Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorci zabrinuti: Ako mjere ostanu na snazi do ljeta, nestat će i zagorski purani


Ptičja gripa koja je potvrđena i u Hrvatskoj, izazvala je strah kod mnogih velikih uzgajivača, ali i malih domaćinstava, da će se ponoviti scenarij afričke svinjske kuge u Slavoniji i svih onih novih odredbi Ministarstva poljoprivrede koje je zaraza izazvala. Nakon prvih uginuća stotinu purana na velikoj farmi purana u Slavonskom Kobašu, virus ptičje gripe, službeno H5N1 je potvrđen, zbog čega je preventivno eutanizirano gotovo 19 i pol tisuća purana, kako bi se obavila potpuna dezinfekcija objekta te se farma što prije ponovo stavila u funkciju.

Perad u zatvorenom
Ogromni gubici, ali i opasnost od širenja ptičje gripe glavna su tema. Dok neki smatraju da će se ponoviti scenarij iz Slavonije, gdje su svinje eutanizirane kako bi se spriječilo širenje afričke svinjske kuge, drugi ne vjeruju uopće u postojanje virusa i smatraju to velikom obmanom. Veterinari pak upozoravaju kako su na terenu u Slavoniji viđena brojna uginuća svinja te su mjere koje su provedene, a koje se provode i sada za vrijeme klanja, nužne kako bi se spriječilo širenje zaraze. No, nove mjere i direktive izazvala je sada ptičja gripa, zbog koje je Ministarstvo poljoprivrede donijelo direktivu po kojoj se sva perad obavezno mora držati u zatvorenom prostoru. – Do kad će to trajati, ne znamo. Dok ne dođe nova naredba. U svakom slučaju, potrebno je da se svi drže tih direktiva, kako bi se spriječilo širenje ptičje gripe – kaže dr. vet. med Nina Čajko Peštaj iz veterinarske stanice Zag – vet.

Velika potražnja za puricama
I dok je potražnja za odojcima sve manja, što smanjuje broj malih uzgajivača na području naše županije, a uvjeti 'prisiljavaju' privatna domaćinstva da više ne hrane svinje za vlastite potrebe, zagorskih bi purica ovog Božića čak mogli i sfaliti. Ne zbog ptičje gripe koja, srećom, na domaćinstva u našoj županiji još nije stigla, već zbog pojačane potražnje, kažu uzgajivači. OPG Filipović iz Zlatar Bistrice već se pet godina bavi uzgojem zagorskog purana, za što su i certificirani. Ove godine imaju oko 450 purana i purica. Nedovoljno, kaže Romana Filipović. – Sve imamo prodano. Potražnja je veća nego lani – ističe. I to unatoč poskupljenjima. Naime, cijene zagorske purice za kilogram kreću se oko 13 eura, a purana 12. Koliko pak nove uredbe Ministarstva o držanju životinja u zatvorenom utječu na uzgajivače zagorskih purana, naša sugovornica kaže kako trenutno ne utječu.

Problem za zagorskog purana
Naime, purani se puštaju na otvoreno do klanja. - Mi već od 15.10. imamo dozvolu za klanje. Za sada su zapravo purice i purani kod nas samo 'na čuvanju', rezervirani, do klanja, što ćemo najintenzivnije obavljati u sljedeća dva, tri tjedna. Tako da na sam uzgoj ne utječe to što purani sada ne mogu boraviti vani – pojašnjava. Problem bi se mogao stvoriti iduće godine, ukoliko se svi ne budu pridržavali direktive i ne budu držali perad na zatvorenom i ukoliko dođe do širenja ptičje gripe. – Na samo proljeće još problema nema, jer purani su tada u zatvorenom uzgoju, a na ispašu idu tek u srpnju. No, nadajmo se da se zaraza neće proširiti i da će do tada već sve biti kako treba – kaže Romana Filipović.

To u mnogočemu ovisi sada i o malim domaćinstvima koja su sada u problemu. Mnogi od njih nemaju dovoljno velike prostore da im perad bude non – stop zatvorena, bez da izlazi na dvorište. No, ako se zaraza proširi i mjere ostanu na snazi, zagorski puran u velikom je problemu. Jer, kako bi bio pravi, certificirani, zagorski puran, on mora imati uvjete za ispašu, odnosno puštanje na otvoreno.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook