Prethodni članak
Sljedeći članak

Vještakinja otkrila tko je kriv za pad skele u centru Zagreba


Gotov je policijski očevid nakon što se prekjučer u središtu Zagreba srušila velika građevinska skela. Bila je postavljena na zgradi policije u Petrinjskoj ulici gdje se inače izdaju osobni dokumenti, ali već se neko vrijeme obnavlja. Nasreću, nitko nije ozlijeđen. Još se čekaju rezultati Državnog inspektorata nakon čega bi trebao biti jasniji uzrok urušavanja.

Ana Šijaković, stalna sudska vještakinja za sigurnost i zaštitu na radu, rekla je jučer u središnjem HTV-ovom Dnevniku da skela nije smjela pasti, odnosno da nije smjelo biti štete na skeli da su se poštivala pravila zaštite na radu.

- Mislim da u graditeljstvu moramo daleko ozbiljnije shvatiti provođenje mjera zaštite na radu. Vjetar sigurno koji je jučer bio u Zagrebu nije uzrok pada ove skele, rekla je Šijaković.

Istaknula je da skelu smiju postavljati samo stručno osposobljeni radnici te da se o njoj mora i voditi skrb kroz redovite kontrole.

Rekla je i da je primarno odgovoran uvijek izvođač radova, odnosno poslodavac koji je koristio skelu. Druga opcija je da je skela bila unajmljena od neke druge firme.

- Onda se ugovorom ugovara tko radi projekt, tko radi nacrte, tko sklapa, odnosno postavlja skelu, tko je nadzire i kontrolira. To mora biti propisano ugovorom, rekla je Šijaković.

Što se tiče stranih radnika u graditeljstvu iz zemalja kao što su Indija, Nepal i Pakistan, Šijaković je rekla da se radi o ljudima koji su izuzetno vrijedni i voljni učiti, ali da postoji pitanje razumijevanja hrvatskog jezika.

- Zakon o zaštiti na radu rekao je da je poslodavac dužan radnika osposobiti na jeziku koji je njemu razumljiv. Međutim, što to znači u konkretnom slučaju? Ja ne znam koliko je službenih jezika u jednoj Indiji, u jednom Nepalu, koliko mi imamo prevoditelja uopće za takve radnike, rekla je.

- Sve radne upute trebale bi biti prevedene na njima razumljiv jezik. Koliko je to moguće - ne znam, zaključila je.

Dan poslije urušavanja triju katova građevinske skele ni traga ostacima metalne konstrukcije koja je zatrpala Petrinjsku ulicu. Sve je uklonjeno, promet normaliziran, ali građani u strahu te komentiraju - pravo je čudo što nitko nije stradao.

- Strah me za djecu, mi još pređemo preko, ali djeca se ne obaziru oko toga i prolaze pored toga, komentira jedan građanin.

- Sramota je da se uopće ovakvo nešto može dogoditi. Pitanje je kako je to slagano, je li bila inspekcija, kontrolira li netko, postoji li neki nadzor, kaže drugi.

Policijski očevid je završen, a što je točno uzrokovalo pad skele i je li bilo propusta u njezinu postavljanju - pokazat će rezultati građevinske inspekcije i inspekcije zaštite na radu.

- Da je bila ispravno postavljena, ona se ne bi urušila, kaže građevinski sudski vještak Žarko Željko.

- Prekjučer se najvjerojatnije dogodilo to da je vjetar ušao ispod skele i efektom jedra podignuo i srušio je, dodaje.

Postavljanje skele jedan je od najopasnijih poslova u građevinarstvu - treba se držati posebnih pravila zaštite i sigurnosti.

- Što je veća tvrtka, imaju više vremena i više resursa i više se tome zapravo posvećuju. Problem su njihovi kooperanti, odnosno podizvođači. A pitanje je kako te tvrtke imaju riješene svoje procedure zaštite na radu, kaže Matej Mihić s Građevinskog fakulteta u Zagrebu, predsjednik Hrvatske udruge koordinatora zaštite na radu.

Na terenu je sve više stranih, nedovoljno kvalificiranih radnika pa su nesreće i ozljede na radu sve češće, upozoravaju iz sindikata graditeljstva.                                           

- U odnosu na 2008., 2022. je bilo dvostruko više smrtnih slučajeva, znači 21 nesretan slučaj, a 2008. deset poginulih. To su brojke koje su nedopustive, kaže Jasenka Vukšić, predsjednica Sindikata graditeljstva Hrvatske.

Kao i pogreške. Problematizira se platno koje je, u ovom slučaju, postavljeno na skelu. Sudski vještak kaže - zaštitna folija mora postojati, ali treba odabrati adekvatan materijal.

- Postoji odgovorna osoba za skelu, postoji odgovorna osoba na gradilištu i postoje radnici koji su izučeni za rad na skeli. Svi oni su morali uzeti u obzir činjenicu da je to gusta tkanina koja može izazvati efekt jedra, ali očito se nije o tome razmišljalo, kaže Željko.

Dok traje inspekcijski nadzor, radovi na gradilištu zaustavljeni su, a konačno mišljenje dat će državni inspektorat, piše HRT.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook