Prethodni članak
Sljedeći članak

ZA LAKŠI POČETAK RADA: Obrtničkoj i Gospodarskoj komori KZŽ donirala zaštitne maske, vizire, rukavice i dezinficijense vrijedne više od 200 tisuća kuna

Svaki tjedan novih 500 vizira bit će spremno za naše komore, najavio je župan Kolar


Krapinsko – zagorska županija danas je donirala Obrtničkoj komori KZŽ i HGK Županijskoj komori Krapina zaštitne maske, vizire, rukavice i dezinficijense. To je, kako je rekao župan Željko Kolar, jedan mali doprinos Županije poduzetnicima i obrtnicima koji nisu mogli raditi u proteklom razdoblju. Obrtničkoj komori donirano je, u drugom valu, 20 tisuća maski, 30 tisuća rukavica, 300 vizira i 300 litara dezinfekcijskog sredstva, dok je za Gospodarsku komoru donirano 6400 maski, 14 tisuća rukavica, 280 l dezinficijensa i 280 vizira. – To je skromna pomoć onima koji su počeli raditi i koji će ponovno morati investirati u zaštitnu opremu, a nisu imali nikakvih prihoda u proteklom razdoblju – istaknuo je župan Kolar, zahvalivši Josipu Grilcu i njegovoj firmi Stražaplastika koja je sponzorirala 120 plastičnih karnistara za dezinficijens.

Župan je zahvalio komorama na suradnji u procjeni stanja gospodarstva u vrijeme koronavirusa. – Sada je najbitnija tema očuvanje radnih mjesta i nastavak razvoja gospodarstva, a s obzirom na broj ljudi koji je radio na području KZŽ, bez obzira na te teške uvjete, prema prvim informacijama nešto je veći u odnosu na prosjek države, tako da će i pad naših izvornih prihoda biti nešto manji nego u drugim dijelovima Hrvatske, no bit će značajan. Za travanj je 19 posto pad prihoda od poreza na dohodak, što je na mjesečnoj razini oko 850 tisuća kuna, a ako bi se nastavio taj trend, u 8 mjeseci izgubili bismo 7 milijuna izvornih prihoda. Morat ćemo dobro posložiti prioritete kako bismo sve projekte koje smo si zacrtali, pogotovo europske i projekte koji su vezani na otvaranje novih radnih mjesta, mogli i dovršiti u ovoj godini ili ih barem ne zatvoriti i vjerujem da ćemo u tome uspjeti – istaknuo je Kolar, naglasivši da je pred svima razdoblje u kojem treba biti strpljiv i donositi odluke na osnovu argumentata i prema prioritetima. - Prioritet će biti ulaganje u gospodarstvo, ulaganje u očuvanje novih radnih mjesta. Pod gospodarstvo mislim i na poljoprivredu, gdje su prvi ugovori već izašli van, o tome ćemo u četvrtak, i oko svih onih projekata koji se obavljaju, a vezani su za otvaranje novih radnih mjesta. Hvala svim poduzetnicima, gospodarstvenicima i obrtnicima na području županije, zajedno s komorama ćemo analizirati stanje iz mjeseca u mjesec i donositi odluke koje će u datom trenutku polučiti najveći učinak – zaključio je Kolar.


Također, župan je istaknuo da je naručen još jedan 3D printer za SŠ Krapina, a prema sadašnjim kapacitetima, svaki tjedan 500 vizira bit će pripremljeno za naše komore. - Osigurali smo materijal za izradu za sljedećih mjesec i pol dana, a već smo naručili i sljedeću rundu, tako da obrtnici i poduzetnici mogu biti sigurni da ćemo osigurati odgovarajući broj zaštitnih sredstava – rekao je župan, najavivši da će krajem tjedna ili početkom idućeg biti predstavljeni i profesori koji rade na vizirima.

Predsjednik HGK ŽK Krapina Josip Grilec istaknuo je da se nada da će svi zajedno naći dobar put da županijsko gospodarstvo vrate na razinu 2019. godine, je rove će godine biti zamjetan pad. – Svi ćemo osjetiti recesiju. Moramo staviti glave skupa i vjerujem da ćemo iznaći načina da se 2020. godina korektno završi i da kriza ne traje predugo – rekao je Grilec, zahvalivši na donaciji. 


Predsjednik OK KZŽ Davor Pleško također je zahvalio na donaciji. – Ova zaštitna oprema dobro će doći frizerima, kozmetičarima, djelatnostzima koje su od ponedjeljka počele s radom – rekao je Pleško, dodajući da će donacija biti podijeljena putem udruženja obrtnika, a da prioritet imaju grane industrije i obrtništva koje su jučer otvorile svoja vrata. Pleško je dodao da nema zatvaranja obrta i da je povećanje nezaposlenosti u našoj županiji malo, a prave procjene će se moći vidjeti krajem svibnja.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook