Prethodni članak
Sljedeći članak

Više od trećine uzoraka vode iz lokalnih vodovoda u Zagorju je neispravno za piće


U ovom serijalu članaka, u kojem se bavimo temom lokalnih vodovoda u Krapinsko – zagorskoj županiji, već smo spomenuli kako se od 2010. godine, od kad Krapinsko – zagorska županija redovito provodi monitoring nad zdravstvenom ispravnošću vode u lokalnim vodovodima, broj tih vodovoda smanjio, budući da su se mnogi od njih priključili na javni vodoopskrbi sustav, no ono što je posebno važno jest činjenica da se tijekom godina, u lokalnim vodovodima koji su preostali, znatno smanjio postotak zdravstveno neispravnih uzoraka vode.

Naime, kad je 2009. godine prvi puta proveden monitoring, odnosno, uzorkovanje i ispitivanje vode, čak je 90 posto uzoraka vode iz lokalnih vodovoda u Zagorju bilo zdravstveno neispravno, dok je sada, 2022. godine, taj postotak pao na 36 posto. Naravno da je i dalje riječ o prevelikom postotku. Uostalom, jedini zadovoljavajući rezultat bio bi da je sva voda u svim vodovodima u potpunosti zdravstveno ispravna, ali ipak, pomak na bolje je itekako vidljiv.

S obzirom na to da uzorkovanje vode i analizu uzoraka za Županiju provodi Zavod za javno zdravstvo Krapinsko – zagorske županije, posjetili smo njihov laboratorij, gdje smo se upoznali s detaljima oko same analize, ali i razgovarali o temi ispravnosti lokalnih vodovoda s ravnateljem Zavoda, Tomislavom Jadanom, te voditeljicom Odsjeka za javnozdravstvenu mikrobiologiju, Biserkom Petrovečki.

Prvo što su naglasili jest da oni nisu nikakva inspekcija, niti imaju nadležnost raditi inspekcijske kontrole. – Mi nismo inspekcija, nego mi sve kontrole koje radimo, radimo prema nalogu. Nas, dakle, netko angažira, bilo putem sklopljenog ugovora ili direktno putem narudžbenice, da dođemo i napravimo analizu vode. Dakle, mi napravimo analizu vode i onome tko je naš naručitelj, mi njemu isporučimo nalaz i to su onda njegovi podaci – odmah nam je na početku razgovora naglasio Jadan te dodao da im Županija nije jedini naručitelj. - Osim sa Županijom, imamo potpisane ugovore i s jedinicama lokalne samouprave, budući da je svaka jedinica lokalne samouprave odgovorna za kontrolu kvalitete vode u lokalnim vodovodima na svom području. Uglavnom, sve se to sad diglo na jedan visoki nivo i iz godine u godinu se vidi napredak u zdravstvenoj ispravnosti pitke vode u lokalnim vodovodima – rekao je Jadan.

Jednako kao što nam je u jednom od prošlih tekstova u ovom serijalu ispričala i županijska pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu politiku, branitelje, civilno društvo i mlade, Martina Gregurović Šanjug, tako nam je i ovog puta ponovila voditeljica Biserka Petrovečki da je Krapinsko – zagorska županija još 2006. godine angažirala Zavod za javno zdravstvo da kontrolira kvalitetu, odnosno, zdravstvenu ispravnost vode u lokalnim vodovodima. -Kada smo počeli uzorkovanja i analize, utvrdilo se da je većina te vode zdravstveno neispravna. S vremenom i našom edukacijom broj neispravnih uzoraka došao je negdje na pedesetak posto, a sada je to 36 posto – ispričala nam je Petrovečki koju smo pitali koji su to najčešći pokazatelji zdravstvene neispravnosti vode u lokalnim vodovodima.

-Najčešći su mikrobiološki pokazatelji, odnosno, prisustvo mikroorganizama. No, to je i za očekivati jer su kod tih lokalnih vodovoda najčešće izvori površinski, a i nerijetko su porozne i cijevi pa u vodu dolaze bakterije fekalnog porijekla. Uglavnom, postoji pravilnik kojim je definirano i propisano koje bakterije moramo tražiti prilikom analize uzorka vode za piće i koje su dopuštene granice. Naravno, postoje bakterije koje su prisutne i u zdravstveno ispravnoj vodi. Indikatorski pokazatelj su općenito aerobne bakterije i njih može u jednoj litri vode biti 100. No, bakterija fekalnog porijekla ne smije biti uopće. Znači, njihov broj mora biti 0. Naravno, može se desiti da je voda na nekom izvoru kontaminirana, ali ona se ne smije distribuirati bez da je prošla obradu, dakle, kloriranje – ispričala nam je voditeljica Petrovečki.

Ravnatelj Jadan je naglasio kako je vodoopskrba vrlo složen, zahtjevan i skup sustav, tako da mali lokalni vodovodi teško da mogu držati sve one standarde koje mogu veliki, javni isporučitelji vode za piće. Kako je rekao, tu nisu u pitanju samo financijska sredstva, već i infrastruktura, pogon, ali i educirano osoblje. -Zbog toga i jest intencija Europske unije da se distribucija pitke vode stavi pod nadzor većih sustava koji imaju tehnologiju, opremu i kadar kojim mogu konstantno osiguravati zdravstveno ispravnu vodu svojim potrošačima – zaključio je Tomislav Jadan.

Ovaj tekst je objavljen u okviru programa poticanja novinarske izvrsnosti Agencije za elektroničke medije.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook