Prethodni članak
Sljedeći članak

[ZAGORCI U GLAVNIM ULOGAMA] Oroslavčanin i Bedekovčanka igrat će Dudeka i Regicu!

Satiričko kazalište Kerempuh postavit će 'Gruntovčane' na kazališne daske, a glavne su uloge dodijeljene Zagorcima


Osebujni likovi Gruntovčana, zasigurno najgledanije eminentne serije hrvatske kinematografije, oživjet će na kazališnim daskama, a glavne uloge igrat će naši Zagorci – glumica Mirela Videk Hranjec iz Bedekovčine i glumac Matija Šakoronja iz Oroslavja. Pod redateljskom palicom Borisa Svrtana, probe će službeno započeti tek početkom iduće godine, no obzirom da su uloge podijeljene, Mirela i Matija nisu krili zadovoljstvo što su one glavne pripale upravo njima.

Uzbuđenje i veselje

Obzirom da su Gruntovčani, iako se radnja odvija u Podravini, dosta govorom slični Zagorcima, zasigurno je to pomoglo redatelju da za glavne uloge odabere upravo glumce koji će se s tim naglaskom najbolje snaći.

- Gruntovčani su, uz Malo misto, eminentna serija hrvatske kinematografije. Koliko je samo izreka i citata iz serije korišteno u svakodnevnom govoru nas kajkavaca. Seriju sam zadnji put pogledao dosta davno, pa je ovo svakako dobra prilika da osvježim pamćenje. Iako često ne pokazujem koliko mi koja uloga znači, moram priznati da me ova jako veseli, pošto ću prvi puta na Kerempuhovim daskama glumiti kajkavca – otkrio nam je 27 – godišnji Matija svoje oduševljenje što će igrati upravo Dudeka, lik kojega svi znaju, obožavaju, vole imitirati i mnogima služi kao pouka za bezbroj svakodnevnih situacija u životu. Upitali smo stoga Matiju osjeća li zbog te uloge pritisak te kako se, osim na probama u kazalištu, planira pripremati za ulogu. – Ja sam za tu ulogu pripremljen od rođenja – našalio se, no dodao je kako se za svaku ulogu trudi pripremati jednako kvalitetno.

– Ono što znam je da će tati zvoniti mobitel svaki dan s mojim pitanjima oko pravilnih naglasaka, ali neki pritisak ne osjećam, pošto znam da ni jedan gledatelj neće doći gledati reprizu Gruntovčana s televizije. Odu li s predstave i kažu ''ah... klasični Gruntovčani, pa tak...ok'', značit će da mi nismo uspjeli. Publiku moramo nečime iznenaditi, a opet dati duh Gruntovčana. Tako da je meni osjećaj kao da radimo neku novu predstavu. Najviše osjećam uzbuđenje i veselje – rekao nam je ovaj mladi Oroslavčanin sa zagrebačkom adresom, koji iza sebe ima preko 500 odigranih izvedbi u kazalištima. Osim u matičnom kazalištu Kerempuh gdje radi posljednje tri godine, a trenutno na predstavi Renea Medvešeka, Matija igra dječje predstave u kazalištu Žar ptica, gdje je napravio svoje prve profesionalne korake nakon upisa Akademije te u maloj sceni monodramu 'Huligan', a sve je više prisutan i na televiziji.

Sjećanje na djetinjstvo

Matijina kazališna kolegica, Bedekovčanka Mirela Videk Hranjec otkrila nam je pak kako Gruntovčani za nju predstavljaju uspomenu na djetinjstvo, zbog čega se još više osjeća počašćeno što je uloga Regice dodijeljena upravo njoj. – Moj djed je obožavao Gruntovčane, dan danas ih obožava. Moja braća i ja kada bi se prikazivali navečer na tv-u bismo uskočili njemu u krevet i onda bi zajedno pratili njihove dogodovštine. Tako da oduvijek Gruntovčani za mene predstavljaju uspomenu na djetinjstvo i ta je uspomena puna sentimenta – ispričala nam je 31 – godišnja Mirela, koja je od 1. travnja ove godine članica Satiričkog kazališta Kerempuh, a ove smo ju godine imali prilke gledati u nekoliko predstava odigranih po Zagorju, Cabaret preko veze i Očeš nečeš, doktor.

– Svaka nova uloga mi je veliko zadovoljstvo i sreća, a pogotovo kada se radi o takvoj velikoj i osebujnoj ulozi Regice. Ona je kultni lik hrvatske kinematografije i dat ću sve od sebe da lik napravim vjerodostojno – kaže Mirela, dodavši kako će s početkom probi početi i njezino detaljnije proučavanje lika, kako bi bila na razini zadatka. Premijera predstave predviđena je za 8. ožujka iduće godine, a oboje su nam otkrili kako se nadaju da će na premijeru doći i ''pravi'' Dudek i Regica, glumci Martin Sagner i Smiljka Bencet.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook