Prethodni članak
Sljedeći članak

[VRIJEDAN JUBILEJ] Udruga žena Vrtnjakovec slavi 10. rođendan

Aktivna udruga okuplja 30 – ak članica iz Vrtnjakovca, Maturovca, Donjeg Vina, Oratja, Male Erpenje i Krapinskih Toplica


Udruga žena Vrtnjakovec ove godine slavi svoj 10. rođendan, a okuplja 30 – ak članica iz Vrtnjakovca, Maturovca, Donjeg Vina, Oratja, Male Erpenje i Krapinskih Toplica.

Očuvanje zagorskih običaja

Kako kaže predsjednica Udruge Nadica Sinković – Špoljar, osnovna djelatnost Udruge je očuvanje zagorskih običaja. – Godine 2010. obnovile smo sakralni objekt - kip oslikan sa 4 freske koji se nalazi u sklopu autobusne stanice u Vrtnjakovcu, uz pomoć mještana Vrtnjakovca te ostalih donatora. Za taj projekt dobile smo 2. nagradu Zagorje ti moje blago. Kako nismo imale prostor na području općine za djelovanje i rad naše udruge sva sredstva od organizacija i donacije usmjerile smo za kupnju zemljišta. 2011. kupile smo zemljište od 500čhv, na kojem bi izgradile dom i igralište za djecu. Kako nam je to bio premali prostor za ono što smo namijenile, obratile smo se za pomoć našem susjedu sada počasnom članu naše udruge, firme Belina, Božidaru Belini koji nam je donirao sredstva za kupnju zemljišta. Sada raspolažemo s 1200 čhv ili 4300 m2 zemljišta u vlasništvu udruge u Vrtnjakovcu pod nazivom „Melinšak“ na kojem uređujemo prostor doma udruge kao i igralište za djecu – kaže predsjednica udruge, te dodaje da je gradnja doma počela 2011. godine.

- Do sada uvele smo priključak električne energije, a prošle godine i priključak na vodovodnu mrežu omogućen uz sufinanciranje KZŽ koji nam je bio neophodan za odvijanje naših događanja.Sve to uređujemo uz pomoć mnogih obrtnika, prijatelja i simpatizera naše udruge. Rad naše udruge kroz projekte financijski podupire Općina Krapinske Toplice kao i KZŽ kojima se ovim putem neizmjerno zahvaljujemo i nadamo se daljnjoj pomoći u prepoznavanju naših projekata – ističe predsjednica udruge.

Proslava

Udruga, između ostaloga, organizira Španciranje po bregima u proljeće za Majčin dan i najesen za Dan neovisnosti, svake godine organizira Tradicijske igre 'Melinšak' te surađuju s brojnim drugim udrugama. - Ove godine 15. rujna imamo proslavu za 10. godina rada udruge, organiziramo po prvi puta berbu i preradu grojzdja na starinski način kod kleti Željka i Nadice Sinković, a pokrovitelj manifestacije bit će Općina Krapinske Toplice i Krapinsko - zagorska županija. Grojzdje bi gazile bosim nogama, mlele na ručnu mašinu, a nakon toga bi se prešale na staru drvenu prešu na kamen. To bi sve potkrijepile bogatim programom - nastupom KUD-a Zlatko Baloković iz Krapinskih Toplica, Etno udrugom Zipka iz Kumrovca i Ritam bendom, nakon toga selimo u prostor udruge gdje ćemo prezentirati naših minulih 10 let, uz dodjelu priznanja, zahvalnica i poklona našim brojnim sponzorima, partnerima i članicama – navodi Nadica Sinković – Špoljar. Udruga je ove godine primila Povelju Općine povodom Dana općine Krapinske Toplice, što im je, kažu, veliki poticaj za nastavak rada, a predsjednica Nadica Sinković-Špoljar primila je Plaketu općine Krapinske Toplice za nesebičan angažman u ostvarenju svih ciljeva u radu udruge od osnutka.

- Pozivamo sve žene koje se žele uključiti i pomoći na bilo koji način u radu naše udruge da nam se jave. Sve naše aktivnosti i događanja možete pratiti na facebook stranici Udruga žena Vrtnjakovec – kaže predsjednica udruge.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook