Prethodni članak
Sljedeći članak

Zabrana prodaje alkohola na benzinskim postajama, ograničenje svadbi na 25 osoba…?

Tu je i pitanje kažnjavanja nenošenja maski u zatvorenim prostorima


Nacionalni će stožer u nedjelju odlučivati o novim mjerama koje bi među ostalim ograničile broj osoba koje se mogu okupljati na javnim mjestima na 50. I svadbe, koje su i dalje izvor infekcije za veći broj ljudi, ograničile bi se na 25 osoba, piše Jutarnji list.

Premda je radno vrijeme kafića i restorana ograničeno do 24 sata, pokazalo se da se alkohol nakon toga kupuje na benzinskim postajama. Vjerojatno će prijedlog Stožera biti da se, dok traje epidemija, zabrani prodaja alkohola na benzinskim postajama. Zasad ostaje otvoreno pitanje kažnjavanja nenošenja maski u zatvorenim prostorima jer bi za to trebalo mijenjati neke zakonske odredbe. Moguće je, nastavi li se ovaj trend povećanja novozaraženih na dnevnoj bazi, da se posegne i za tom mjerom. Potpuni lockdown zasad nije opcija premda je proljeće pokazalo da je, uz zatvaranje granica, to zapravo jedino moguće učinkovito sprečavanje širenja zaraze.

Nove brojke govore da epidemija nije pod kontrolom jer iz dana u dan sve je više zaraženih. Prednjači Zagreb s čak 798 novozaraženih pa ne čudi da je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", dr. Zvonimir Šostar, nezadovoljan situacijom istaknuo da brojke mogu početi padati tek ako se građani konačno budu pridržavali epidemioloških mjera, što zasad ne čine u dovoljnoj mjeri. Primjerice, u petak navečer centar grada bio je pun, dakako uglavnom onih bez maski i bez preporučene distance. Uz bolnice, preopterećeni su i centri za testiranje na koronavirus. - Od ponedjeljka ćemo uzimati briseve od 10 do 14, a subotom od 8 do 12 te nedjeljom od 8 do 10 sat. I to uz prethodnu narudžbu. Ubuduće ćemo u našem zavodu raditi od 1400 do 1500 testova dnevno jer su ljudi potpunog iscrpljeni. Mikrobiolozi su u subotu radili do 5 sati, a ostali djelatnici do 7 kako bi poslali sve nalaze. To je nemoguće izdržati i zato uvodimo dvosmjenski rad - istaknuo je Šostar, piše Jutarnji list.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook