Prethodni članak
Sljedeći članak

Zabočka urbana kultura ZUK 3


Pučko otvoreno učilište Zabok poziva vas na manifestaciju Zabočka urbana kultura ZUK 3, u četvrtak, 1. lipnja 2023., u Gradsku galeriju Zabok, reGALERIJA, Ulica mladih/Trg mladosti

Program događanja:

cjelodnevno događanje – zgrada "Regeneracije"

Izrada murala

Tomislav Lončarić – Lonac

15:30 – Gradska galerija Zabok

Radionica "Crtež u pokretu"

Ivana Bajcer

17:00 – Gradska galerija Zabok

Otvorenje izložbe "Dobra, poslušna, dopadljiva"

Ivana Bajcer

18:00 – Regalerija

Otvorenje izložbe "Saprotrophic"

Miron Milić

18:30 – Trg Mladosti / Ulica Mladih

Koncert

Glazbeni sastav Spectrum

Ciljevi programa ZUK razvijanje su kulturnog turizma u Gradu Zaboku zajedno s razvojem urbanih sadržaja, predstavljanje potencijalnih atraktivnih lokacija u Gradu Zaboku, povezivanje pojedinaca, udruga, ustanova u kulturi, poslovnih objekata, institucija, lokalne vlasti i lokalnog stanovništva. Obogaćenje vizualnog identiteta Grada urbanim sadržajem te implementacija multimedijalnih i tehnoloških sadržaja u kulturnom izričaju. Zajedničkom suradnjom na ovom projektu, podiže se nivo kulturnog života grada Zaboka, utječe se na povećanje broja posjetitelja različitih kulturnih događanja te se potiču različite kulturne i društvene aktivnosti. Razvijen je program na otvorenom s ciljem aktivacije mladih i njihovog sudjelovanja u kulturnom životu Zaboka dok će murali ostaviti trajnu umjetničku vrijednost u vizuri samog grada.

Sama manifestacija planira se u kontinuitetu provodit svake godine te se svake godine grad namjerava obogatiti novim muralom kako bi kroz određeno vrijeme postao svojevrsna galerija na otvorenom.

DODATNE INFORMACIJE O DOGAĐANJIMA

CJELODNEVNO DOGAĐANJE – ZGRADA "REGENERACIJE"

IZRADA MURALA

TOMISLAV LONČARIĆ – LONAC

Tomislav Lončarić "Lonac" (1987., Zagreb). Osnovnu školu završio u Zagrebu. Nakon završene srednje Zagrebačke umjetničke gimnazije 2006., upisao je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, Nastavnički smjer. Diplomirao je u klasi prof. Ines Krasić 2013.g.

Izlagao je na dvije samostalne i na nekoliko skupnih izložbi diljem Hrvatske. Od 2013. član je platforme P_3, a od 2016. član je HDLU-a.

Najpoznatiji po svojim velikim realističnim muralima, Lonac je umjetnik čija se djela mogu pronaći diljem njegove domovine i šire. Njegovi prepoznatljivi golemi, upečatljivi murali - stvoreni sprejevima i kistovima - obično su inspirirani urbanom kulturom, stripovima, filmovima, glazbom, klasičnom umjetnošću, ali i aktualnim društvenim temama. Kroz skoro dva desetljeća, Lonac je stvorio prepoznatljiv opus koji se kreće od monumentalnih realističnih komada do manjih, duhovitih i često nadrealnih djela.

Mob: 098 673637

15:30 – GRADSKA GALERIJA ZABOK

RADIONICA "CRTEŽ U POKRETU"

IVANA BAJCER

Ivana Bajcer rođena je u Zaboku 12. rujna 1993. godine. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer grafika, u klasi prof. Tanje Dabo, 2018. te pohvaljena nagradom Magna Cum Laude. Članica je HDLU (Hrvatskog društva likovnih umjetnika) i HULU (Hrvatske udruge likovnih umjetnika) u Splitu.

Sudjelovala je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inozemstvu, od čega se mogu izdvojiti međunarodna radionica MAPWorkshop u Budimpešti 2016. godine, zatim 17. međunarodna likovna kolonija u Monoštru/Szentgotthárdu u Mađarskoj 2018. godine te 22. međunarodna likovna kolonija LindArt u Lendavi (Slovenija) 2017., na kojoj je i osvojila prvu nagradu.

Voditeljica je brojnih edukativnih programa i interaktivnih radionica, od kojih se ističe "Grafika visokog tiska" na međunarodnom stručno-znanstvenom skupu "Sretna djeca", održanom u Zagrebu.

Jedna je od organizatorica Međunarodne izložbe grafika i knjiga umjetnika u Rijeci – GraficaRi.

Asistentica je u umjetničkom području, polje likovne umjetnosti, grana grafike na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci.

Mob: 098 9671893

17:00 – GRADSKA GALERIJA ZABOK

OTVORENJE IZLOŽBE "DOBRA, POSLUŠNA, DOPADLJIVA"

IVANA BAJCER

Kružna konstrukcija sačinjena od tri viseća crteža i jedne skulpture nalik na jastuk s oštrim šiljcima odaje dojam aranžiranog oltara. Mjesto u kojem se isprepliću, ali i veličaju tri vrline koje se lako razviju u mane: dobra, poslušna, dopadljiva. Crteži se sastoje od dopadljivih prizora i sarkastičnih poruka. Cijela konstrukcija spaja kontradiktorne prikaze koji su pogledom primamljivi, ali bodljikavi na dodir, te nose u sebi metaforički izraz svakodnevnih zapreka. Instalacija objedinjena u mediju crteža i skulpture iskaz je podrugljivog štovanja neravnopravnog položaja pojedinca u društvu, sarkazma prema pojedincu u egzistencijalnih problemima te nepoštovanja u radnom okruženju.

U svakom crtežu pojavljuje se segment strukturiran u autoportret. Prvi crtež pod nazivom "Dobra" prikazuje figuru sa sklopljenim rukama u klečećoj pozi. Crtež pripovijeda o procesu krunidbe aureolom. Prizor u kojem su šiljci nabodeni u koljena figure uprizoruje iskorištavanje dobrote i osjećaja zadovoljstva pojedinca. Crtež pod nazivom "Poslušna" prikazuje raskošnog satira na kraljevskom prijestolju. To mitološko biće – napola jarac, a napola čovjek – ima svoje slijepe podanike koji ga slijede klanjajući mu se. Poslušnost u rukama krivog autoriteta postaje nemoralna osobina te se pretvara u nepoštovanje prema određenim moralnim principima. Posljednji crtež pod nazivom "Dopadljiva" afirmira nježne i "ljepuškaste" figure, obavijene i gotovo zatočene u snopove guste kose. Naizgled figure u blagostanju razotkrivaju nelagodu grubim milovanjem vlastitog lica.

Kroz ritual dnevnih zabilješki bavim se pitanjem emotivne samostalnosti unutar svijeta umjetnosti te bilježim utjecaje uvjetovane društvenim, obiteljskim i poslovnim odnosima. U radu istražujem totalitet čovjeka kao kozmičkog bića polazeći prvenstveno od same sebe. Kroz crtež iznosim i obrađujem osobna emocionalna i psihička stanja unutar tekstualnih i vizualnih formi. Bavim se pitanjem uloge pojedinca u društvu i utjecaja društva na pojedinca. Drugim riječima, bavim se utjecajem okruženja i zajednice na karakter, emocionalno stanje, raspoloženje i osobni rast. Svakodnevnim zapisima bilježim život s namjerom da izražavanjem kroz umjetnost razriješim vlastite nemire, ali i potaknem druge na isti čin.

Ivana Bajcer, mag.art.

18:00 – REGALERIJA

OTVORENJE IZLOŽBE "SAPROTROPHIC"

MIRON MILIĆ

Miron Milić rođen je 1980. godine u Vinkovcima. 2006. godine je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu (grafika, klasa prof. Miroslava Šuteja), a trenutno se bavi crtanjem autorskih radova, ilustracijom i street art-om. Sudjelovao je na nekoliko umjetničkih rezidensa od kojih se izdvaja onaj u Ljubljani 2015. godine, kada je imao priliku slikati mural u centru Ljubljane te mural u Moskvi iste godine. Dobitnik je glazbene nagrade Porin za ''Najbolje likovno ostvarenje'' 2017. godine. Član je HZSU-a te art kolektiva AKC Medika iz Zagreba.

Izložene slike su naslikane akrilikom i sprejevima na platnu, a veličina svakog plantna je 2 m × 1,5 m. Serija se zove "Saprotrophic", a naziv dolazi od grčkih riječi sapros (truo) i trophe (hrana). Saprotrofi su organizmi koji se hrane mrtvom materijom te u ovim radovima predstavljaju metaforu propadanja tkiva, njegove reciklaže i konačnog stvaranja nečega novoga koje biva pušteno u prirodu da živi novim životom. Oni imaju ključnu ulogu u održavanju života na Zemlji jer omogućavaju kruženje tvari u prirodi i ovdje ih umjetnik zamišlja i prikazuje kao likovne elemente koji tvore kompleksnu priču metamorfizacije iz živog u mrtvo i ponovo u živo. Miron Milić je ovaj ciklus posvetio svom preminulom ocu, čija su ga smrt i sučeljavanje s njom potakla na tu temu.

Mail: [email protected]

Mob: 095 8373706

18:30 – TRG MLADOSTI / ULICA MLADIH

KONCERT

GLAZBENI SASTAV "SPECTRUM"

Spectrum je eksperimentalni jazz fusion sastav koji nadmudruje svoje kompozicije stvorene u momentu gdje fraze i zanimljivi preokreti ulijeću u mrežu disonantnih boja, no ritmičke poante se pojavljuju same od sebe kroz više razina muzičke ekspresije.

Karlo Jeličić –  bubnjevi

Danijel Hršak – truba

Goran Šoštarić – gitara, hibridna gitara

Krešimir Leko – bas, klavijature

Fabio Puglisi – klavijature

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook