i cikloturist kad uđe na stranicu može napraviti cijeli svoj plan puta po našem području. Izradili smo operativni plan razvoja cikloturizma gdje smo definirali aktivnosti i nove ciljeve, odnosno htjeli smo se povezati s zemljama Europe. U tom smislu trasirali smo 5 ključnih ruta, jedna je glavna državna ruta koja iz Slovenije na prijelazu Rupe ulazi u Rijeku i iz Zgrebačke županije ulazi u našu županiju u mjestu Žeinci i ta ruta je nazvana Zagorska ruta. Ta ruta ide sjeverom kroz Krapinu, Gornje Jesenje, ulazi u Varaždinsku županiju i dalje u Sloveniju. Imamo i Topličku rutu koja obilazi naše topličke bisere, imamo još dvije državne vezne rute, a to je ruta Sutla i ruta Trakošćan i kružnu županijsku ruta koja obilazi sve naše atraktivnosti, odnosno turističku ponudu koju nudi naša županija. Naše rute smo obilježili i signalizacijom kako bi se biciklisti bolje snalazili – kazala je pročelnica Pavić.

- Nastavno na izgradnju ove cikloturističke ponude, nadogradili smo je biciklističkim odmorištima. To su cjelovita odmorišta koja imaju zaklon od sunca, vjetra i kiše. Imaju stalak za bicikle, servisne stupove, pametne klupe s punjačima za mobitel, info tabla, brojač biciklista. Završili smo takvih pet odmorišta na lokacijama Zagorska Sela, Sveti Križ Začretje, Krapina, Bedekovčanska jezera i u Mariji Bistrici u mjestu Globočec. U tijeku je i izrada sljedećih pet odmorišta koje će biti postavljene u Krapinskim Toplicama, Velikom Trgovišću, Radoboju, Jesenju i u Hrašćini. Time smo zaokružili jednu priču, ali naši projekti idu i dalje - istaknula je pročelnica Pavić.

 

Pomoćnica direktorice Turističke zajednice KZŽ Tanja Ivek je kazala kako je u tijeku provedba projekta Ride & bike II. – TZ Krapinsko – zagorske županije i Zagorska razvojna agencija kao projektni partneri proveli su dva projekta iz EU fondova koji su bili baš specijalizirani za cikloturizam. Zajedno sa slovenskim partnerima proveli smo projekt Ride & bike i upravo provodimo i projekt Ride & bike II. U sklopu prvog projekta 2016. godine napravili smo dvije prekogranične rute sa slovenskim partnerima i na taj način objedinili cijelu našu destinaciju kao jedinstvenu biciklističku Ride & bike destinaciju. Proveli smo i prve edukacije za biciklističke vodiče, izradili smo prvih 5 odmorišta. Osim toga, postojeću web stranicu smo nadogradili smo novim rutama i sadržajima. Upravo je u tijeku provedba projekta Ride & bike II koji se također financira iz programa prekogranične suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska, u sklopu kojeg provodimo ponovno niz različitih aktivnosti koje nisu usmjerene samo na cikloturizam već i na konjički turizam. Ono što je za srž za cikloturizam u ovom projektu, opet smo nadogradili rute, web stranicu i upravo je izrađena Ride & bike standarda, a krenut će kroz nekih tjedan dana i sama standardizacija na terenu. Ride & bike standard je skup različitih uvjeta za ugostitelje, smještajne objekte, muzeje i ostale atrakcije koje oni moraju udovoljiti kako bi dobili oznaku „Bike frendly”, „Bike specialist” ili „Bike professional”. U sklopu toga također smo proveli edukaciju za biciklističke vodiče tako da upravo imamo nekih 20 - ak biciklističkih vodiča koji su spremni za biciklističke rute po Zagorju – kazala je Ivek.

 

Župan KZŽ Željko Kolar je kazao kako je Zagorje idealna destinacija za bicikliste. - Radimo puno toga kako bi privukli turiste koji žele zdrav život, koji žele na neki drugi način osjetiti našu Bajku na dlanu i koji žele Zagorje doživjeti na neki drugi način. Mi smo već niz godina u raznim EU projektima gdje stvaramo zapravo dio infrastrukture koja je potrebna da bi cikloturizam dignuli na jednu višu razinu. Nije samo broj uređenih biciklističkih staza mjerilo određene destinacije, nego i ponuda dodatnog sadržaja koji prati sve te rute, kako bismo privukli turiste iz čitave Hrvatske i inozemstva. Nije isto raditi biciklističke rute u nizinskoj županiji, gdje uz cestu možete provesti i biciklističku stazu, ili po našim bregima gdje radite infrastrukturu i gdje su visinske razlike, kote i kotline. Bitno je da imamo dio turista koji nam dolaze biciklima, da imamo aplikaciju „Ride & bike”, a sve rute imamo i u papirnatim kartama. Za svakoga imamo pripremljen plan njegovog putovanja kroz Zagorje. Morate imati novu infrastrukturu i ova odmarališta su dio jedne infrastrukture, gdje vas ova kućica štiti i od kiše, vjetra, sunca, daje vam mogućnost da napunite mobitele, a isto tako imate kompletno sav alat koji vam je potreban da otklonite kvar na biciklu. Pet takvih kućica je gotovo, pet je još u izradi. Cilj nam je da u svakoj općini i gradu u KZŽ imamo barem po jednu takvu kućicu – istaknuo je župan Kolar.

 

- Imamo i Bluesun hotel u Mariji Bistrici koji je bike hotel, mislim da je to čak jedini u Hrvatskoj. U hotelu imaju najave gostiju ciljano upravo za takvu vrstu turizma. Kroz Zagorje bajka na dlanu rebrendirati ćemo posebne vrste našeg turizma pa će toplički turizam biti brendiran na jedan način, vjerski na drugi način, isto tako smo i Ride & bike, jahanje i biciklizam, predvidjeli kao zasebnu granu turizma koju ćemo brendirati sa svim onim sadržajima i prednostima koje Zagorje nudi kao turistička destinacija. Biciklizam vas drži u kondiciji i s druge strane omogućuje vam da na jedan poseban način doživite Zagorje. Ja pozivam sve one koji se bave biciklizmom da posjete našu županiju, da prođu sve naše rute, a mi ćemo sad u šestom mjesecu izaći van s jednom posebnom promocijom za oni koji koji obiđu sve naše rute, sakupljat će žigove i dobit će nagrade od naše Turističke zajednice koje će biti vezane za smještaj u našim hotelima, kupanja, muzeje. Na taj način ćemo dati jedan dodatni motiv biciklistima da posjete našu županiju – istaknuo je župan Kolar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Zbog prometne nesreće na autocesti A3 Bregana-Lipovac na 238.km između čvorova SLAVONSKI BROD ISTOK i SREDANCI u smjeru Lipovca vozi se jednim prometnim trakom, kroz odmorište Sredanci. Pojačan je promet na važnijim cestama osobito na autocesta...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program