Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorci uče od Međimuraca kako gospodariti otpadom

Predavanje je organizirala vetropack Straža


U Humu na Sutli jučer je održano predavanje o gospodarenju otpadom. Ovo zanimljivo predavanje organizirala je Vetropack Straža.

-Obzirom da je za našu firmu bitno to kružno gospodarstvo i kao grupacija se jako puno bavimo tim pitanjima. željeli smo to proširiti i na naše zaposlenike, ali i na lokalnu zajednicu. Stoga smo organizirali zeleni tjedan u koji smo uključili naše zaposlenike kojima je održano predavanje o solarnim elektranama, a za lokalnu zajednicu predavanje na temu upravljanja otpadom, s konkretnim primjerima dobre prakse – rekla je Maja Starček, voditeljica komunikacija Vetropack Straže.

O Trenutačnoj situaciji, kao i o djelatnostima i ciljevima komunalnog poduzeća Humkom iz Huma na Sutli govorila je direktorica Verica Krklec, koja je, između ostalog, istaknula kako građani nisu dovoljno osviješteni da bi trebali odvajati otpad. Rekla je i kako su pod glavnim ciljevima poduzeća postavljeni izbjegavanje i smanjivanje nastajanja otpada, ponovna uporaba otpada izdvajanjem sekundarnih sirovina ili u energetske svrhe, kao i sanacija neočišćenog okoliša.

O primjeru dobre prakse govorio je Marko Košak, koordinator mreže Zero Waste Europe i voditelj programa gospodarenja otpadom u Zelenoj akciji, koji surađuje s gradovima i općinama u Hrvatskoj koji žele održivo gospodariti otpadom po principima maksimalnog smanjenja nastanka, ponovne upotrebe, recikliranja i kompostiranja. – Cilj ove prezentacije je predstavljanje jednog modela uspješne prakse u Međimurju, odnosno načina na koji su grad Prelog i 11 okolnih općina došli do izvrsnih rezultata te su trenutli lideri u održivom gospodarenju u Hrvatskoj, sa više od 60 posto otpada koji se odvojeno prikuplja i reciklira – rekao je Košak. Kroz predstavljanje, lokalnoj zajednici prikazano je kako su gradili infrastrukturu, educirali stanovništvo te uskladili otplatu odvoza otpada.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program