Prethodni članak
Sljedeći članak

Zabok i Oroslavje zajedno će graditi biciklističku stazu, projekt je vrijedan 14, 2 mil. kuna

Iz EU fondova za ovaj projekt bit će isplaćeno 8 milijuna kuna


Grad Zabok potpisao je još jedan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU odobrilo je još jedan projekt koji Grad Zabok realizira zajednički s Gradom Oroslavjem. Kao partneri, Zabok i Oroslavje zajednički će graditi biciklističku stazu, rutu dugačku 5, 2 kilometra. Ukupna vrijednost projekta je 14.262.986,00 kuna, a iz EU fondova za ovaj projekt bit će isplaćeno osam milijuna kuna. Biciklistička ruta Zabok – Oroslavje nosi naziv BRZO i spojit će željeznički kolodvor u Zaboku s autobusnim u Oroslavju.

Opravdani i prepoznati projekti

- Izuzetno smo sretni i ponosni što je još jedan naš projekt dobio potpis i pečat. To dovoljno govori koliko su naši projekti opravdani i prepoznati te koliko cijeli gradski tim ulaže napora i znanja kako bismo maksimalno iskoristili sredstva EU fondova – kažu u Gradu Zaboku. Projekt Biciklistička ruta Zabok – Oroslavje (BRZO) uspostavlja modernu i održivu biciklističku infrastrukturu između dva grada. Njome će se povećati kvaliteta kretanja stanovništva, učinkovitost prometnih rješenja, smanjit će se zagađenje i devastacija okoliša, povećati sigurnost i dodatno razvijati društveno prihvatljiv način prometa.- Ova biciklistička ruta doprinosi održivosti prometnog sektora u cjelini, jer omogućuje korištenje potencijala svakog vida prijevoza, a promiče biciklizam kao jedan od načina putovanja. Osim toga, s obzirom da spaja željeznički i autobusni prijevoz, bicikl će biti jedan zdrav način putovanja, odnosno dolaska na odredište za daljnji put, vlakom ili autobusom – naglasili su u Gradu Zaboku.

Biciklistička staza nije samo staza. Njome će se promovirati jačanje svijesti građana o dobrobitima biciklizma za njih osobno i društvo u cjelini. Promicat će se i češće korištenje javnog prijevoza kao zamjena za putovanja automobilima koji sve više zagađuju okoliš.Zabočka dionica imat će i biciklistički most preko rijeke Krapine te most u samome gradu gdje će prelaziti postojeću željezničku prugu, a spajat će gradske ulice Matije Gupca i Ksavera Šandora Gjalskog. Oroslavska dionica počinje na liniji razgraničenja dva grada, a završava na autobusnom kolodvoru u Oroslavju u Ulici Andrije Gredičaka. - Ukupna vrijednost projekta je 14.262.986,00 kuna. Iznos od 528.375,00 kuna utrošen je na projektnu dokumentaciju 2019. i zajednički su ga financirali Zabok i Oroslavje. Odobrenih 8.000.000,00 kuna kroz EU fond realizirat će se tijekom ove i iduće godine kada bi cijeli projekt trebao biti gotov. Ostatak od 5.734.610,79 kuna financirat će partneri na projektu, Zabok i Oroslavje – pojasnili su u Gradu.

Spajanje Zaboka i Oroslavja

- Spojit ćemo dva grada, poticati zdrav način života i mijenjanje navika, a postojećim biciklistima, kojih je mnogo više no što neki misle, omogućiti sigurnu vožnju i siguran put. Izuzetno nas raduje ova suradnja između dva Grada koja je još jednom dokazala da ljudi i projekti za ljude i buduće generacije mogu i moraju biti ispred politike – naglasili su u Gradu Zaboku. - Zahvaljujemo Zagorskoj razvojnoj agenciji koja je sudjelovala u pripremi projekta i projektnoj prijavi te svima koji su dali svoj doprinos ovome projektu i koji su se angažirali, a posebno Poduzetništvu Tomek, obitelji Tomek, Darku i Brigiti, koji su svoje zemljište, kroz koje će prolaziti jedan dio staze, dali za projekt bez ikakve naknade. Vidimo se na biciklima! - poručili su iz Grada Zaboka. Gradonačelnik Oroslavja Emil Gredičak veliki je ljubitelj bicikliranja. I on je izuzetno sretan zbog uspješnoga projekta koji kreće u realizaciju.- Ovakve primjere izvrsne prakse i suradnje, kao što imaju Oroslavje i Zabok, želimo u cijeloj Hrvatskoj – poručio je gradonačelnik Oroslavja.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Zbog vode na kolniku prekinut je promet na državnoj cesti DC503 Zapužane-Biograd na Moru ispod nadvožnjaka u Biogradu. A1 Zagreb-Split-Ploče: -na naplati Lučko u oba smjera te Demerje u smjeru Zagreba nema dužih čekanja; A3 Bregana-Lipovac:...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program