Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorci uče od Međimuraca kako gospodariti otpadom

Predavanje je organizirala vetropack Straža


U Humu na Sutli jučer je održano predavanje o gospodarenju otpadom. Ovo zanimljivo predavanje organizirala je Vetropack Straža.

-Obzirom da je za našu firmu bitno to kružno gospodarstvo i kao grupacija se jako puno bavimo tim pitanjima. željeli smo to proširiti i na naše zaposlenike, ali i na lokalnu zajednicu. Stoga smo organizirali zeleni tjedan u koji smo uključili naše zaposlenike kojima je održano predavanje o solarnim elektranama, a za lokalnu zajednicu predavanje na temu upravljanja otpadom, s konkretnim primjerima dobre prakse – rekla je Maja Starček, voditeljica komunikacija Vetropack Straže.

O Trenutačnoj situaciji, kao i o djelatnostima i ciljevima komunalnog poduzeća Humkom iz Huma na Sutli govorila je direktorica Verica Krklec, koja je, između ostalog, istaknula kako građani nisu dovoljno osviješteni da bi trebali odvajati otpad. Rekla je i kako su pod glavnim ciljevima poduzeća postavljeni izbjegavanje i smanjivanje nastajanja otpada, ponovna uporaba otpada izdvajanjem sekundarnih sirovina ili u energetske svrhe, kao i sanacija neočišćenog okoliša.

O primjeru dobre prakse govorio je Marko Košak, koordinator mreže Zero Waste Europe i voditelj programa gospodarenja otpadom u Zelenoj akciji, koji surađuje s gradovima i općinama u Hrvatskoj koji žele održivo gospodariti otpadom po principima maksimalnog smanjenja nastanka, ponovne upotrebe, recikliranja i kompostiranja. – Cilj ove prezentacije je predstavljanje jednog modela uspješne prakse u Međimurju, odnosno načina na koji su grad Prelog i 11 okolnih općina došli do izvrsnih rezultata te su trenutli lideri u održivom gospodarenju u Hrvatskoj, sa više od 60 posto otpada koji se odvojeno prikuplja i reciklira – rekao je Košak. Kroz predstavljanje, lokalnoj zajednici prikazano je kako su gradili infrastrukturu, educirali stanovništvo te uskladili otplatu odvoza otpada.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook