Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorec dao otkaz u firmi i pokrenuo uspješan OPG: 'Nisam požalio'

Tomislav Razum iz Huma Stubičkog već devet godina uzgaja gliste i uspješno proizvodi humus


Obzirom da se sve više proizvođača okreće ekološkoj proizvodnji, jedan od vrlo važnih čimbenika u ostvarenju prirodnog uzgoja voća i povrća svakako je kvaliteta zemlje i prirodnog gnojiva koje se koristi u proizvodnji. Upravo humus, odnosno glistin, vrtlari smatraju najboljim prirodnim gnojivom, pa je i sve više proizvođača koji su gliste smjestili u svoje male farme i bave se prodajom glistina.

Najkvalitetnije organsko gnojivo

Jedna takva mala farma nalazi se u Gornjoj Stubici, u Humu Stubičkom, na OPG – u Razum, koji glistin proizvodi već devet godina. Vlasnik OPG – a Tomislav Razum tada je dao otkaz u firmi, nabavio kalifornijske gliste i izgradio im nastambe. - Proizvodnja glistina je cjelogodišnji proces. Gliste se hrane prikladnom hranom kroz cijelu godinu, odnosno stajnjakom, ostacima voća i povrća, lišćem, travom i prerađujući tu travu za sobom ostavljaju najkvalitetnije organsko gnojivo za bilje – glistin ili humus – kaže Razum. Gliste su najaktivnije kod umjerenih temperatura u proljeće i jesen, dok kod hladnijih zimskih i vrućih ljetnih dana usporavaju proizvodnju humusa. – Da bi se dobio najkvalitetniji humus potrebno je vrijeme. Stajski gnoj koji mi sad stavljamo na gliste tek će sljedeće godine biti pravi humus – pojasnio je Tomislav, kojem u maloj farmi pomaže obitelj – supruga i trojica sinova.

Minimalna ulaganja u početku

Iako se sve više potiče poljoprivredna proizvodnja, ne odlučuju se mladi ljudi baš često na to da zamijene svoja zanimanja i poslove poljoprivredom. Ipak, Tomislav kaže kako je to u zadnje vrijeme sve češće. – Nikad nisam požalio što sam uredski posao zamijenio poljoprivredom. Uzgoj kalifornijskih glista i proizvodnja humusa je nešto što radim iz ljubavi, a istovremeno se pretvorilo u pravi posao. Za mene je moja mala farma više od svakodnevnoga posla – ispričao nam je Tomislav, dodavši kako su kod pokretanja proizvodnje humusa ulaganja minimalna. - Kalifornijske gliste je potrebno kupiti od većih uzgajivača. Jedno veliko leglo košta 800 kuna, a mini leglo za kućne kompostere 200 kuna. Glistama je potrebno napraviti nastambu da ih se zaštiti od prirodnih neprijatelja poput ptica i krtica. Od oruđa su potrebne vile, lopata i tačke. Kod pripreme humusa za prodaju potrebno je uložiti u stroj za prosijavanje humusa, natkriven prostor za pakiranje i skladištenje, adekvatne vreće za pakiranje i dostavno vozilo – kaže Tomislav, dodavši kako je najveća prednost ovog posla boravak na svježem zraku i samostalno kreiranje radnog dana.

Potražnja za glistinom

Mogu se pohvaliti i odličnim povratnim reakcijama od kupaca s kojima posluju već godina, ali i onim novima koji tek isprobavaju glistin, koji se može koristiti za uzgoj svih biljaka. - To je savršeno gnojivo za vrt pa ga vrtlari nazivaju i crno zlato. Glistin ima oko pet puta više hranjivih elemenata od stajskog gnojiva od kojeg se dobiva, a istovremeno može ići direktno na korijen kod presadnje biljke bez opasnosti od sagorijevanja korijena. Kod presadnje primjerice rajčice u vrtnu gredicu dovoljno je staviti dvije šake glistina na korijen – pojasnio je. A rezultati su itekako vidljivi. Povrće i voće, ali i cvijeće, uz ovakvu gnojidbu odlično uspijeva i daje bogate plodove, što smo se uvjerili i na gredicama OPG – a Razum.

U vrijeme proljetnih sadnji i uređenja vrtova, njihov je humus rasprodan, pa tako i ove sezone. Upravo zbog svih spomenutih prednosti, od samog početka promoviraju kako sam humus, tako i uzgoj glista, jer, kako kaže Tomislav, pravog glistina nedostaje u cijeloj Europi i veoma je tražen, stoga je njegova proizvodnja itekako isplativa.

 

 

 

           

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook