Prethodni članak
Sljedeći članak

Vjera je odgovor na pitanje 'Kako se nositi s gubitkom voljene osobe'

Održana prva Korizmena tribina u Mariji Bistrici


Ogranak Matice hrvatske u Mariji Bistrici i Svetište MBB-e i ove godine organiziraju korizmene tribine. Prva od dvije tribine, održana je u petak u Dvorani Božjeg milosrđa, i to na vrlo zanimljivu temu: ''Kako se nositi s gubitkom voljene osobe''. Gosti su bili prof. dr. sc. Marijana Braš, prim. dr. med., Sanja Miloloža, prof. Hrvatskog jezika i književnosti, i mr. sc. Domagoj Matošević, rektor svetišta i župnik, moderatorica Zrinka Brlečić-Švaljek, članica Predsjedništva Ogranka Matice hrvatske u Mariji Bistrici.

Gosti su svaki iz svoje životne i stručne perspektiva pokušali dati odgovor na pitanje iz teme, a posebno je emotivno o temi pričala Sanja Miloloža, koja je iskusila najveći gubitak kada je izgubila vlastito dijete, kćer Ivu. Ona je posvjedočila da je utjehu još više pronašla u vjeri.

Rektor Svetišta MBB-e preč. Domagoj Matošević o temi je govorio s vjerske i duhovne strane i u prvi plan stavio prije svega molitvu, naglasivši da je često pokušaj traženja odgovora na pitanje Zašto?, zapravo put u krivom pravcu. I sam Matošević je doživio gubitak bliske osobe, jer je imamo samo 11 godina kad mu je preminula majka.

Prof. dr. sc. Marijana Braš istaknula je, kako je u svojoj praksi puno radila sa osoba, koje su izgubile dijete, a navela je i najteži primjer u svojoj praksi, u slučaju kada je jedna majka u razmaku od 10 godina izgubila troje djece, a radi kao odgajateljica u vrtiću. Profesorica Braš je govorila o Palijativnoj medicini u Hrvatskoj, s kojom se i sama bavi. I ona je o temi govorila kroz prizmu vjere, te je napomenula kako se vjernici, barem prema njenom iskustvu, nešto lakše nose sa boli od ateista.

Prvoj ovogodišnjoj tribini prisustvovalo je više od 120 posjetitelja, a na početku i na kraju sa dva glazbena broja obogatio ju je đakon u Svetištu MBB-e Vedran Jakić. Druga tribina održat će se u petak 15. ožujka, također u 19 sati. Tema je ''Čovjek u vremenu transhumanizma (izloženost čovjeka i obitelji tehnološkoj ovisnosti, čovjeku robotu, umjetnoj inteligenciji, nadzoru i gubljenju slobode)''. Gošća je doc. dr. sc. Ivana Gregurić, bioetičarka i filozofkinja, a moderator Branimir Bilić.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook