Prethodni članak
Sljedeći članak

Za Crveni križ kupuje se novi prostor u Krapini, vrijedan 950.000 eura

Ravnatelj Društva Crvenog križa Krapinsko – zagorske županije Davor Šimunović i župan Željko Kolar potpisali ugovor o županijskom sufinanciranju rada Društva


U Krapini su danas ravnatelj Društva Crvenog križa Krapinsko – zagorske županije Davor Šimunović i župan Željko Kolar potpisali ugovor o županijskom sufinanciranju rada Društva.

Ravnatelj Šimunović osvrnuo se tom prilikom na aktivnosti u opremanju, edukacijama, informatizaciji, projektima u Društvu u proteklim godinama. Uz redovne aktivnosti, izdvojio je i angažman u poplavama u Slavoniji 2014. godine, migrantskoj krizi 2015. i 2016., potres 2020. i 2021. te pandemiju 2020. – 2022.

- Što se tiče iznosa financiranja, po zakonu dodjeljeno je 56.274 eura, i za dodatno financiranje za leasing vozila Renault Master 5.441 eura. Plan nam je ove godine uz tri zaposlenika zaposliti još osobu koja bi pisala i provodila EU projekte, kao potporu našim gradskim društvima. Trenutno u županijskom društvu provodimo 2 projekta, a to su Banka hrane i Zaželi – rekao je Šimunović.

Dodao je da se nada da će unutar mjesec dana biti realizirana i kupnja poslovno – skladišnog prostora u Krapini, na adresi Bobovje 52b, površine zgarde 1000 m2, s 759 m2 skladišta i 250 m2 poslovnog prostora, preko kreditnog zaduženja na 10 godina. - Vrijednost investicije je 950.000 eura, a kredit će otplaćivati Županija, Grad Krapina, općine Đurmanec, Jesenje, Petrovsko, Radoboj te Društvo CK KZŽ i GDCK Krapina. Vlasništvo će biti u omjeru 1/3 DCK KZŽ i 2/3 GDCK Krapina. Dakle, Županija će kroz 10 godina sufinancirati taj projekt odnosno kupovinu prostora s 316.666 eura, 263.333 eura otpada na JLS, a ostatak do pune cifre zatvorit će se na način da firma od koje kupujemo prostor uzima prostor GDCK Krapina kojeg smo mi otplatili – rekao je Pimunović te zahvalio Krapinsko – zagorskoj županiji i JLS. – One su jedine u RH na ovaj način iznašle mogućnost i vidjele naše potrebe za jednim bolji, modernijim prostorom 21. st., koji nisu samo kancelarije već i skladišni prostori, jer CK bez skladišnog prostora ne može. Kupovinom tog prostora riješili bi sva skladišta koja trenutno imamo na 3 lokacije, parking za naša vozila i mogli bi optimalnije i bolje raditi – zaključio je Šimunović.

Župan Željko Kolar čestitao je ravnatelju i Društvo CK KZŽ, kao i gradskim društvima i volonterima na angažmanu, posebno u posljednjih nekoliko godina, tijekom koji su van redovnih aktivnosti bili dodatnoangažirani i zbog pandemije. Društvo je imalo niz aktivnosti za koje su što dobivali nalog preko Stožera civilne zaštite KZŽ, a i koje su radili i na svoju vlastitu inicijativu. Jedan od takvih poteza je bilo i testiranje na COVID– 19, organizirali smo i odlazak na testiranja i u velike tvrtke i tu je doprinos Društva CK nemjerljiv. Kada smo imali migrantsku krizu, društvo je na granici osiguravalo okrjepu za ljude. Čitavo smo vrijeme surađujemo 10 godina i posljednjih nekoliko godina strahovito smo puno ulagali, u novi prostor, vozila, opremu, što vlastitih sredstava, što sredstava gdje smo zajednički bili partneri na prekograničnoj suradnji Hrvatska – Slovenija, što kroz europske projekte. Tu je i sufinanciranje infrastrukturnog opremanja banke hrane, a 17 tisuća eura je osigurala KZŽ – rekao je župan.

Dodao je da bi se kupnjom novog prostora na duži period riješilo pitanje potrebnog prostora za rad društva, skladišnog prostora, ali i mogućnosti javljanja na neke europske projekte od kojih su morali odustati upravo zbog nedostatka tako velikog vlastitog prostora. Župan je s ponosom dodao da je naša županija u posljednjih 10 – ak godina uvijek među tri najbolje u RH po broju doza skupljene krvi te zahvalio svim dobrovoljnim darivateljima krvi.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook