Prethodni članak
Sljedeći članak

WOOW! Pogledajte ovaj spektakl na nebu iznad Zagorja


Foto: Rikard Jadan

Polarna svjetlost (Aurora Borealis i Aurora Australis) spada među najljepše prizore koji se mogu vidjeti u prirodi, a večeras je, na nebu iznad Zagorja, jednu od njih, svojim objektivom uhvatio i naš fotoreporter Rikard Jadan.

Prizor je to oduzima dah, a kada se Aurora pojavi često se na nebu čuje prasak, a veliki, sjajni luk koji je neprestalno u pokretu, osvijetli noć. Blistavi zraci svjetlosti ponekad se rašire poput lepeze, nekad zasvijetle kao jaki reflektori ili se iznenada počnu micati gore-dolje.

Prema znanstvenim mjerenjima, ta se igra svjetlosti dešava na visinama od 80 do 160 kilometara iznad Zemlje, a nastaje kao posljedica električnih pražnjenja razrijeđene gornje atmosfere, odnosno to je sudar električno nabijenih čestica sa Sunca koje ulaze u Zemljinu atmosferu. Polarnu svjetlost stvara Sunčev vjetar koji usijane čestice plazme s površine Sunca izbacuje u svemir. Te čestice potom privlači Zemljino magnetsko polje, koje je najjače na Sjevernom i Južnom polu, a one na kraju ostaju 'zaglavljene' u ionosferi, odnosno onom dijelu atmosfere koji se proteže od 60 do 600 kilometara od Zemljine površine. 

Više o ovoj pojavi možete proučiti OVDJE.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook