Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorec na jugu Dalmacije uzgaja lubenice: "Neke narastu i do 20 kila"

Lubenice su dostupne tijekom cijelog ljeta, a mogu se kupiti još uvijek


Tabla s natpisom 'lubenice' uz cestu kroz Stubičku Slatinu u Oroslavju mami prolaznike na kupnju lubenica tijekom ljeta. No, malo je onih koji, prije nego što stanu, znaju da svježe lubenice dva puta tjedno dolaze direktno iz doline Neretve, gdje ih sadi i uzgaja Oroslavčanin Siniša Grgec. Njegov se OPG bavi proizvodnjom ratarskih kultura i svinjogojstvom u Zagorju, ali ujedno i proizvodnjom neretvanske mandarine i agruma, lubenice i dinja.

Plantaža u dolini Neretve

Kako nam je ispričao Grgec, njegova je supruga Marina rodom iz Metkovića, pa je tamo i naslijedila dio zemlje, dok su drugi dio uz sami tok Neretve uzeli u zakup i na njoj već osam godina uzgajaju mandarine, a lubenice pet godina. Na plantažu na jugu Dalmacije putuje u prosjeku tri puta mjesečno, a kod zahtjevnijih radova, branja ili sadnje, osim supruge, ima ispomoć dolje.

– Proces sadnje lubenice malo je duži, jer se paralelno uz lubenicu sadi i tikva. Kad sadnice narastu do određene veličine, na korijen od tikve cijepi se lubenica, kako bi dobili na veličini i mesnatosti ploda, ali i otpornosti na vremenske uvjete. Sijati počinjemo krajem siječnja, u grijanim plastenicima u kartonske kontejnere, a certificirano sjeme nabavljamo svake godine. Imamo složeno navodnjavanje, što nije problem jer vode u dolini ima i izobilju, cijela je dolina procijepana kanalima, što je regulirano od strane vodoprivrede, da zimi područje ne poplavi, a da ljeti ima dovoljno za navodnjavanje. Prve sadnice idu van početkom travnja, a prve plodove ubiremo krajem lipnja i tada se već mogu kupiti ovdje kod nas na kućnom pragu – ispričao nam je Grgec.

Prodaja samo krajnjim kupcima

Lubenice su dostupne tijekom cijelog ljeta, a mogu se kupiti još uvijek. Iako okopavanja nema, potrebno je kontrolirati navodnjavanje i davati prihranu te pratiti rast i zrenje, zbog čega često putuju na jug. Plodovi se ubiru zreli i svježi transportiraju u Zagorje, a najčešće sorte su senzacija i mirsini, koja je okruglastog oblika, sočna i žarkocrvena s visokim sastavom šećera. – Neke krupnije narastu i do 20 kila, no u prosjeku u prodaju dajemo one od 10 do 12 kila. Sve prodamo na malo, po cijeni od 5 do 6 kuna po kilogramu u sezoni, nešto manje pred kraj, i to na kućnom pragu samo krajnjim kupcima. Zagorci vole lubenice i naši su kupci zadovoljni, jer je proizvod uvijek svjež – rekao nam je ovaj mladi poljoprivrednik.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook